Post – prevencija i lek

Ono što je važno za one koji bi hteli da poste jeste sledeće: naučno je dokazano da je režim ishrane koji čuva kardiovaskularno zdravlje - voće, povrće, integralne žitarice i mala količina orašastih plodova – gotovo identičan tradicionalnom postu.

U okviru prirodne medicine, takozvane naturopatije, a posebno ruske naturološke škole (čiji su neki predstavnici, kao Malahov i Nazarov, prilično poznati i kod nas) dosta se eksperimentisalo sa gladovanjem kao načinom lečenja. Taj pristup se u praksi pokazao kao prilično uspešan, a neke rezultate je potvrdila i zvanična ruska medicina. Osnovna poenta ovog metoda je otkriće da organizam, kada mu ponestane hrane, počinje da troši telesne rezerve, ali najpre upotrebi otpad – nagomilane masti, otpadne materije, ciste, tumore i slično. Kada su bolesne, životinje se instinktivno uzdržavaju od hrane. I sami ste možda iz ličnog iskustva zapazili da vam se baš ne jede mnogo kada ste prehlađeni ili gripozni; naprosto, to je odbrambena reakcija organizma koji svoju energiju, umesto da je troši na varenje hrane, usmerava na ubrzavanje metabolizma (povišenje temperature) i pojačan rad imunog sistema.

 

Prirodni mehanizam samoodbrane
Imajući u vidu ove rezultate, istraživači su se upitali: ako se uzdržavanje od hrane pokazalo kao prirodni mehanizam samoisceljenja organizma, da li smanjenje količine unete hrane u principu može koristiti organizmu? Tako je u nizu eksperimenata utvrđeno da gladovanje pomaže produžavanju života organizama i opadanju bolesti, od kvaščevih gljivica do miševa. Naučnici veruju da oskudica u hranljivim sastojcima uvodi organizme u svojevrsno stanje samoodržanja preusmeravajući energiju koja je neophodna za rast i razmnožavanje na usporavanje starenja, a sve to traje dok ne počnu ponovo da se uobičajeno hrane i množe... U jednom nedavnom eksperimentu, naučnici Univerziteta Južna Kalifornija uspeli su da deset puta produže vek kvaščevih gljivica, koristeći pored ostalog i metod izgladnjivanja. I prošlogodišnje istraživanje Univerziteta Minster, ovog puta na ljudima, pokazalo je da kod starijih osoba smanjenje unosa kalorija za jednu trećinu može da poboljša pamćenje. Pretpostavlja se da smanjen unos kalorija smanjuje i količinu slobodnih radikala u organizmu, a to su hemijska jedinjenja koja dovode do oštećenja ćelija i upalnih procesa.

Post čuva srce
Naravno, post nije gladovanje, ali jeste poseban režim ishrane u kome nastojimo da jedemo manje i svesnije nego inače. A da isključivanje namirnica životinjskog porekla i previše belančevina (uglavnom mesnih) iz ishrane može da bude ključ kardiovaskularnog zdravlja, pokazala je ekipa dr Dina Orniša (Dean Ornish), koji je sa saradnicima sproveo istraživanje nazvano “Procena uticaja stila življenja na srce” u zalivskoj oblasti San Franciska. Prethodno je američki Nacionalni program za snižavanje holesterola preporučio kardiovaskularnim bolesnicima dijetu sa veoma malo kalorija i masti, ali ona, nažalost, nije dala gotovo nikakve rezultate. Ornišova dijeta nije ograničila količinu unetih kalorija, ali je još drastičnije ograničila količinu namirnica životinjskog porekla. U osnovi, ishrana je bila potpuno vegetarijanska (voće, povrće, integralne žitarice i mala količina orašastih plodova). Ova dijeta se u svakom pogledu pokazala daleko boljom od Nacionalnog programa za sniženje holesterola. Kod ispitanika je došlo do veoma velikog smanjenja kako ukupnog holesterola, tako i “lošeg” LDL holesterola.
 

Ono što je važno
Ono što je važno za one koji bi hteli da zdravije poste jeste sledeće: taj režim ishrane koji čuva kardiovaskularno zdravlje - voće, povrće, integralne žitarice i mala količina orašastih plodova – gotovo je identičan tradicionalnom postu, (možemo reći i - zdravom postu) kod naših očeva i dedova, koji za razliku od „modernog“ posta u svojoj ishrani nisu koristili prerađenu industrijsku hranu (beli hleb, slatkiše sa rafinisanim šećerom i slično).

NAPOMENA:

Period posta trebalo bi da bude ne samo period uzdržavanja od namirnica uglavnom životinjskog porekla, nego i od svih loših i negativnih misli, osećanja i postupaka.

 

 

Tekst je objavljen i u  broju 25 časopisa „Hrana kao lek“


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Post – svrha i korist

  • Slavica M 14.06.2019 16:28
   Poštovani Đole, koriste se ljuspice psilijuma. Ljuspice su bogate biljnim vlaknima ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 134

Svi članci u rubrici