Probiotici povećavaju gustinu kostiju

Istraživanje koje je utvrdilo da upotreba probiotika smanjuje upalu u crevima i povećava gustinu kostiju objavljeno je nedavno u časopisu  Journal of Cellular Physiology.


Istraživači Državnog univerziteta Mičigena su hranili miševe baterijom Lactobacillus reuteri tokom 4 nedelje. Iz prethodnih istraživanja su zaključili da je Lactobacillus reuteri efikasan u smanjenju upale creva i efikasan u lečenju upalnih oboljenja creva.
Činjenica da je upala creva bila povezana sa osteoporozom navela je istraživače da istraže kao da smanje upalu u crevima – da bi na taj način eventualno popravili i zdravlje kostiju.

Istraživači su otkrili da se kod muških miševa gustina kostiju poboljšala nakon uzimanja Lactobacillus reuteri. Međutim, kod ženki se gustina kostiju nije poboljšala. Ovo verovatno ukazuje da je u tretmanu ženki bilo potrebno isprobati i druge probiotike.

Nakon što je otkrivena veza između probiotika i gustine kostiju, pokrenuto je još nekoliko istraživanja da bi se odredilo koje probiotike je najbolje prepisivati određenim osobama kao lek protiv osteoporoze. Rezultati se očekuju uskoro.

Korisni i protiv prehlada
Ranija istraživanja o probioticima pokazala su da su oni korisni za imunitet. The Cochrane Library je pregledao nekoliko proučavanja i utvrdio da probiotici, kao što su mlečna acidobakterija i bifidobakterija mogu da pomognu da se manje oboleva, ili da se izleče, infekcije gornjih disajnih puteva kao što su prehlade, grip – pa čak i pneumonija.

Nekoliko ranijih proučavanja je takođe potvrdilo da su probiotici efikasni u smanjenju i ublažavanju simptoma kod dugotrajnih proliva izazvanih infekcijom kod dece, a da pomažu i u slučajevima sindroma nadražljivih creva (IBS).


ZAKLJUČAK:
Koristi od održavanja zdrave crevne flore su očigledne. Nema sumnje da je probiotike korisno uzimati nakon lečenja antibioticima (koji neselektivno uništavaju crevnu floru, i lošu i dobru).
Zatim, pokazalo se da je probiotike dobro uzimati kao prevenciju u sezoni prehlada i gripa, u slučajevima oboljenja gornjih disajnih puteva, ili stomačnih problema izazvanih nekim infekcijama.
Sada znamo da su probiotici dobri i u prevenciji osteoporoze, kao i da doprinose da se ona poboljša.
Kako obezbediti probiotike? Svakako, postoje suplementi (kulture probiotskih bakterija) i oni su sasvim dobri. Ali, probiotika ima u fermentisanoj hrani (kiseli kupus, turšije, miso, tempeh). Takođe, postoje tzv. prebiotici, odnosno namirnice koje pomažu korisnim bakterijama u crevima da rastu. U njih spadaju sveže, sirovo povrće, kefir, kao i fermentisano povrće.

Izvori:
http://www.gaps.me/

http://www.huffingtonpost.com

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jcp.24340/abstract

http://www.huffingtonpost.com 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Post – svrha i korist

  • Slavica M 14.06.2019 16:28
   Poštovani Đole, koriste se ljuspice psilijuma. Ljuspice su bogate biljnim vlaknima ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 141

Svi članci u rubrici