Susam štiti srce

taan3aNovo istraživanje ukazalo je da susamova pasta, taan (tahini) smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja kod dijabetičara.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Archives of Iranian Medicine, pratilo je 41 pacijenta sa dijebetesom tip 2. Oni su podeljeni u dve grupe: jedna je uz doručak konzumirala po dve kašike taana (susamove paste), dok su ostali jeli normalan doručak. Oba obroka sadržala su isti broj kalorija. Ispitanici su testiirani na početku istraživanja i nakon 6 nedelja, da im se odrede trigliceridi, holesterol, krvni pritisak i aterogeni indeks. Nakon samo 6 nedelja istraživači su u grupi koja je konzumirala taan primetili značajno smanjenje triglicerida; takođe, njihov aterogeni indeks, koji je pokazatelj srčanih oboljenja, opao je za izuzetnih 39%. Krvni pritisak je, međutim, ostao nepromenjen. To je navelo istraživače da zaključe da konzumacija taana može biti korisna za smanjenje faktora rizika od kardiovaskularnih oboljenja kod dijabetičara tip 2. Važno je još napomenuti da se taan koji je korišćen u ovom istraživanju sastojao isključivo od mlevenog susamovog semena, bez dodavanja drugih ulja ili aditiva.
Naravno, treba naglasiti da ovo istraživanje nije prvo koje ukazuje na povoljno delovanje susamovog semena na kardiovaskularno zdravlje i zdravlje dijabetičara. Na primer, jedno istraživanje objavljeno u časopisu European Journal of Preventive Cardiology pokazalo je da susamovo ulje može da popravi endotelijalnu funkciju (endotel je unutrašnji sloj krvnih sudova) kod osoba sa hipertenzijom. Istraživanje u časopisu Clinical Nutrition je utvrdio da susamovo ulje u kombinaciji sa lekovima za dijabetičare ima sinergijski efekat; a istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Medical Food je utvrdilo da prelazak na susamovo ulje sa drugih vrsta ulja snižava krvni pritisak i nivo glukoze u krvi kod dijabetičara. Ali to nije sve: još jedno istraživanje je utvrdilo da konzumacija 2 kašike taana dnevno, odnosno 40g susamovog semena, deluje bolje od standardnog leka Tylenola u smanjenju bola usled artritisa u kolenu.

Izvori:
www.greenmedinfo.com/article/sesame-seed-paste-reduces-cardiovascular-disease-risk-factors-type-2-diabetics
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22345690

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Taan, susamov puter

Taan, puter od pečenog mlevenog susama, odličan je biljni izvor kalcijuma. Semenke susama su bogate proteinima, kalcijumom, gvožđem, fosforom, i vitaminima B grupe.
Taan, susamov puter organik

Organski taan, puter od pečenog mlevenog susama organski gajenog, odličan je biljni izvor kalcijuma. Semenke susama su bogate proteinima, kalcijumom, gvožđem, fosforom, i vitaminima B grupe.
Susam, organski

Susam je veoma dobar prehrambeni izvor bakra, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora, vitamina B1, cinka i dijetnih vlakana. Osim ovoga, susamovo seme sadrži dve jedinstvene susptance, koje se nazivaju sezamin i sezamolin, koje spadaju u grupu ligninskih vlakana. Istraživanja su pokazala da ova vlakna imaju efekat snižavanja holesterola kod ljudi, kao i da doprinose boljoj apsorpciji vitamina E.
Sirovo organsko hladno presovano ulje susama

Beyond sirovo organsko hladno presovano ulje susama je prvo te vrste na našem tržištu. Dobijeno je novom revolucionarnom nemačkom tehnologijom koja obezbeđuje da se ceo proces presovanja semenki odvija na temperaturi ispod 37°C što ulje čini sirovim. Proizvod ove nove tehnologije je potpuno prirodan proizvod vrhunskog kvaliteta i ukusa u kome su očuvani svi enzimi i hranljive materije.
Sirovo hladno presovano ulje susama

Beyond sirovo hladno presovano ulje susama je prvo te vrste na našem tržištu. Dobijeno je novom revolucionarnom nemačkom tehnologijom koja obezbeđuje da se ceo proces presovanja semenki odvija na temperaturi ispod 37°C što ulje čini sirovim.
Srodni članci (po ključnim rečima)

Napitak od limuna i semenki lana... Odličan za svaki dan! Za ovaj veoma zdravi napitak, potrebno vam je šolja tople vode, ¼ limuna i supena kašika mlevenog lanenog semena. Pomešate sve sastojke i popijete,...
Soja korisna za srce... Soja je najbogatiji biljni izvor belančevina. O hranljivoj vrednosti soje rečito govori činjenica da je Američka uprava za hranu i lekove (FDA) iznela kao zvaničnu tvrdnju da konzumiranje 25 grama soj...
Brusnica, čudo od voćke... Brusnice spadaju u najzdravije voćke. Izuzetno su bogate antioksidansima i biljnim hemikalijama koje štite urinarni trakt i želudac, ali i krvne sudove. Nedavno je utvrđeno da imaju i antikancerogena ...
Besplatni lek za sve... Prema izveštajima Američkog ministarstva zdravlja, redovna fizička aktivnost (kao što je npr. redovna šetnja) povezana je statistički sa manjom smrtnošću, i kod mlađih i kod starijih. Jednostavnije re...
Biljna vlakna produžuju život... Za samo dve nedelje, promena ishrane dramatično utiče na rizik od raka debelog creva. Prelazak sa “zapadne” na ishranu bogatu vlaknima drastično smanjuje taj rizik, dok ga prelazak sa tradicionalne is...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • 7 probiotskih namirnica koje volimo

  • fejan 23.11.2017 11:19
   Preporucujem da pogledate sledeći dokumentarni film o čokoladi.Film se zove " ...
 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  22 ( +10 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +9 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 104

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Napitak od limuna i semenki lana

Detaljnije »