Susam štiti srce

taan3aNovo istraživanje ukazalo je da susamova pasta, taan (tahini) smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja kod dijabetičara.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Archives of Iranian Medicine, pratilo je 41 pacijenta sa dijebetesom tip 2. Oni su podeljeni u dve grupe: jedna je uz doručak konzumirala po dve kašike taana (susamove paste), dok su ostali jeli normalan doručak. Oba obroka sadržala su isti broj kalorija. Ispitanici su testiirani na početku istraživanja i nakon 6 nedelja, da im se odrede trigliceridi, holesterol, krvni pritisak i aterogeni indeks. Nakon samo 6 nedelja istraživači su u grupi koja je konzumirala taan primetili značajno smanjenje triglicerida; takođe, njihov aterogeni indeks, koji je pokazatelj srčanih oboljenja, opao je za izuzetnih 39%. Krvni pritisak je, međutim, ostao nepromenjen. To je navelo istraživače da zaključe da konzumacija taana može biti korisna za smanjenje faktora rizika od kardiovaskularnih oboljenja kod dijabetičara tip 2. Važno je još napomenuti da se taan koji je korišćen u ovom istraživanju sastojao isključivo od mlevenog susamovog semena, bez dodavanja drugih ulja ili aditiva.
Naravno, treba naglasiti da ovo istraživanje nije prvo koje ukazuje na povoljno delovanje susamovog semena na kardiovaskularno zdravlje i zdravlje dijabetičara. Na primer, jedno istraživanje objavljeno u časopisu European Journal of Preventive Cardiology pokazalo je da susamovo ulje može da popravi endotelijalnu funkciju (endotel je unutrašnji sloj krvnih sudova) kod osoba sa hipertenzijom. Istraživanje u časopisu Clinical Nutrition je utvrdio da susamovo ulje u kombinaciji sa lekovima za dijabetičare ima sinergijski efekat; a istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Medical Food je utvrdilo da prelazak na susamovo ulje sa drugih vrsta ulja snižava krvni pritisak i nivo glukoze u krvi kod dijabetičara. Ali to nije sve: još jedno istraživanje je utvrdilo da konzumacija 2 kašike taana dnevno, odnosno 40g susamovog semena, deluje bolje od standardnog leka Tylenola u smanjenju bola usled artritisa u kolenu.

Izvori:
www.greenmedinfo.com/article/sesame-seed-paste-reduces-cardiovascular-disease-risk-factors-type-2-diabetics
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22345690

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Taan, susamov puter

Taan, puter od pečenog mlevenog susama, odličan je biljni izvor kalcijuma. Semenke susama su bogate proteinima, kalcijumom, gvožđem, fosforom, i vitaminima B grupe.
Taan, susamov puter organik

Organski taan, puter od pečenog mlevenog susama organski gajenog, odličan je biljni izvor kalcijuma. Semenke susama su bogate proteinima, kalcijumom, gvožđem, fosforom, i vitaminima B grupe.
Susam, organski

Susam je veoma dobar prehrambeni izvor bakra, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora, vitamina B1, cinka i dijetnih vlakana. Osim ovoga, susamovo seme sadrži dve jedinstvene susptance, koje se nazivaju sezamin i sezamolin, koje spadaju u grupu ligninskih vlakana. Istraživanja su pokazala da ova vlakna imaju efekat snižavanja holesterola kod ljudi, kao i da doprinose boljoj apsorpciji vitamina E.
Sirovo organsko hladno presovano ulje susama

Beyond sirovo organsko hladno presovano ulje susama je prvo te vrste na našem tržištu. Dobijeno je novom revolucionarnom nemačkom tehnologijom koja obezbeđuje da se ceo proces presovanja semenki odvija na temperaturi ispod 37°C što ulje čini sirovim. Proizvod ove nove tehnologije je potpuno prirodan proizvod vrhunskog kvaliteta i ukusa u kome su očuvani svi enzimi i hranljive materije.
Sirovo hladno presovano ulje susama

Beyond sirovo hladno presovano ulje susama je prvo te vrste na našem tržištu. Dobijeno je novom revolucionarnom nemačkom tehnologijom koja obezbeđuje da se ceo proces presovanja semenki odvija na temperaturi ispod 37°C što ulje čini sirovim.
Srodni članci (po ključnim rečima)

Prženi krompiri loši po zdravlje?... Istraživanje objavljeno u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition tvrdi da česta konzumacija prženog krompira značajno povećava rizik od preuranjene smrti. Ima li tu istine, i šta j...
Depresija, anksioznost kao pušenje i gojaznost... Pojava srčanih oboljenja, šloga i artritisa je povezana sa anksioznošću i depresijom koliko i sa pušenjem i gojaznošću. Ali, ova psihološka stanja nemaju veze sa rak...
Antocijanini protiv rezistencije na insulin... Iako su mehanizmi nastanka dijabetesa i srčanih oboljenja različiti, naučnici su otkrili da biljni antioksidansi, antocijanini, pomažu u oba slučaja. Antocijanini su biljni pigmenti koji se mogu n...
Bolje prirodni sok... Jedno novo istraživanje objavljeno u časopisu Diabetes Care pokazuje da čak i samo jedno zašećereno gazirano piće dnevno povećava rizik od razvoja dijabetesa tip 2 za 25%! U ovom ispitivanju, radi se ...
Jaja smanjuju rizik od dijabetesa... Zvuči iznenađujuće, ali finski naučnici su utvrdili da osobe koje konzumiraju oko 4 jajeta nedeljno imaju 37% manji rizik od dijabetesa u odnosu na one koje pojedu samo jedno jaje ili manje. Ovo is...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • 7 probiotskih namirnica koje volimo

  • fejan 23.11.2017 11:19
   Preporucujem da pogledate sledeći dokumentarni film o čokoladi.Film se zove " ...
 • Jedite orahe da mislite bolje

  • esma 22.08.2017 10:50
   Divan članak o konzumiranju voća koje razjašnjava sve nedoumice a i upućuje na ...
 • Nameštanje želuca

  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  22 ( +12 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +9 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 94

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Prženi krompiri loši po zdravlje?

Detaljnije »