Vitamini neophodni za zdravlje srca

Danas se pouzdano zna da visok nivo aminokiseline homocisteina u krvi i podstiče i ubrzava aterosklerozu. Da nivo homocisteina ne poraste previše, neophodno je dovoljno unošenje vitamina B6, B12, a naročito folne kiseline, kojom su posebno bogati sočivo i pasulj.

 


Homocistein je aminokiselina koja nastaje metaboličkim razlaganjem metionina – jedne od esencijalnih aminokiselina koja se dobija od belančevina u našoj hrani. Nje naročito mnogo ima u mesu. Jetra ponovo konvertuje homocistein u metionin ili u druge supstance, pa njegova koncentracija obično ostaje veoma niska. Kod homocisteinurije, jedan genetski defekt u jetri sprečava formiranje enzima koji su neophodni za metabolizam homocisteina pa se zbog toga homocistein nagomilava u telu. Do nagomilavanja homocisteina dolazi i usled loše ishrane, bogate mesom, a siromašne izvorima vitamina B6, B12 i folne kiseline. Problem sa homocisteinom je što je on toksičan za arterije. Visok nivo homocisteina u krvi i podstiče i ubrzava aterosklerozu.

Vitamini koji čuvaju arterije
Enzimi koji metabolizuju homocistein zavise od vitamina B6, B12 i folne kiseline. Nenormalno povišenje homocisteina može se pojaviti kod svakog čija ishrana ne sadrži odgovarajuće količine tih vitamina. Kombinacija ishrane bogate životinjskim proteinima (izvorom metionina i homocisteina) i siromašnom vitaminima B vodi podizanju nivoa homocisteina. Naša savremena ishrana je veoma bogata životinjskim proteinima, a siromašna namirnicama koje predstavljaju dobar izvor B vitamina (svežim voćem, povrćem i integralnim žitaricama). Prerađena zapakovana hrana, rafinisano brašno i slatkiši veoma su siromašni B vitaminima.

Namirnice koje nas štite
Statistika pokazuje da osobe deficitarne folnom kiselinom umiru od posledica srčanih problema 69% više od kontrolne grupe. Kako bi se obezbedila normalna količina homocisteina u krvi, preporučena je upotreba namirnica bogatih folnom kiselinom.
U najbogatije namirnice folnom kiselinom spadaju sočivo, zatim pasulj, potom pomorandža, brokoli, grašak i spanać. Treba imati u vidu i to da prve dve namirnice, sočivo i pasulj, sadrže gotovo dvostruko više folne kiseline od ostalih sa spiska.
Svakodnevno konzumiranje kokosovog ulja takođe može biti od koristi. Kada se kokosovo ulje konzumira sa drugim namirnicama, ono smanjuje brzinu kojom se prazni želudac. To omogućava hrani da duže ostane u kontaktu sa digestivni enzimima i želudačnim kiselinama, pa tako povećava količinu hranljivih materija, uključujući i vitamine B, koje se oslobađaju iz hrane.

ZAPAMTITE: Proučavanja nepobitno pokazuju da povišeni nivoi homocisteina u krvi tačnije predskazuju pojavu srčanog oboljenja nego visok holesterol, visok krvni pritisak i pušenje duvana. Pregled svih studija o homocisteinu ukatuje da je to jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji, nezavisni faktor ateroskleroze.

 

Prevencija je manje konzumiranje belančevina životinjskog porekla iprerađene hrane, a veće konzumiranje dovoljnih količina namirnica bogatih vitaminima B6 i B12, a posebno B9 (folne kiseline), a to su sočivo, zatim pasulj, potom pomorandža, brokoli, grašak i spanać.


 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Post – svrha i korist

  • Slavica M 14.06.2019 16:28
   Poštovani Đole, koriste se ljuspice psilijuma. Ljuspice su bogate biljnim vlaknima ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 121

Svi članci u rubrici