Voće bezbedno za dijabetičare

vocedijabIako je poznato da voće značajno doprinosi opštem zdravlju, ne utiče svo voće podjednako na nivo šećera u krvi. Evo šta je korisno znati.

Istraživanje koje je obavljeno u Singapuru na preko 45.000 ispitanika utvrdilo je da određene vrste voća smanjuju rizik od razvoja dijabetesa tip 2, dok neke vrste taj rizik povećavaju, nezavisno od ostalih faktora. Učesnici od 45 do 74 godine koji nisu imali ni dijabetes, ni srčana oboljenja ni rak na početku ovog ispitivanja (1993) popunili su upitnik koji se tiče njihove konzumacije voća. Potom je u periodu praćenja, koji je trajao 13 godina utvrđeno da je preko 5000 učesnika obolelo od dijabetesa tip 2. Na osnovu poznate konzumacije voća, utvrđeno je da je konzumacija visokoglikemijskog voća, kao što su npr. banane, povećao rizik od dijabetesa tip 2 kod muškaraca. Nasuprot ovome, konzumacija niskoglikemijskog voća, kao što su jabuke, smanjila je taj rizik kod žena.
Zaključak istraživača je bio da je uticaj konzumacije voća na rizik od dijabetesa različit za razne vrste voća, zavisno od glikemijskog indeksa, ali i fitohemikalije koje to voće sadrži.

Voće koje se ne preporučuje dijabetičarima
Banane. Glikemijski indeks (GI) banana je 51, ali varira u zavisnosti koliko su zrele. Prezrele banane sadrže dosta šećera, što ih svrstava u visokoglikemijske namirnice.
Ananas. Ima GI 66, što ga dovodi na sam vrh liste voća po visini glikemijskog indeksa. Takođe, svež ananas je bolji zato što je konzervisani ananas potopljen u zašećereni sirup.
Lubenice. Spadaju u visokoglikemijsko voće, pošto im je GI čak 72.

Voće koje mogu konzumirati dijabetičari
Bobičavo voće, kao borovnice i jagode, bogato je antioksidansima, vitaminima i vlaknima, a uz to je i niskoglikemijsko, pa je pogodno za dijabetičare.
Višnje su niskoglikemijsko voće, koje ima posebno jak antiinlamatorni efekat. Takođe sadrže obilje antioksidanasa, što pomaže u prevenciji srčanih oboljenja, raka i drugih bolesti.
Breskve su bogate vitaminom A, C, kalijumom i biljnim vlaknima, a po glikemijskom indeksu pogodne za dijabetičare.
Kajsije daju više od 50% dnevnih potreba vitamina A i odličan su izvor biljnih vlakana.
Citrusi, kao što je pomorandža, takođe su niskoglikemijski. Sadrže folate i kalijum, što može da doprinese normalizaciji krvnog pritiska.

Izvori
www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/articles/28179225/
www.everydayhealth.com
www.curejoy.com

Srodni članci (po ključnim rečima)

5 navika za duži život... Kvalitet života, bolja informisanost o tome kako da brinemo o sebi, napredak nauke, doveli su do toga da danas živimo duže i zdravije. Ipak, uvek postoje neke sitnice u svakodnevnom životu koje bism...
Kolač od breskvi, kajsija i šljiva ... Za 12 porcija, potrebno je: 4 i 1/2 šolje iseckanih breskvi, 2 šolje iseckanih šljiva, 2 šolje iseckanih kajsija, 3/4 šolje šećera, 3 kašike brašna + 3/4 šolje brašna... ... 1/4 kašičice narenda...
koliko iznosi jedna porcija... Termin porcija označava količinu hrane koju pojedete za glavni obrok ili užinu. Ali, porcija je i količina hrane koju stručnjaci za ishranu preporučuju da pojedete. A kolike porcije stručnjaci preporu...
Šta je bolje... Ovo zanimljivo poređenje po hranljivom sastavu između suvog grožđa i suvih brusnica nije toliko namenjeno da pokaže šta je bolje, koliko da vas podseti na korisne materije koje obe ove voćke sadrže i ...
Hrana koja smiruje upale... U jednom od prethodnih članaka pomenuli smo namirnice koje podstiču dugotrajne upale niskog intenziteta u telu. One doprinose pojavi ozbiljnih oboljenja. Sada ćemo navesti namirnice koje doprinose sma...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • 7 probiotskih namirnica koje volimo

  • fejan 23.11.2017 11:19
   Preporucujem da pogledate sledeći dokumentarni film o čokoladi.Film se zove " ...
 • Jedite orahe da mislite bolje

  • esma 22.08.2017 10:50
   Divan članak o konzumiranju voća koje razjašnjava sve nedoumice a i upućuje na ...
 • Nameštanje želuca

  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +11 )
 • Slavica M
  Slavica M
  21 ( +12 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +9 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 161

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

5 navika za duži život

Detaljnije »