Voće smanjuje rizik od dijabetesa

Možda će vam zvučati suprotno od onoga što se uobičajeno misli, ali istraživački tim sa Harvarda utvrdio je sledeće: povećana konzumacija celovitog voća, posebno borovnica, grožđa i jabuka smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tip 2.


Ovo istraživanje je u potpunoj suprotnosti sa popularnim uverenjem da je zdravo piti voćne sokove. Celovito voće i voćni sokovi nikako nisu isti, pošto je ovo istraživanje utvrdilo da ti napici, često puni dodatnog šećera, zapravo povećavaju rizik od dijabetesa. Za razliku od voćih sokova, šećeri u voću su vezani sa biljnim vlaknima, što srečava da glukoza u krvi naglo skoči (a upravo ti skokovi povećavaju rizik od dijabetesa).

Ovo je prvo proučavanje uopšte koje se poduhvatilo da ispita vezu između konzumacije voća i rizika od dijabetesa. Obuhvatilo je preko 187 hiljada ljudi, koji su na početku proučavanja svi bili zdravi, tj. nisu imali ni dijabetes ni srčana oboljenja ni bilo koji oblik raka. Na svake četiri godine ispitanici su popunjavali upitnik koji je istraživačima omogućio uvid u to koliko konzumiraju celog voća, a koliko voćnih sokova. Istraživači su takođe bili specifični, pa su proveravali koliko se konzumira svaka pojedinačno od navedenih deset voćki: grožđe, breskve, šljive, kajsije, banane, dinje, jabuke ili kruška, pomorandže, grejpfrut, jagode i borovnice.
Što se tiče sokova, praćeno je koliko ispitanici konzumiraju sokaod: jabuke, pomorandže, grejpfruta i drugih.

 

Istraživači su zaključili da, što se tiče rizka od dijabetesa, nije svako voće isto. Ono je nedvosmisleno istraživalo da je redovna konzumacija dve porcije nekog od sledećih voćki – borovnice, grožđe i jabuke – smanjilo rizik od razvoja dijabetesa kod onih koji su ih konzumirali za 23% u odnosu na one koji su jeli manje od jedne porcije voća mesečno.

Ovo istraživanje je takođe utvrdilo sledeće: konzumiranje jedne ili više čaša voćnog soka dnevno povećalo je rizik od razvoja dijabetesa za 21%! A kod onih ispitanika iz grupe koja ja pila sokova, kod onih koji su zamenili tri čaše soka nedeljno voćem, rizik od razvoja dijabetesa smanjio se za 7%.

Istraživači su zaključili: “Naši podaci ohrabruju trenutne preporuke za konzumiranje celovitog voća – ali ne i voćnih sokova – kao meru u prevenciji dijabetesa…”

Istraživanje je sproveo tim Harvardske škole javnog zdravlje, a objavljeno je u uglednom časopisu British Medical Journal.

Izvori:

www.hsph.harvard.edu

www.medicalnewstoday.com

hwww.sciencedaily.com

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Post – svrha i korist

  • Slavica M 14.06.2019 16:28
   Poštovani Đole, koriste se ljuspice psilijuma. Ljuspice su bogate biljnim vlaknima ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 136

Svi članci u rubrici