Voćna dijeta

Voćna dijeta je superiorna u odnosu na ostale dijete zato što je voće, pored posta, najbolji čistač organizma. Enzimi iz voća će digestirati hranu a pankreas, koji neprekidno luči sokove kada jedemo kuvanu hranu, dobiće zasluženi odmor.

Vitamini, minerali i antioksidansi će preplaviti svaku našu ćeliju a voćni šećer iz svežeg voća će napajati energijom naša tela. Tek ubrano voće obiluje hranljivim sokovima koji daju snagu i miluju dušu.
Sočni plodovi nam daruju svu lepotu i slast Sunca koje ih je nesebično darivalo tokom proleća. Zato voćnu dijetu nazivamo Sunčanom dijetom, jer su se plodovi umivali na Suncu mesecima i sada su spremni da nas ispune Sunčevim iskrama života. 
Botanički, u voće spadaju ne samo slatko i bobičasto voće, već i povrće kao što su paradajz, krastavac, masline i koštunjavo voće kao sto su orasi, bademi, lešnjaci kao i semenke, uključujući i klice semenki. Ovoga puta, govorićemo o svežem sezonskom voću.

Zašto voće, a ne sokovi
Prilikom dijete na sokovima ili vodi, metabolizam će se usporiti da bi sačuvao energiju, tako da je i čišćenje tela usporeno. Kod dijete na voću digestija je očuvana, tako da je i čišćenje bolje. Voće ne stvara sluz, što je još jedan znak izuzetne čistoće.
Možemo biti na voćnoj dijeti jedan dan u nedelji i tako obnoviti naše telo, ali takođe možemo detaljnije očistiti naše telo od toksina ako budemo na voću 7 do 10 dana.
Prva 3 do 4 dana dolazi do čišćenja, a pravu radost zdravog tela i duha ćemo osetiti u narednim danima, tako da je jako bitno izdržati taj početni period. Mogu se javiti umor, glavobolja, obložen jezik, zadah iz usta, vrtoglavica, emotivne krize, bolovi u telu, ali ne brinite, to su samo male krize koje ukazuju da je proces čišćenja u toku.
Naime, proces čišćenja  pokreće toksine iz dubljih delova tela, i pre nego što budu izbačeni, oni cirkulišući u krvi prave male smetnje. Telo će iskoristiti sve organe za eliminaciju - kožu, creva, usta, sinuse i bubrege (urin) - da bi eliminisalo toksine.

Kako je naš digestivni sistem aktivan a kalorijski unos manji, osetićemo glad, a dok osećamo glad naše telo će crpeti energiju iz telesnih masnih naslaga, pa ćemo i izgubiti u težini.
Mi kontrolišemo glad, nemojmo dozvoliti da ona kontroliše nas.


Pravila voćne dijete
1. Za vreme jednog obroka uvek jedite jednu vrstu voća.
2. Napravite pauzu od 1 do 2 sata izmedju različitog voća.
3. Jedite samo kada ste gladni.
4. Ne treba vam puno vode kada jedete samo voće jer ono ima dovoljno tečnosti.


Da sijamo i zračimo
Mnoge promene se dešavaju kada smo na voćnoj dijeti. Oči postaju jasne i sjajne. Koža postaje čista i baršunasta. Vid se poboljšava i boje postaju intenzivnije. Kako se uši pročišćuju, sluh se poboljšava pa možemo postati osetljiviji na prejake zvuke. Čula mirisa i ukusa postaju istančanija. Vrlo malo vode nam nam je  potrebno za hidraciju, jer nas voće napaja. Mokraća je čista i bez mirisa. Prirodan miris tela je jako prijatan.

 

Dr Slađana Velkov
Tekst preuzet iz br. 67 časopisa “Zdrav život”

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Post – svrha i korist

  • Slavica M 14.06.2019 16:28
   Poštovani Đole, koriste se ljuspice psilijuma. Ljuspice su bogate biljnim vlaknima ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 153

Svi članci u rubrici