Voćna dijeta

Voćna dijeta je superiorna u odnosu na ostale dijete zato što je voće, pored posta, najbolji čistač organizma. Enzimi iz voća će digestirati hranu a pankreas, koji neprekidno luči sokove kada jedemo kuvanu hranu, dobiće zasluženi odmor.

Vitamini, minerali i antioksidansi će preplaviti svaku našu ćeliju a voćni šećer iz svežeg voća će napajati energijom naša tela. Tek ubrano voće obiluje hranljivim sokovima koji daju snagu i miluju dušu.
Sočni plodovi nam daruju svu lepotu i slast Sunca koje ih je nesebično darivalo tokom proleća. Zato voćnu dijetu nazivamo Sunčanom dijetom, jer su se plodovi umivali na Suncu mesecima i sada su spremni da nas ispune Sunčevim iskrama života. 
Botanički, u voće spadaju ne samo slatko i bobičasto voće, već i povrće kao što su paradajz, krastavac, masline i koštunjavo voće kao sto su orasi, bademi, lešnjaci kao i semenke, uključujući i klice semenki. Ovoga puta, govorićemo o svežem sezonskom voću.

Zašto voće, a ne sokovi
Prilikom dijete na sokovima ili vodi, metabolizam će se usporiti da bi sačuvao energiju, tako da je i čišćenje tela usporeno. Kod dijete na voću digestija je očuvana, tako da je i čišćenje bolje. Voće ne stvara sluz, što je još jedan znak izuzetne čistoće.
Možemo biti na voćnoj dijeti jedan dan u nedelji i tako obnoviti naše telo, ali takođe možemo detaljnije očistiti naše telo od toksina ako budemo na voću 7 do 10 dana.
Prva 3 do 4 dana dolazi do čišćenja, a pravu radost zdravog tela i duha ćemo osetiti u narednim danima, tako da je jako bitno izdržati taj početni period. Mogu se javiti umor, glavobolja, obložen jezik, zadah iz usta, vrtoglavica, emotivne krize, bolovi u telu, ali ne brinite, to su samo male krize koje ukazuju da je proces čišćenja u toku.
Naime, proces čišćenja  pokreće toksine iz dubljih delova tela, i pre nego što budu izbačeni, oni cirkulišući u krvi prave male smetnje. Telo će iskoristiti sve organe za eliminaciju - kožu, creva, usta, sinuse i bubrege (urin) - da bi eliminisalo toksine.

Kako je naš digestivni sistem aktivan a kalorijski unos manji, osetićemo glad, a dok osećamo glad naše telo će crpeti energiju iz telesnih masnih naslaga, pa ćemo i izgubiti u težini.
Mi kontrolišemo glad, nemojmo dozvoliti da ona kontroliše nas.


Pravila voćne dijete
1. Za vreme jednog obroka uvek jedite jednu vrstu voća.
2. Napravite pauzu od 1 do 2 sata izmedju različitog voća.
3. Jedite samo kada ste gladni.
4. Ne treba vam puno vode kada jedete samo voće jer ono ima dovoljno tečnosti.


Da sijamo i zračimo
Mnoge promene se dešavaju kada smo na voćnoj dijeti. Oči postaju jasne i sjajne. Koža postaje čista i baršunasta. Vid se poboljšava i boje postaju intenzivnije. Kako se uši pročišćuju, sluh se poboljšava pa možemo postati osetljiviji na prejake zvuke. Čula mirisa i ukusa postaju istančanija. Vrlo malo vode nam nam je  potrebno za hidraciju, jer nas voće napaja. Mokraća je čista i bez mirisa. Prirodan miris tela je jako prijatan.

 

Dr Slađana Velkov
Tekst preuzet iz br. 67 časopisa “Zdrav život”

 

Srodni članci (po ključnim rečima)

Čorba od kupusa ... Za 6 do 8 porcija, potrebno je: 3 šolje nemasnog bujona od povrća, 2 čena belog luka, sitno iseckana, 1 kašika paradajz pirea, 2 šolje iseckanog kupusa, 1/2 crnog luka, iseckanog... ...1/2 šolje is...
Musaka od povrća sa prosom... Sastojci: 150g oljuštenog prosa, 1kg krompira, 1 mala glavica karfiola, 3 veće šargarepe, 2 cvekle, 2 celera, 2 korena peršuna, ½ glavice kupusa, 2 lista kelja, 1 veza svež...
Cvekla je zdravija presna... Mada se ne odlikuje nekim posebnim ukusom, cvekla spada u najzdravije vrste povrća. Od sirove cvekle fino se pravi sok: pomešan sa svežim šargarepama, jabukama i nekim zelenišom, sa malo naceđenog lim...
Kako navesti dete da jede zdraviju hranu... Pre svega, nemojte terati decu da jedu zdraviju hranu. To je kontraproduktivno. U hrani treba opušteno uživati. Ako dete oseća da ga terate, njegov organizam će oslobađati hormone stresa, počeć...
Ishrana za tinejdžere... Tinejdžeri su poznati po nezdravim prehrambenim navikama. Jedu sve što je ukusno (i nezdravo). U tom uzrastu stvara se stanje u telu koje se održava i u odraslim godinama. Zato je dobro da im s...

Srodni članci (po ključnim rečima)

Čorba od kupusa

Detaljnije »