Za prevenciju Alchajmera i demencije

U očuvanju zdravlja mozga, genetika i fizička aktivnost igraju značajnu ulogu. Što se ishrane tiče, iako ne postoji “eliksir” koji bi izlečio ili sprečio Alchajmerovu bolest ili demenciju, određeni nutrijenti mogu da poboljšaju kognitivnu funkciju i memoriju.

Flavonoli iz kakaoa. Flavonoli su prirodne susptance koje sadrži kakao i mogu da pomognu zdravlju mozga. Oni čine crnu čokoladu zdravijom od mlečne, koja sadrži više mleka i šećera. Jedno istraživanje iz 2014. proučilo je uticaj velike količine flavonola iz kakaos tokom 3 meseca. Istraživači su posmatrali prevashodno fascia dentata, deo hipokampusa čije je opadanje često povezano sa starenjem, a veruje se da je povezan sa gubitkom pamćenja. Ispitanici koji su konzumirali dosta flavonola imali su “poboljšano funkcionisanje fascia dentata”
Omega 3 masne kiseline. Jedno proučavanje iz 2014. utvrdilo je da su miševi, kojima su dati suplementi polinezasićenih omega 3 masnih kiselina, pri starenju pokazivali poboljšane kognitivne funkcije, bolje pamćenje objekata i reakcije. Postoje kvalitetni suplementi omega 3, a dobri biljni izvori omega 3 su laneno seme i orasi.
Orašasti plodovi. Posebno su dobri orasi. Sadrže omega 3 masne kiseline, ali i druge korisne sastojke (vitamin E, folnu kiselinu, antioksidanse i melatonin) pa su zato veoma korisni za mozak. Posebno je utvrđeno da orasi pomažu očuvanju memorije. Jedno opsežno istraživanje je pokazalo da su odrasle osobe koje su konzumirale dodatno orahe u ishrani popravili rezultate u seriji od 6 kognitivnih testova urađenih nakon perioda konzumiranja oraha.
Magnezijum. Naučnici veruju da manjak magnezijuma može da igra ulogu u kognitivnom opadanju, starenju mozga i na kraju, razvoju demencije. Dakle, mozgu može da koristi uzimanje suplemenata magnezijuma. Ili, možete u ishranu dodati i inače zdrave namirnice bogate magnezijumom kao što su blitva, spanać, bundevino seme, bademi, pasulj, avokado, smokve, banane ili crna čokolada (koja je dodatno korisna zbog flavonola, koje smo već pomenuli)
Borovnice. Veoma su ukusne, ali i veoma zdrave za mozak. Istraživanja pokazuju da imaju antioksidansno i antiinflamatorno delovanje. Sadrže antocijanine, jedinjenja koja su povezana sa poboljšanjem neuronskih signala u oblastima mozga zaduženim za pamćenje. Konkretno, istraživači su utvrdili da su osobe koje su svakodnevno pile sok od borovnica poboljšale učenje putem asocijacija i pamćenje reči; takođe su imali smanjene simptome depresije i nivoe glukoze u krvi.
Zeleno povrće. U celini gledano, ishrana bogata voćem, povrćem i integralnim žitaricama može da predupredi kognitivno opadanje, ali i druge hronične bolesti, npr. srčane i dijabetes tip 2. Što se tiče zdravlja mozga, istraživanja ukazuju da posebno zeleno lisnato povrće i krstašice, kao što su npr. brokoli i spanać povoljno deluju na mozak.
Zeleni čaj. Zdrav je za ceo organizam, uključujući i mozak. Nedavno istraživanje obavljeno na Univerzitetu Bazel pokazalo je da ekstrakt zelenog čaja poboljšava proces mišljenja i radnu memoriju.

Naučne reference
http://www.nature.com/neuro/journal/v17/n12/full/nn.3850.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25202271
http://www.medicaldaily.com/fight-memory-loss-eating-walnuts-less-handful-day-maintains-cognitive-function-319264
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2850944/
http://www.nia.nih.gov/alzheimers/publication/preventing-alzheimers-disease/search-alzheimers-prevention-strategies
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23680940
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-04/uob-gtb040714.php

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Kakao zrno sirovo

Prirodno, neprerađeno kakao zrno je jedan od najmoćnijih antioksidanasa u prirodi. Zbog bogatog nutritivnog sastava smatraju ga jednom od najhranjivijih namirnica. Sadrži prirodni stimulans teobromin.
Crna čokolada organska 75% kakaoa

Crne čokolade (sa preko 50% kakaoa) spadaju u najzdravije slatkiše. Kada imate potrebu za slatkim, ako umesto uobičajenih slatkiša uzmete čokoladu sa velikim procentom kakaoa, time doprinosite održanju željene telesne težine. Zbog malog procenta šećera i drugih dodataka, crna čokolada ne doprinosi gojenju, daje osećaj sitosti, a ima i druga naučno dokazana povoljna delovanja na organizam.
Crna čokolada organska 100% kakaoa

Crne čokolade (sa preko 50% kakaoa) spadaju u najzdravije slatkiše. Kada imate potrebu za slatkim, ako umesto uobičajenih slatkiša uzmete čokoladu sa velikim procentom kakaoa, time doprinosite održanju željene telesne težine. Zbog malog procenta šećera i drugih dodataka, crna čokolada ne doprinosi gojenju, daje osećaj sitosti, a ima i druga naučno dokazana povoljna delovanja na organizam. 100% crnu čokoladu možete koristiti za pripremu zdravijih kolača, kremova, sladoleda i drugih poslastica.
Mača čaj organski

Mača je varijanta zelenog čaja znatno bogatija hranljivim sastojcima od običnog zelenog čaja u listovima. Daje čistu, prirodnu energiju i može se smatrati zdravijom zamenom za kafu.

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Post – svrha i korist

  • Slavica M 14.06.2019 16:28
   Poštovani Đole, koriste se ljuspice psilijuma. Ljuspice su bogate biljnim vlaknima ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 142

Svi članci u rubrici