Zašto je paprika posebno zdrava

Kad se govori o paprici, obično je reč o ljutoj papričici i kapsaicinu, sastojku višestruko korisnom za zdravlje. Nova otkrića ukazuju da slatka paprika takođe sadrži sastojke koji pomažu regulisanju telesne težine, šećera u krvi i štite jetru.

U radu nedavno objavljenom u časopisu Nutrition Research, indijski istraživači su ispitali delovanje dihidrokapsiata, sastojka paprike koji pripada porodici kapsionida (kao i ljuti kapsaicin), samo što ima blag ukus. Namera im je bila da vide da li i ova supstanca deluje zaštitno protiv metaboličkih promena koje izaziva visokomasna ishrana. Za eksperiment su upotrebili miševe koji su hranjeni veoma masnom hranom, ali su dobijali dihidrokapsiat (2 i 10 mg po kilogramu telesne težine) tokom 12 nedelja.
Na kraju eksperimenta, istraživači su utvrdili da je uzimanje dihidrokapsiata smanjilo gojenje do kojeg je dovela konzumacija masne hrane. Takođe, dodatak dihidrokapsiata je značajno smanjio trigliceride u krvi i nivo insulina, a poboljšao toleranciju na glukozu. Pored toga, primena dihidrokapsiata je značajno suzbila nagomilavanje masti u belom adipoznom i braon adipoznom tkivu; ona je delovala direktno na gene koji su uključeni u potrošnju energije i mitohondrijalnu biogenezu. Takođe je utvđeno da je dihidrokapsiat uticao da se popravi sastav crevne flore. Sve u svemu, ti rezultati govore da unos dihidrokapsiata sprečava gojaznost i bolest masne jetre, poboljšava toleranciju na glukozu, kao i promene u mikroflori creva izazvane preteranim unosom masti.
To samo potvrđuje ono što je otkriveno u jednom ranijem istraživanju, obavljenom na ljudima. Istraživači sa Univerziteta Kalifornija su otkrili da dihidrokapsiat može da ubrza mezabolizam i navede organizam da sagoreva telesne masnoće, umesto da ih skladišti. Istraživači su osobe na dijeti, njih 33, podelili na dve grupe i jednoj davali dihidrokapsiat, a drugoj placebo mesec dana. Pokazalo se da je taj sastojak paprike povećao sagorevanje masti i emitovanje energije nakon vežbanja. Međutim, nije zapažena razlika u težini između dve grupe, pošto je istraživanje trajalo samo mesec dana. Ipak, taj rezultat je bio sasvim sličan jednom prethodnom istraživanju, Istraživačkog centra Penington iz Baton Ruža. U tom istraživanju su ispitanici kojima su davane kapsule dihidrokapsiata zaista smršali pola kilograma više nego kontrolna grupa koja je dobijala placebo.
Još interesantnije istraživanje u pogledu ovog sastojka paprike su obavili japanski istraživači, čiji je eksperiment pokazao da dodavanje dihidrokapsiata u ishranu može da značajno smanji gojaznost, gomilanje masti i bolest masne jetre koji su povezani sa starenjem. Taj sastojak paprike je takođe značajno smanjio upalne procese jetre, infiltraciju imunih ćelija i oksidativni stres. Japanski istraživači smatraju da je ovaj zaštitni efekat dihidrokapsiata posledica njegove sposobnosti da poveća potrošnju energije time što povećava sagorevanje masti u mišićima skeleta. To istraživanje je objavljeno u časopisu American Journal of Psychology.

Zaključak? Pored svega ovoga, paprika je izvod biljnih vlakana, vitamina i minerala. Prema tome, navalite na papriku, slatku ili ljutu – sigurno nećete pogrešiti!

Izvori i reference:
https://science.news/2019-06-20-dihydrocapsiate-improves-glucose-tolerance-hepatic-steatosis.html
www.zdnet.com/article/dihydrocapsiate-is-the-hot-new-weight-loss-cure/
www.zdnet.com/article/dihydrocapsiate-is-the-hot-new-weight-loss-cure/


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Post – svrha i korist

  • Slavica M 14.06.2019 16:28
   Poštovani Đole, koriste se ljuspice psilijuma. Ljuspice su bogate biljnim vlaknima ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 146

Svi članci u rubrici