5 koraka protiv gubitka kostiju

Sa starenjem je prirodno da se koštana masa smanjuje. Ali, ako organizam gubi suviše koštane mase, ili je stvara premalo, dolazi do oboljenja zvanog osteoporoza. Evo šta bi bila prirodna prevencija.

Rizik od gubitka koštane mase, ili osteoporoze, ozbiljan je u savremenom svetu. Na primer, istraživanja u SAD pokazuju da postoji rizik da svaka druga žena preko 50 godina, i svaki četvrti muškarac preko 50 godina dožive neki prelom usled osteoporoze. Kod nas nije obavljeno slično istaživanje, ali s obzirom na sličan način ishrane i života, po tzv. zapadnom modelu, verovatno je da su i rizici slični. Zato je mudrije odlučiti se za prevenciju. Mogu nam pomoći sledeće jednostavne stvari.
Konzumirajte namirnice bogate nutrijentima. Snabdevanje organizma osnovnim nutrijentima koji su i inače potrebni za dobro zdravlje suštinsko je i za očuvanje zdravlja kostiju. Konkretno, povećajte unos svežeg voća i povrća, a izbegavajte prerađene namirnice, belo brašno i rafinisani šećer.
Birajte namirnice bogate alkalnim materijama. Jedan od pretpostavljenih uzročnika osteoporoze su namirnice koje daju kisele metaboličke produkte, kao što su životinjski proteini, prerađena hrana, loše masnoće i rafinisani šećer. Da bi ih neutralisao, organizam uzima alkalne minerale iz kostiju, što onda slabi kosti. Da biste to sprečili, konzumirajte alkalotvorne namirnice - a to su pre svega voće, povrće (posebno korenasto povrće), orašasti plodovi i semenke.
Uzimajte suplemente koji koriste kostima. Iako je uvek preporučljivije da se vitamini, minerali i drugi nutrijenti dobijaju iz prirodne hrane, stručnjaci preporučuju da osobe izložene većem riziku od gubitka koštane mase uzimaju suplemente, pre svega vitamina D i vitamina K. Naučni dokazi ukazuju da vitamin D smanjuje rizik od preloma više nego lekovi koji se koriste u tu svrhu. Za razliku od vitamina K, kojeg ima u namirnicama, ishranom se ne može uneti dovoljno vitamina D, pa su zato suplementi preporučljivi, pogotovo ako se ne izlažemo dovoljno suncu, ili kad nema dovoljno sunca, npr. u zimskom periodu.
Vežbajte redovno. Vežbanje je i inače zdravo, a nekoliko istraživanja je ukazalo da izlaganje kostiju opterećenju i udarima, kao što su npr. prilikom trčanja ili vežbi snage, doprinosi obnavljanju i čvrstini kostiju.
Naučite da se neutrališete stres. Stres je neizbežan u životu; međutim ako predugo traje ili je previše intenzivan, to loše utiče na zdravlje. Konkretno u ovom slučaju, povišen nivo kortizola, tzv. hormona stresa, negativno utiče na kosti. Svako može da nađe neki svoj način da se izbori sa stresom, a eksperti između ostalog preporučuju šetnju u prirodi, čitanje dobre knjige, vežbe opuštanja, jogu ili meditaciju.

 

Izvori:
www.betterbones.com
www.nof.org


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Post – svrha i korist

  • Slavica M 14.06.2019 16:28
   Poštovani Đole, koriste se ljuspice psilijuma. Ljuspice su bogate biljnim vlaknima ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 82

Svi članci u rubrici