5 prirodnih sredstava protiv Parkinsona

Iako često mislimo da su oboljenja mozga genetski uslovljena, sve više istraživanja pokazuje da ishrana i način života igraju ogromnu ulogu u tome da li će se ova oboljenja razviti, ili koliko će brzo napredovati.

Zdravlje mozga zavisi od mnogo faktora, a u njih spadaju i zdravlje organa za varenje (crevne mikroflore), dobro snabdevanje ćelija mozga energijom, održavanje nivoa upala na minimumu, kao i korišćenje supstanci koje imaju zaštitno dejstvo na mozak. Delovanje ovih faktora se može poboljšati primenom sledećih prirodnih sredstava.
Kafa ili čaj. Kofein ne mora biti nezdrava navika, pogotovo ako imate u vidu prevenciju Parkinsonove bolesti. I crni i zeleni i beli čaj (varijante iste biljke) sadrže zaštitne komponente poznate kao katehini. Kako je pokazalo istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Epidemiology, konzumacija dve šolje čaja dnevno može da smanjji rizik od Parkinsonove bolesti. Ali, i obična kafa ima isti zaštitni efekat - to je pokazalo drugo istraživanje objavljeno u prestižnom časopisu JAMA.
Koenzim Q10. Utvrđeno je da koenzim Q10 usporava napredovanje oboljenja mozga kao što je Parkinsonova bolest. U jednom istraživanju, objavljenom u časopisu Archives of Neurology, istraživači su utvrdili da uzimanje suplemenata Q10 smanjuje opadanje funkcija mozga povezano sa Parkinsonovom bolešću za 44%, pod uslovom da se primeni dovoljno rano. Iako je ovo proučavanje bilo malog obima, osnovno znanje o sposobnosti koenzima Q10 da podigne energiju ćelija mozga ukazuje da bi i obimnija proučavanja dala sličan rezultat. U ovom istraživanju, uzimane su doze suplementa 10 od 300 mg, 600 mg i 1200 mg, a rezultati su bili najbolji kod onih koji su uzimali najveće doze.
Gastrodin. Supstanca po imenu gastrodin, koja se dobija iz kineske orhideje (Gastrodia elata), u više proučavanja pokazala je efikasnost protiv Parkisonove bolesti. Kineska orhideja je tradicionalni lek u kinieskoj medicini, a gastrodin u obliku kapsula se može nabaviti na inostranom tržištu.
Vitamin B3 (nikotinamid ribozid). Ovo je oblik vitamina B3, a istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu Cell Reports pokazalo je sposobnost ovog vitamina da očuva ćelije mozga. Izgleda da on poboljšava funkcionisanje energetskih centara u mozgu i unutar samih ćelija nervnog sistema. Tipično doziranje je između 2 i 17 grama dnevno, mada je kod onih koji su već oboleli od Parkinsona možda potrebno više.
Probiotici. Pošto je povezanost između mozga i organa za varenje snažna, nije iznenađenje da je nedavno proučavanje, objavljeno u časopisu Clinical Nutrition, utvrdilo da je redovno uzimanje suplemenata probiotika smanjilo markere štetnih pokazatelja Parkinsonove bolesti a povećalo prisustvo korisnih supstanci u organizmu, a takođe je donekle ublažilo i opšte stanje kod obolelih. Potrebno je dodatno istraživanje da se utvrdi koji tačno sojevi probiotika su najbolji, ali za početak se mogu koristiti suplementi koji sadrže više različitih sojeva probiotika.  

 

Naučne reference
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11943691
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10819950
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12374491
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26054881
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29456504
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29891223

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Mača čaj organski

Mača je varijanta zelenog čaja znatno bogatija hranljivim sastojcima od običnog zelenog čaja u listovima. Daje čistu, prirodnu energiju i može se smatrati zdravijom zamenom za kafu.
Organska kafa arabika mlevena

Organska kafa vrhunskog ukusa, dobra za čoveka, dobra za prirodu! Naša organska kafa je 100% arabika prve klase iz Etiopije. Poznata je po prijatnom ukusu i uravnoteženoj kiselosti.
Organska kafa arabika zrno

Organska kafa vrhunskog ukusa, dobra za čoveka, dobra za prirodu! Naša organska kafa je 100% arabika prve klase iz Etiopije. Poznata je po prijatnom ukusu i uravnoteženoj kiselosti.

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Post – svrha i korist

  • Slavica M 14.06.2019 16:28
   Poštovani Đole, koriste se ljuspice psilijuma. Ljuspice su bogate biljnim vlaknima ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 95

Svi članci u rubrici