6 dokazanih načina da snizite holesterol

biljnahranaBilo da ste predisponirani za visok holesterol, ili je na to uticala nezdrava ishrana ili stil života, postoje jednostavni prirodni načini koji značajno doprinose rešenju tog problema.

Prestanite da pušite. Pušenje se obično povezuje sa oboljenjima pluća, ali je njegov uticaj na holesterol i srce isto toliko štetan. Neka istraživanja pokazuju da pušenje može direktno da snizi nivo HDL (“dobrog”) holesterola. Takođe, pušenje omogućava da se LDL (“loš”) holesterol više vezuje za zidove arterija, što doprinosi stvaranju opasnih naslaga. A to ne čini samo direktno pušenje, nego i pasivno pušenje, odnosno, kada provodite vreme u prostoriji punoj duvanskog dima. Dakle, ako ste pušač, dobro je da sa tim prestanete, a ako niste, držite se dalje od prostorija ispunjenih duvanskim dimom.

Konzumirajte manje loših, a više dobrih masnoća. Ako na listi sastojaka nekog proizvoda vidite “hidrogenizovane” ili “delimično hidrogenizovane” masti, zaobiđite ga. Po tvrdnjama Harvardske škole javnog zdravlja, od svih masti, hidrogenizovane masti najgore utiču na holesterol, pošto podižu nivo LDL (“lošeg”), a snižavaju nivo HDL (“dobrog”) holesterola. Skriveni izvor ovih masnoća su npr. pekarski proizvodi (kupujete ih bez deklaracije, tako da ni ne znate šta sadrže). A dobre masnoće se prirodno nalaze u orašastim plodovima. Takođe, hladno ceđeno maslinovo i kokosovo ulje se smatraju masnoćama koje povoljno utiču na holesterol.

Hranite se pretežno biljnom hranom. Iako je biljna ishrana danas u trendu, to ne znači da je to samo prolazna moda. Biljna ishrana veoma povoljno utiče na nivoe holesterola: istraživanje obavljeno na Univerzitetu Stenford pokazalo je da su ispitanici koji su četiri nedelje konzumirali biljnu ishranu bogatu nutrijentima i fitohemikalijama smanjili svoj ukupni i LDL (“loš”) holesterol značajno više u odnosu na ispitanike koji su konzumirali standardnu ishranu u kojoj su samo bile smanjene masnoće. U biljnu ishranu spadaju voće, povrće, orašasti plodovi, semenke i mahunarke i svi oni povoljno deluju na holesterol.

Jedite dosta integralnih žitarica. Ishrana koja je zdrava za holesterol ne znači da morate da ostanete gladni. Integralne žitarice i proizvodi od njih su veoma siti, a veoma povoljno utiču na holesterol. Prema Harvardskoj školi javnog zdravlja, konzumacija integralnih žitarica, umesto rafinisanih proizvoda od žitarica, može da značajno snizi ukupni holesterol, LDL (“loš”) holesterol, trigliceride i nivo insulina. Dakle, probajte tostirani integralni hleb sa avokadom, kašu od integralnog ovsa sa bananama i bademima i slično.

Pijte čaj. Nekoliko naučnih proučavanja je pokazalo da konzumacija zelenog čaja može da popravi nivoe holesterola. Jedno istraživanje iz 2015. je pokazalo i da konzumacija crnog čaja može da značajno snizi nivo LDL (tzv. “lošeg”) holesterola.

Vežbajte. Vežbanje je odlično za snižavanje holesterola. Nema potrebe da trčite maraton, samo se krećite. Vežbanje vam pomaže da održite poželjnu telesnu težinu, što povoljno utiče na holesterol. Vežbanje čak može da povisi dobar holesterol. Iako je svako vežbanje dobro, tzv. kardio trening se posebno preporučuje.

Smanjite stres. Možda niste znali, ali stres može da direktno utiče na nivo holesterola, i to loše. Prema saznanjima Majo klinike i američkog Nacionalnog instituta za srce, pluća i krv, hronični stres doprinosi stalnom lučenju kortizola i adrenalina, a ova dva hormona sa svoje strane oslobađaju trigliceride i slobodne masne kiseline koje mogu da neželjeno povećaju LDL (“loš”) holesterol. Daklle, naučite neku od bojnih metoda za smanjenje stresa i primenjujte je redovno.


Naučne reference
http://ajcn.nutrition.org/content/94/2/601.long
www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0261561414001678
www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/fats-full-story/
http://med.stanford.edu/nutrition/nutrition-studies-group/completed-studies/plant-based-diet.html
http://circ.ahajournals.org/content/107/1/e2.full
www.livestrong.com/article/402040-how-does-smoking-influence-cholesterol-triglyceride-levels/

Srodni članci (po ključnim rečima)

Prirodna sredstva protiv bola... Mnogi farmaceutski preparati protiv bola zapravo su dobijeni od biljaka koje sadrže supstance koje ublažavaju bol. Za razliku od lekova protiv bola, one imaju mnogo manje štetnih efekata. Bol je na...
Kako da ojačamo imunitet... Nema potrebe da se bojimo virusa ni da se “borimo” protiv njih, jer i oni su kreacija prirode i zbog nečega postoje. Potrebno je da se borimo sami sa sobom. To znači da svesno prevaziđemo loše navike ...
Kako se pravilno uzima kurkuma... Verovatno ste već čuli za neke od zapanjujućih zdravstvenih efekata kurkume, kao i sve više novih proizvoda i suplemenata koji se na njoj zasnivaju. Ali, da bi vam taj začin stvarno koristio, t...
Cink i netolerancija na gluten... Veruje se da gluten smanjuje sposobnost tankog creva da apsorbuje nutrijente kao što je npr. cink, što sa svoje strane vodi do manjka. Ali, javljaju se neka i mišljenja da možda manjak cinka i magnezi...
Omega 3 i demencija... Istraživači sa Univerziteta istočne Finske objavili su rezultate proučavanja koje objašnjava kako velika koncentracija omega 3 polinezasićenih masnih kiselina dugog lanca smanjuje rizik od malih možda...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • 7 probiotskih namirnica koje volimo

  • fejan 23.11.2017 11:19
   Preporucujem da pogledate sledeći dokumentarni film o čokoladi.Film se zove " ...
 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  22 ( +10 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +9 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 94

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Prirodna sredstva protiv bola

Detaljnije »