Bor i gotu kola protiv ateroskleroze

borekstraktDva prirodna preparata su ispitana u istraživanju na ljudima i utvrđeno je da njihova kombinacija smanjuje nagomilavanje opasnih naslaga na koronarnim arterijama za 95%.

Kliničko ispitivanje koje je analiziralo efekte raznih lekova, strategija i suplemenata na arterije obavljeno je na grupi volontera starosti 45 do 60 godina. Svi učesnici su imali dijagnozu "klasa IV" što znači da su njihove arterije bile sužene naslagama, ali ne preko nivoa koji bi prelazio 50% ukupne površine.
Glavna grupa je nasumično podeljena na manje grupe. Jedna grupa je dobila preporuke za ishranu i vežbanje, dok je druga grupa dobijala aspirin. Neke grupe su dobile ekstrakt borove kore, poznat kao suplement piknogenol, neke gotu kolu, dok je jedna grupa dobijala istovremeno piknogenol i gotu kolu.
Nakon 2 i po godine od početka proučavanja, istraživači su utvrdili da je najlošijih ishod viđen kod grupe sa primenjenom kombinacijom ishrane i vežbanja, u kojoj je više od 20% ispitanika doživelo pogoršanje do "klase V" i imalo više zapušenja.
Za razliku od toga, ispitanici koji su svakodnevno dobijali 100mg ekstrakta borove kore (piknogenola) i 100mg gotu kole imali su bolje rezultate. U toj grupi se suženje pogoršalo samo za 1,1% što ukazuje da je napredovanje naslaga bilo fascinantnih 95% manje u poređenju sa grupom koja je koristila samo ishranu i vežbanje.
U kasnijoj fazi istraživanja, naučnici su proučili efekat kombinovanih prirodnih lekova na stabilnost naslaga, što je ključni faktor u sprečavanju srčanih i moždanih udara. Rezultati su ukazali da je uzimanje 150mg piknogenola i 225 mg gotu kole dnevno povezano sa povoljnim efektom na gustinu naslaga, tj. njihovu stabilnost. To je takođe pomoglo da se smanji dužina, visina i broj naslaga u arterijama.
Oba ova suplementa su dostupna na našem tržištu - piknogenol u kapsulama i tabletama, a gotu kola u obliku tinktura i čajeva.

Stručne reference:
•  Belcaro G, Dugall M, Ippolito E, et al. Pycnogenol(R) and Centella asiatica to prevent asymptomatic atherosclerosis progression in clinical events. Minerva Cardioangiol. 2017 Feb;65(1):24-31.
•  Belcaro G, Cornelli U. Variations in Echogenicity in Carotid and Femoral Atherosclerotic Plaques with Pycnogenol + Centella Asiatica Supplementation. Int J Angiol. 2017 Jun;26(2): 95-101.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22240497
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25391252

Srodni članci (po ključnim rečima)

Zdravstvene koristi od koprive... Kopriva ima dugu istoriju upotrebe u biljnoj medicini. Ona nudi niz zdravstvenih dobrobiti i pomaže da se ublaže razni zdravstveni problemi. Evo samo nekoliko od njih… Poznati lekar zvanične, ali z...
Škola homeopatije... "SIMILLIMUM" objavljuje upis novih polaznika u školu homeopatije u subotu 25. 8. 2012. sa početkom u 10 sati.   Nastava novoupisanih polaznika I godine počinje 8. 9. 2011. sa početkom u 9. 30...
10 dobrobiti ašvagande... Ašvaganda (Withania somnifera) je lekovita biljka koju koristi tradicionalna ajurvedska medicina. Savremena nauka je dokazala da ona može da povrati energiju, pomogne da izgledate mlađe, kao i ...
Helikobakterija - dobra ili loša?... Bakterija Helycobacter pylori živi u želucu polovine čovečanstva. Ovo saznanje je relativno novo i odmah je bilo ismejano. Zašto bi neko biće živelo na tako neprijateljskom mestu? (piše: dr Džuli...
Boranija sa hrskavim lukom i projom... Za oko 6 porcija ovog jednostanog, jeftinog i osvežavajućeg jela (pogotovo nakon teških slavskih obroka), potrebno vam je: 750g zelene boranije, kojoj ste odsekli krajeve, kašika maslino...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • 7 probiotskih namirnica koje volimo

  • fejan 23.11.2017 11:19
   Preporucujem da pogledate sledeći dokumentarni film o čokoladi.Film se zove " ...
 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  22 ( +12 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +9 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 112

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Zdravstvene koristi od koprive

Detaljnije »