Da li je „kiselost“ kancerogena?

Godine 1931. nemački naučnik Oto Varburg dobio je Nobelovu nagradu za sledeća otkrića: da ćelije raka napreduju u kiseloj sredini i da mogu da žive bez kiseonika.

 

Za ovo otkriće danas zna veoma malo ljudi, jer je na neki način u naučnim krugovima gurnuto u stranu. Šta ono praktično podrazumeva?
Dr Varburg je, na osnovu onoga što je utvrdio, smatrao da je rak rezultat antifiziološkog načina života. Antifiziološkim načinom ishrane (pretežno hranom koja čioni telo kiselim) i fizičkom neaktivnošću telo stvara kiselu sredinu sa smanjenim prisustvom kiseonika.
Ćelijska kiselost doprinosi izbacivanju kiseonika, a sa svoje strane manjak kiseonika u ćelijama opet stvara kiselu sredinu. Tako da je dr Warburg napisao: "Nedostatak kiseonika i kiselost su dve strane iste medalje: ako neko ima jedno, ima i drugo".
Ako imate previsoku kiselost, automatski će vam nedostajati kiseonika u organizmu; ako vam nedostaje kiseonik, organizam će vam verovatno biti kiseo. Kisela sredina je sredina bez kiseonika.

Razvoj ćelija i kiseonik
"Ako oduzmete zdravoj ćeliji 35% njenog kiseonika, možete je pretvoriti u ćeliju raka za samo dva dana", tvrdio je dr Varburg. Njegovo istraživanje je potvrdilo da sve normalne ćelije imaju apsolutnu potrebu za kiseonikom, dok tumorske ćelije mogu da žive bez njega. To je pravilo bez izuzetka. U svom delu "Metabolizam tumora", dr Varburg je pokazao da svi kancerogeni oblici ispunjavaju dva temeljna uslova:  krvnu kiselost i hipoksiju (manjak kiseonika). Otkrio je da su tumorske ćelije anaerobne (ne udišu kiseonik) i da ne mogu da prežive u prisustvu visokih koncentracija kiseonika.

Od čega zavisi kiselost organizma

Kiselost i alkalnost organizma zavise od hrane, kretanja i načina života uopšte.
Kiselo ili alkalno stanje meri se pH skalom od 0 do 14, gde je 7 neutralna tačka. Vrednosti od 0 do 7 se nazivaju “kiselim”, a od 7 do 14 “baznim” (alkalnim).
Kod zdravog čoveka je pH krvi između 7,40 i 7,45. Krv neprestano sama reguliše sopstvenu pH vrednost. Jedan od načina na koji to čini je, na primer, da krvna plazma crpi kalcijum iz kostiju ukoliko je prekisela da bi uspostavila kiselo-baznu ravnotežu. I sve naše ćelije, da bi mogle uspešno da funkcionišu, treba da budu blago alkalne, malo iznad 7.

Šta zakiseljuje organizam
Međutim, određene namirnice zakiseljuju krv i zagađuju telo. A to su:

* Rafinisani šećer i svi njegovi derivati. Njegov pH je 2,1 (veoma kiseo).    
* Meso (sve vrste)                   
* Proizvodi životinjskog porekla - mleko i sirevi, pavlaka, jogurt itd.       
* Rafinisana so
* Rafinisano brašno i svi njegovi derivati kao što su testenine, torte, keks itd.
* Hleb
* Margarin
* Kofein
* Alkohol
* Duvan
* Sva industrijski prerađena i konzervirana hrana, koja sadrži konzervanse, veštačke boje, arome, stabilizatore itd. 
* Antibiotici i uopšte svi lekovi

 
Šta alkalizuje organizam                                  

* Svo sirovo povrće. Iako možda ima kiseo ukus, u telu se menja i postaje alkalno. Alkalnost grade zapravo mineralni ostavi iz povrća, a ono sadrži uglavnom alkalne minerala.
 * Voće. Na primer, limun unutar tela ima veoma visok stupanj alkalnosti. (Nemojte da vas zavara njegov veoma kiseli ukus).   
* Bademi. Vrlo su alkalni. 
* Od žitarica, jedina alkalna žitarica je proso. Sve ostale su lagano kisele
* Med. Ima vrlo visoku alkalnost. 
* Hlorofil. Zelene biljke sadrže hlorofil koji je veoma alkalan.
* Voda. Važna je za proizvodnju kiseonika. Uvek budite dobro hidrirani, pijte vodu u malim gutljajima tokom čitavog dana.
* Redovna fizička aktivnost. Vežbe pomažu održavanju alkalnosti organizma jer daju kiseonik celom telu. Sedeći način života uništava život.


Na osnovu svega navedenog je prilično jasno šta i kako da činimo da izbegnemo da nam organizam postane prekiseo, a samim tim i da dovede do manjka kiseonika: da izbegavamo kafu, duvan, alkohol i rafinisani šećer, da jedemo znatno više svežeg voća i povrća (u salatama, na primer), da pijemo dovoljno vode i da smo fizički aktivni i vežbamo i šetamo svakodnevno. Jednostavno, zar ne?

A. Milinković
 

 

Srodni članci (po ključnim rečima)

Bakterija razgrađuje tumore... Neškodljiva bakterija Clostridium sporogens, koja se nalazi u prašini svuda oko nas, razvija se samo u malignim tumorima i razgrađuje ih, ne škodeći zdravom tkivu! Da li je moguće da je lek za najtežu...
neke namirnice izazivaju glavobolju... Ne znate zašto vas boli glava? Možda je uzrok hrana koju ste pojeli. Najčešće glavobolju izazivaju sledeće namirnice: * Zreli sir, suvo voće, suhomesnati proizvodi: svi oni sadrže tiramin koji može da...
Kokice odličan antioksidans... Nedavno istraživanje Univerziteta Skranton iz Pensilvanije pokazalo je da integralne žitarice imaju iznenađujuće veliku količinu polifenola, a da po količini antioksidanasa kukuruz kokičar dolazi u sa...
Biljna vlakna produžuju život... Za samo dve nedelje, promena ishrane dramatično utiče na rizik od raka debelog creva. Prelazak sa “zapadne” na ishranu bogatu vlaknima drastično smanjuje taj rizik, dok ga prelazak sa tradicionalne is...
Zašto su važni B vitamini... Vitamini B grupe uključeni su u stotine različitih hemijskih procesa u organizmu. Pomažu da dobro spavamo, imamo dovoljno energije, doprinose da se osećamo zadovoljno. Njihov nedostatak direktno utiče...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • 7 probiotskih namirnica koje volimo

  • fejan 23.11.2017 11:19
   Preporucujem da pogledate sledeći dokumentarni film o čokoladi.Film se zove " ...
 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  22 ( +12 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +9 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 117

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Bakterija razgrađuje tumore

Detaljnije »