Efikasan lek za sepsu

vCsepsaSepsa je veoma opasno stanje izazvano agresivnom, nekontrolisanom imunom reakcijom na infekciju u krvotoku. Primena intravenoznog vitamina C, hidrokortizona i vitamina B1 tokom dva dana smanjila je smrtnost od sepse 5 puta u odnosu na prosečnu!

Sepsa je uobičajena bolnička infekcija; ali, i obične bolesti kao što su bronhitis, pneumonija, streptokokna upala grla ili infekcije bubrega mogu postati septičke. Takođe, lokalne infekcije izazvane bakterijama, gljivicama ili virusima takođe mogu da postanu septičke.
Statistike u SAD govore da se uprkos veoma skupoj najsavremenijoj bolničkoj nezi i antibioticima polovina slučajeva sepse završi smrtnim ishodom. To je svakako loša vest. Ali, dobra vest je što je izgleda nađen način da se to promeni – i to način prilično jednostavan i jeftin. Sastoji se u primeni dva jeftina vitamina i jednog steroidnog hormona.
Za vitamin C je poznato da u velikim dozama može da spreči ili leči infektivne bolesti; istraživanja su ukazala da su slučajevi gripa, encefalitisa i malih boginja bili uspešno tretirani visokim dozama vitamina C. Istraživanja su čak ukazala da je intravenozno primenjeni vitamin C selektivno citotoksičan za maligne ćelije – drugim rečima, da ima potencijal u terapiji raka.
Delovanje vitamina C u bolničkoj praksi demonstrirao je dr Paul Marik, lekar na intenzivnoj nezi Sentara Norfolk opšte bolnice, u Istočnoj Virdžiniji. U januaru prošle godine, isprobao je kombinaciju intravenoznog vitamina C i hidrokortizona da bi spasao život žene za koju su lekarske prognoze bile da neće preživati. Žena se oporavila preko noći, o čemu je izvestila i NBC televizija.
Za prva tri pacijenta od sepse, dr Marik je koristio samo kombinaciju vitamina C i hidrokortizona, i to relativno male doze vitamina C – samo 1,5 g. Potom je odlučio da kombinaciji doda i vitamin B1. Naime, više istraživanja je pokazalo da oboleli od sepse imanju manjak vitamina i kada im se da vitamin B1 (tiamin), da to smanjuje smrtnost. Ovaj vitamin je potreban i za metabolizam nekih metabolita vitamina C.
Studija koju je dr Marik objavio u časopisu Chest nakon svojih kliničkih slučajeva izvestila je da je lečenje obolelih od sepse intravenoznim vitaminom C sa hidrokortizonom i tiaminom tokom dva dana smanjilo smrtnost od sepse pet puta  - od 40% na 8,5%! Odnosno, od 50 pacijenata koje je dr Marik lečio na ovaj način, umrlo je samo 4, ali oni nisu umrli od sepse – već od neke druge bolesti koju su imali i koja je verovatno bila uzrok sepse. To je, zaista, neverovatan uspeh!
Iako su ovde neophodna dalja istraživanja, po našem mišljenju, korisno bi bilo za lekare da se upoznaju sa studijom dr Marika i metodom koji je on primenio.

Originalni članak dr Marika može se naći na ovom linku:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27940189

Srodni članci (po ključnim rečima)

Rukola... Rukola je jednogodišnja zeljasta biljka koja spada u familiju Brasiccaeae (kupusnjača). Kod nas je skoro nepoznata, iako divlji samonikli oblici rukole rastu po našim baštama i poljima zajedno sa “kor...
Prirodna zaštita od komaraca... Komaraca ima zaista mnogo, ali hemikalije kojima se štitimo od njih nisu baš zdrave. Bolja opcija su eterična ulja i ekstrakti nekih biljaka  - lavande, vanile, morača, i drugih. Evo kako se kori...
Mislite pozitivno, bićete zdraviji ... Kad smo sretni, raspoloženi i imamo pozitivan stav u životu, imuni sistem reaguje mnogo bolje nego kad smo tužni, namrgođeni, depresivni, agresivni, uplašeni. Emocije su u potpunosti uključene u čitav...
Kakao umesto čokolade... Istraživači univerziteta Džon Hopkins su otkrili mehanizam kojim sastojci crne čokolade mogu da pomognu da se mozak zaštiti od kapi.     Ranija istraživanja su pokazala da flavon...
Fejsbuk narcizam... Već smo pisali da proučavanja ukazuju da društvene mreže više doprinose otuđenju nego povezivanju. Sada naučnici tvrde i da fejsbuk podstiče narcizam. Jedna grupa naučnika sa univerziteta Zapadni I...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • 7 probiotskih namirnica koje volimo

  • fejan 23.11.2017 11:19
   Preporucujem da pogledate sledeći dokumentarni film o čokoladi.Film se zove " ...
 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  22 ( +12 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +9 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 98

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Rukola

Detaljnije »