FMD dijeta ublažava multiplu sklerozu

fmdishranaIstraživanje na životinjama, nakon kojeg je sledilo ispitivanje na ljudima, ukazalo je da dijeta koja imitira efekte gladovanja (tzv. FMD) može biti efikasan tretman za ublažavanje multiple skleroze, a moguće i drugih autoimunih bolesti.

Gladovanje aktivira procese u kojima telo uništava oštećene ćelije i počinje da stvara nove, kažu naučnici. Postoji sve više dokaza da ishrana koja imitira efekte gladovanja (FMD) donosi zdravstvene dobrobiti koje daleko prevazilaze efekte mršavljenja. Novo istraživanje Univerziteta Južne Kalifornije ukazuje da ishrana koja imitira efekte gladovanja može da ublaži simptome multiple skleroze.
Ishranu koja imitira efekte gladovanja (FMD) razvio je prof. dr Valter Longo. Ona je namenjena da se postignu dobrobiti koje donosi duže gladovanje, a bez rizika koji bi gladovanje moglo izazvati. U svom izvornom obliku Longova dijeta podrazumeva 5 dana ograničenog kalorijskog unosa tokom svakog meseca. Prvog dana korisnici konzumiraju 1090 kalorija podeljenih na 10% proteina, 56% masti i 34% ugljenih hidrata. Naredna četiri dana, konzumira se po 725 kalorija dnevno, podeljenih na 9% proteina, 44% masti i 47% ugljenih hidrata. (Konkretno, od namirnica je korišćena supa od povrća, krekeri od kelja i čaj od kamilice.) Naučnici su utvrdili da takva ishrana aktivira procese koji se tiču života i smrti ćelija, a koji su od kritične važnosti za oporavak tela.
Proučavanje o kojem ovde govorimo najpre je obavljeno na miševima, a potom i pacijentima obolelim od multiple skleroze. Istraživači su grupu miševa obolelih od autoimunih oboljenja stavili na ishranu koja imitira efekte gladovanja na tri dana, i to je ponovljeno u tri ciklusa tokom tri nedelje. Poređenje je vršeno sa kontrolnom grupom koja se normalno hranila. Rezultati su pokazali da je ishrana koja imitira efekte gladovanja (FMD) smanjila simptome autoimune bolesti kod svih miševa i “dovela do potpunog oporavka kod 20% životinja”, napisali su istraživači.
Potom su istraživači proverili bezbednost i potencijalnu efikasnost takve ishrane tokom probnog istraživanja na 60 osoba obolelih od multiple skleroze. Istraživanje je sproveo dr Markus Brok u Bolnici Univerziteta Šarite u Berlinu.  
Osamnaest pacijenata je stavljeno na ishranu koja imitira efekte gladovanja (FMD) na nedelju dana, a potom na mediteransku ishranu tokom 6 meseci. Tokom tih 6 meseci, drugih 12 učesnika je bilo na nekoj vrsti kontrolisane iishrane, a 18 drugih je bilo na ketogenoj dijeti (visokomasna ishrana).
Ispitanici koji su sledili ishranu koja imitira efekte gladovanja, a potom mediteransku ishranu, kao i ispitanici na ketogenoj dijeti su izvestili da im se pobojšai kvalitet života i zdravlje, uključujući i fizičko i mentalno zdravlje.
Vođa ovog istraživanja, profesor Valter Longo (koji je i direktor Instituta za dugovečnost Fakulteta za gerontologiju Dejvis), kaže da se tokom ishrane koja proizvodi efekte slične efektima gladovanja (FMD) proizvodi kortizon koji ubija autoimune ćelije. A isti taj proces vodi proizvodnji novih, zdravih ćelija.
Dr Longo kaže da ovi rezultati zahtevaju dalja istraživanja. Istraživači bi trebalo da utvrde da li ishrana koja imitira eekte gladovanja može da pomogne i kodd drugih autoimunih oboljenja. Isto tako, efikasnost ove dijete trebalo bi isprobati u obimnijim kliničkim istraživanjima. Takođe, dr Longo je izjavio da je čuo pozitivne komentare od pacijenata koji su probali ovu ishranu, ali je upozorio sledeće:
“Ne bismo želeli da pacijenti ovo rade kod kuće, ne konsultujući svog lekara specijalistu; želeli bismo i da pacijenti iimaju u vidu da su neophodna šira istraživanja da bi potvrdila da je ova ishrana, kao tretman, efikasna protiv multiple skleroze ili drugih autoimunih bolesti”.
Istraživanje je objavljeno u majskom broju časopisa Cell Reports.

Srodni članci (po ključnim rečima)

Prigovori i odgovori ... Postoji nekoliko stereotipnih prigovora vegetarijanstvu, ali postoje i dobro naučno zasnovani odgovori na njih. Ovde ćemo ih ukratko nabrojati. Najčešći medicinski prigovori vegetarijanstvu su sledeći...
Prednosti i mane hrono ishrane (1)... Dijeta je reč koja kod većine stvara neprijatne asocijacije. Sinonim za odricanje, glad, brojanje kalorija...  Mogućnost koju obećava hrono ishrana - da jedete koliko hoćete a da pri tome gubite ...
Zimske poslastice od ječma... Ječam sadrži skrob, belančevine, celulozu, vitamine i minerale. Najzastupljeniji su vitamini B grupe a od minerala kalijum, kalcijum, cink, fosfor i magnezijum. Zbog velikog procenta rastvorljivih i s...
Mediteranska ishrana ... Neke činjenice vezane za mediteransku ishranu još uvek zbunjuju naučnike. I pored toga što u svojoj ishrani koriste hranu bogatu mastima, mediteranski narodi imaju mali procenat gojaznih, obolelih od ...
Zašto koristiti alge... Ako govorimo o najhranljivijim namirnicama na planeti, iz tog spiska se nikad ne mogu izostaviti alge. One su prava superhrana, a evo zašto. Sadrže obilje korisnih nutrijenata Standardna uglavnom ...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • 7 probiotskih namirnica koje volimo

  • fejan 23.11.2017 11:19
   Preporucujem da pogledate sledeći dokumentarni film o čokoladi.Film se zove " ...
 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  22 ( +12 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +9 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 90

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Prigovori i odgovori

Detaljnije »