Joga za išijas

U rubrici Vesti na ovom sajtu nedavno smo objavili zaključak istraživanja Univerziteta Vest Virdžinija da je u tretmanu bola u donjem delu leđa, uključujući i išijas, joga efikasnija od bilo kojih lekova. U ovom članku dr Milan Bošković objašnjava nekoliko jednostavnih joga položaja koji mogu pomoći da se otkloni bol u akutnoj fazi išijasa, kao i kako da se redovnim vežbanjem spreči da se napad ponovi.

Pravilnim odabirom joga tehnika i njihovim izvođenjem u određenom redosledu moguće je prilagoditi joga program individualnim potrebama svakog pojedinca koji boluje od išijasa. Nastaviti redovno sa jogom jeste najbolja preventiva protiv ponovnog napada išijasa, kao i protiv mogućnosti da se stvari iskomplikuju dotle da bude potrebna operacija kičme.

Termin išijas označava bol koji se širi niz nogu a uzrokovan je pritiskom na jedan od korenova ishijalnog nerva koji napušta kičmenu moždinu između dva susedna kičmena pršljena u donjem delu leđa, u predelu krsta. Pritisak na nervni koren može da potiče od iskliznuća međupršljenskog diska ili pak od degenerativnih promena na telima pršljena i malim zglobovima kojima su oni međusobno povezani u jednu celinu, kičmeni stub.Pritisak na živac prouzrokuje jak bol a leđni mišići duž kičme postaju napeti u odbrambenom pokušaju da svojim povećanim tonusom ograniče pokrete kičmenog stuba da se pritisak na živac ne bi dalje povećavao.

Joga pristupa svakoj osobi na individualnom, ličnom nivou i u slučaju obolelog od išijasa ovaj princip se dosledno primenjuje. Važno je da iskusni joga učitelj proceni kada je pravi trenutak da se počne sa asanama, fizičkim položajima, kao i da odabere pravu kombinaciju koja će ispuniti potrebe konkretne osobe.

Mirovanje za poboljšanje
Osnovni princip jeste da se u periodu akutnog bola, kada zapravo nastaje aseptičko zapaljenje išijalnog živca, ne treba raditi asane, već dopustiti maksimalno mirovanje u polozaju koji je najudobniji. Jedan od položaja koji moze doneti olakšanje jeste macjakridasana (na slici) u kome se legne na desni bok i savije leva noga i koleno privuče grudnom košu, a ruke su savijene u laktovima i prsti šaka ukršteni i oslonjeni o pod tako da nadlanice služe kao jastuk na koji se oslanja desni obraz. U završnom položaju levi lakat i levo (savijeno) koleno se dodiruju (ili su relativno blizu jedno drugom, što zavisi od elastičnosti mišića), a trbuh i grudni koš leže na podlozi. Ovako izvedena macjakridasana (na slici) može pomoći kod išijasa u levoj nozi. Ukoliko se bol širi niz desnu nogu, neka desna noga bude savijena a trup se blago oslanja više na levu stranu. Disanje treba da bude opušteno, prvenstveno trbuhom, da potpomogne opuštanje leđnih mišića. U ovom položaju napetost i istezanje zapaljenog živca je najmanje pa se bol može umanjiti.


Relaksacija neophodna
U akutnoj fazi radi se i tehnika joga nidra koja omogućava duboku relaksaciju mišića, uma ali i emotivne sfere, što često dovodi do značajnog smirivanja bola. Tokom ove tehnike mogu se iskoristiti različite metode disanja koje sa ciljem da se dodatno stimuliše cirkulacija krvi i protok životne energija duž kičmenog stuba i leđa. Istraživanja su pokazala da psihološki faktori igraju značajnu ulogu u nastanku išijasa kao i u stepenu bola koji se iskusi tokom akutnog napada, što je povezano sa hronično povećanom mišićnom napetošću leđne muskulature uzrokovane stresom. Joga nidra kao efikasno sredstvo relaksacije dovodi do emocionalnog i mentalnog opuštanja koje se potom filtrira do telesnog nivoa, do mišića, što dovodi do smanjenja pritiska na živac i smanjenja bola.


Da poboljša pokretljivost
Kada akutna faza išijasa prođe i tegobe uminu, vreme je da se joga program proširi. Prvo se uvode položaji sa savijanjem kičme unazad, a savijanje unapred se strogo izbegava da ne bi došlo do pogoršanja stanja. Jedna od prvih asana u ovoj fazi obično je makarasana ili položaj krokodila pri kom se leži na trbuhu, laktovi su savijeni i oslonjeni o pod a brada poduprta šakama dok su stopala ispružena i opuštena. Disanje je prirodno i abdominalno, trbuhom, i sa svakim izdahom dopuštamo leđnim mišićima da se još više opuste.

Kada se u makarasani može provesti izvesno vreme bez pogoršanja tegoba, može se postepeno preći na ostale asane kao što su arda shalabasana (poluskakavac), sfinga i buđangasana (kobra). Kada se one mogu udobno izvesti, vreme je da se oprezno uvedu polozaji sa savijanjem unapred, kao što su supta pavanmuktasana, marjariasna i šahšankasana.

Naravno, tehnike pranajame čine važan deo svakog integralnog joga programa, i tako je i u ovom slučaju. Nadi sodan i ujai (ova se pranajama, za razliku od drugih, može raditi čak i u ležećem položaju) su dve tehnike koje će pomoći u kontroli bola i stimulisati opuštanje leđne muskulature.

Dr Milan Bošković

Tekst preuzet iz novog broja 60 časopisa Zdrav život


Srodni članci (po ključnim rečima)

9 namirnica za sniženje pritiska... Visok krvni pritisak je faktor rizika koji nema neke posebne simptome, pa ga zato treba redovno kontrolisati. Postoje namirnice i prirodna sredstva koja nam, preventivno, pomažu da pritisak držimo u g...
Kokosovo ulje za lepotu... Sve više istraživanja otkriva da kokosovo ulje postiže odlične rezultate u tretmanu lica, ruku, kose. Ovo ulje prirodno deluje antibakterijski i antigljivično, odlično hidrira kožu, bolje prodire u ko...
Test: da li vam je organizam kiseo?... Da odredite da li vam je organizam prekiseo, proverite u sledećem testu da li se prepoznajete u navedenim simptomima. Kiselost organizma, odnosno poremećena kiselo-bazna ravnoteža može da bude uzro...
Zdravije od kuvanja... Namirnice danas imaju sve manje hranljivih sastojaka. Uobičajena termička obrada ih ponekad još više smanji. Evo nekoliko načina pripreme namirnica koji maksimalno čuvaju nutritivne vred...
Geni nisu sudije naše sudbine... Dogma genetike, da DNK sama određuje na koji način će se generisati proteini i kakav će im biti karakter u životnim procesima, pokazala se pogrešnom u svetlu novih otkrića o biologiji ćelije. Najv...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • Jedite orahe da mislite bolje

  • esma 22.08.2017 10:50
   Divan članak o konzumiranju voća koje razjašnjava sve nedoumice a i upućuje na ...
 • Med, slatki lek

  • Slavica M 06.05.2017 11:29
   Draga Mirnesa, med ne sadrži gluten te ga možete slobodno koristiti u ishrani.
    
  • Mirnesa 06.05.2017 09:09
   Da li osobe alergične na gluten smiju konzumirati med?
 • Ublažite multiplu sklerozu prirodno

  • redakcija 04.04.2017 13:57
   Poštovana, detaljan opis Svankove dijete u kojoj piše sve što bi Vas moglo ...
    
  • ##ja## 02.04.2017 01:37
   Jesam li ja dobro razumjela, da se nebi meso trebalo jesti?! Hvala #
 • redakcija
  redakcija
  26 ( +8 )
 • Slavica M
  Slavica M
  21 ( +13 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  15 ( +8 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +32 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 227

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

9 namirnica za sniženje pritiska

Detaljnije »