Kako hrana utiče na kosti

Osteoporoza („porozne kosti“) uzrokuje slabljenje i lomljenje kostiju. Kosti slabe kada ne dobijaju dovoljnu količinu kalcijuma i drugih minerala, ali i kada zanemarimo vežbanje.


Jačina kostiju zavisi od njihove veličine i gustine; gustina kostiju zavisi delimično od količine kalcijuma, fosfora i drugih minerala koje kosti sadrže. Kada kosti sadrže manje minerala nego što je normalno, one slabe i postaju lomljive. Drugi faktori, kao što je nivo hormona, takođe utiču na gustinu kostiju. Kod žena u menopauzi, kada padne nivo estrogena, dolazi do smanjenja gustine kostiju, a kod muškaraca, niski nivoi testosterona i estrogena mogu da uzrokuju gubitak koštane mase.

Šta pomaže?
* Vitamin D. Ako ne unosite dovoljno vitamina D, svejedno je koliko unosite kalcijuma, jer kosti ne mogu da ga apsorbuju pravilno. Izlaganje suncu je najbolji način da se dobije vitamin D. Zimi je preporučljivo koristiti vitamin D u tabletama. Minimalna preporučena doza je 600 IJ dnevno.

* Magnezijum i bor su važni za zdravlje kostiju. Magnezijum je posebno bitan za zadržavanje kalcijuma u kostima. Odlični izvori magnezijuma su kakao, banane, suve kajsije, tofu, paradajz (kečap) a dobri izvori bora su suvo grožđe, bademi, lešnici, avokado i suve kajsije.

* Kalcijum je, po definiciji, važan sastojak kostiju. Bolji izvori kalcijuma od mleka su zelenolisno povrće, listovi slačice, maslačka, repe, kelj, brokoli, kupus, okra.
1 šolja kineskog kupusa (bok čoj) ima 250mg kalcijuma, 1 šolja kelja = 200mg, 1 šolja brokolija = 180mg, 5 suvih smokava= 135mg, 2 kukuruzne tortilje = 120mg.

* Kalijum je takođe bitan za kosti. Sadrže ga paradajz i proizvodi od paradajza, suvo grožđe, krompir, spanać, batat, papaja, pomorandže, banane, suve šljive.

* Vitamin C igra ulogu u gustini kostiju. Najkorisniji izvori su paprike, aronija, pomorandže, grejpfrut, prokelj, papaja, jagode, ananas.

* Vitamin K reguliše raspodelu kalcijuma u telu. Sadrži ga zelenolisno povrće - kelj, blitva, spanać, lišće slačice i repe i prokelj.


A šta odmaže?
* Prekomeran unos proteina (primena proteinske dijete npr.) dovodi do gubitka kalcijuma iz organizma. Meso sadrži i velik procenat fosfora koji ometa apsorpciju kalcijuma. Nekoliko istraživanja je pokazalo da vegetarijanci imaju manji gubitak koštane mase od nevegetarijanaca.

* Prekomeran unos soli takođe dovodi do gubitka kalcijuma. Ograničite unos slane hrane (visokoprerađena hrana, konzervisana hrana, ne dosoljavajte hranu).

* Oksalati, fitati i kofein ometaju apsorpciju kalcijuma. Prekomerna količina alkohola smanjuje zalihe kalcijuma u organizmu.

VAŽNO
Redovno vežbanje je isto toliko važan faktor kao i ishrana za prevenciju, ali i tretman osteoporoze. Aerobik, brzo hodanje, džoging, vežbe sa tegovima i tai či se posebno preporučuju. Istraživanja pokazuju da vežbanje pomaže u povećanju gustine kostiju čak i kod osoba u devetoj deceniji.

 

 

Srodni članci (po ključnim rečima)

Kako ublažiti stres... Ne postoji analiza krvi koja može izmeriti jačinu preživljenog stresa. Ali iz iskustva znamo kako on deluje. Stres dovodi do lučenja hormona u krv, što izaziva sledeće reakcije: disanje se ubrzava, pu...
Medicina ali prirodna... Naturopatija (kod nas poznatija kao naturologija, ili prirodna medicina) je alternativna medicina koja stavlja naglasak na urođenu sposobnost tela da se isceli i da održava samo sebe. Naturopati umest...
Kako sam izlečila uporni čmičak... ‘Nema tu nekog izlečenja!’ – legendarna  je misao koju je izrekao otac mog prijatelja u svojim ranim devedesetim godinama. Mislio je valjda na starost, jer je bolestima uspešno odolevao… To je po...
Nedoumice oko vitamina B12... Kad pokušate da dobijete pouzdane informacije da li postoje biljni izvori vitamina B12, videćete da se mišljenja dosta razlikuju. Zvanični stav medicine je - da ne postoje. Da li to znači da se vegani...
Pšenica... U poslednje vreme postalo je "moderno" izbegavati pšenicu, ali je ova žitarica ipak i dalje jedna od osnovnih namirnica na našoj planeti - najvažnija i najčešće korišćena vrsta žitarice na svetu. ...

Srodni članci (po ključnim rečima)

Kako ublažiti stres

Detaljnije »