Kako provesti zimu bez prehlade

bezgripaHladno zimsko vreme donosi sezonu prehlada i gripa. U nauci bar zasad nije pronađeno dovoljno ubedljivo objašnjenje zašto je tako. Ipak, iz iskustva je poznato šta nam može pomoći da se zaštitimo od ovih infekcija.

Zdravstveni stručnjaci uglavnom daju sledeće opšte preporuke da se zaštitimo od prehlada i gripa:

Redovno perite ruke. Ovo je jednostavan način, ali smanjuje verovatnoću zaraze od gripa i prehlade, i to značajno, tvrdi dr Nikola Godard, klinički naučnik u Laboratorijskoj službi javnog zdravlja. "Iako se većina infekcija prenosi vazduhom pomoću "aerosolnog" efekta npr. kad neko kine, klice se mogu preneti fizičkim dodirom kad zaražene ruke dotaknu ranjive delove kao što su naše oči, usta i nosevi", objašnjava on. Pod ovaj savet se može podvesti i to da tokom sezone prehlada i gripa ne delite sa drugima lične stvari, kao što su šolje, peškiri za ruke, igračke (kad se radi o deci).
Izbegavajte gužve. Naravno, svi to znamo - veća je verovatnoća da se zarazimo ako smo stalno okruženi gomilom drugih ljudi. Dakle, tokom zime je pametnije smanjiti nepotrebne izlaske i provode, i organizovati sebi prijatno vreme kod kuće.
Izbegavajte prerađenu hranu. Prerađena hrana, posebno zašećereni proizvodi, opterećuje naš imuni sistem i doprinosi slabljenju imuniteta. Izbor integralnih i zdravih namirnica podstaći će naš imunitet, objašnjava dr Debora Čizholm, koja vodi centar primarne zdravstvene zaštite u Ilinoisu.
Vežbajte redovno. Fizičko vežbanje tokom zimskog perioda može da poveća broj prirodnih ćelija ubica, koje eliminišu bakterije i viruse iz organizma. "Ne potcenjujte važnost redovnog vežbanja, posebno zimi. Osim što nam poboljšava cirkulaciju, redovno umereno vežbanje povećava broj ćelija ubica u organizmu, i taj broj ostaje povećan čak 36 sati nakon vežbanja", objašnjava dr Viljem Bird, medicinski konsultant britanske Službe za biometeorološku prognozu.
Spavajte dovoljno. Nedovoljno spavanja smanjuje sposobnost imunog sistema da se izbori sa infekcijama. Dobar noćni san je suštinski važan da ostanemo zdravi tokom zime, tvrdi dr Čizholm.
Izbegavajte sisteme centralizovanog grejanja. "Centralno grejanje isušuje zaštitnu sluzokožu u nazalnim prolazima i tako slabi prirodnu odbranu i loše utiče na ceo respiratorni sistem", objašnjava dr Bird. "Suv, neprijatan vazduh centralnog grejanja može da dovede do gušobolje i poboljša probleme sa plućima, kao što je astma." Ako u stanu ili na poslu već imate takav sistem, pomoći će isparavanje tečnosti ili neki ovlaživač vazduha.  

Takođe, suplementi vitamina C, a posebno vitamina D, kojeg naš organizam ne može da proizvede bez izlaganja suncu, svakako će doprineti boljem imunitetu.

Srodni članci (po ključnim rečima)

Čokoladni mafini sa višnjama... Sezona višanja je u toku, pa sam pre neki dan napravila fantastične mafine sa višnjama. Preporučujem ih zbog brze i jednostavne pripreme koja ne zahteva dugotrajan boravak u kuhinji. (pi...
Koja hrana pomaže, a koja remeti san... Iako istraživanja ne daju nepobitne odgovore na pitanje o tome koja hrana podstiče san, a koja vas razbuđuje, ipak postoje neka osnovna pravila. Evo šta savetuju u američkoj Nacionalnoj fondaciji za s...
Zdrav život - najbolja prevencija... Ako ste za Novu godinu odlučili da živite zdravo, možda će vas ovo dodatno motivisati da svoju odluku i sprovedete. Obimno istraživanje na više od pola miliona ispitanika pokazalo je da zdrav ž...
Voda u fiziologiji organizma ... Jedan od pionira u istraživanju uloge čiste vode u organizmu, dr Ferejdun Batmanheliđ, primetio je u svojoj kliničkoj praksi kako neke neugodne hronične bolesti, na primer, čir na želucu reaguju pobol...
U poseti organskim proizvođačima... Udruženje organska bašta 21. oktobra organizuje, za polaznike Škole organskog baštovanstva i ostale zainteresovane, jednodnevnu studijsku posetu jednom organskom proizvođaču iz Ki...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • 7 probiotskih namirnica koje volimo

  • fejan 23.11.2017 11:19
   Preporucujem da pogledate sledeći dokumentarni film o čokoladi.Film se zove " ...
 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  22 ( +10 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +9 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 71

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Čokoladni mafini sa višnjama

Detaljnije »