Pet zdravstvenih mitova

Možda ćete se iznenaditi, ali nekoliko stvari za koje su nas “stručnjaci” decenijama upozoravali da ih izbegavamo zbog zdravlja zapravo nisu štetne. To je dokazala sama nauka, objektivnim i nepristrasnim ispitivanjima...


Sunčanje. Jedan od mitova koji i dalje kruži i opseda javno mnjenje glasi da je izlaganje suncu štetno i da može da izazove rak. Tačno je, ako preterate sa sunčanjem i izgorite, to može da izazove ozbiljne opekotine, pogotovo ako vašem telu nedostaju antioksidanti.
Ali, umereno izlaganje suncu je NEOPHODNO. Nasuprot uobičajenom verovanju, izlaganje suncu zapravo smanjuje verovatnoću razvoja zloćudnih melanoma! (Rezultati istraživanja koje je to dokazalo objavljeni su u uglednom časopisu British Journal of Dermatology.) Izlaganje suncu je neophodno da bi se u telu proizovodio suštinski važan vitamin D. 15 minuta dnevno je dovoljno da se sintetiše dnevno potrebna količina vitamina D. Naravno, poželjno je da se sunčate kada je ultravioletno zračenje manje, odnosno ujutru do 10 sati i po podne posle 6.

Zasićene masnoće. Fraza “sa minimumom zasićenih masnoća” je postala maltene zaštitni znak zdrave hrane – ali istina je potpuno suprotna! Veći deo ljudskog mozga (i nerava) načinjen je od masti, i svakodnevno unošenje zasićenih masti je neophodno da bi mozak normalno radio! Neke zasićene masti, posebno kokosovo ulje ili masti iz kakaoa, zapravo smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja i poboljšavaju imunitet i zdravlje kostiju i nerava.
Ono što je bitno da zapamtite je sledeće: nijedan dobar lekar ni nutricionista vam neće reći da izostavite zasićene masti, nego samo da ih konzumirate umereno. I nezasićene masti, koje se deklarišu kao zdrave ako se uzimaju više nego što treba, postaju štetne. A neke nezasićene masti – posebno one iz rafinisanih biljnih ulja prebogate omega 6 masnim kiselinama – nisu dobre za zdravlje.

Prljavština. Priča o prljavštini i bakterijama kao izazivačima bolesti navode roditelje da čuvaju decu od normalnog dodira sa prirodom i “prljavštinom” koja se u prirodi nalazi, kako bi ih zaštitili od bolesti. Istina je opet suprotna! Istraživanja su dokazala da deca koja se drže u “sterilnom” okruženju po pravilu imaju lošiji imunitet od onih koja se nisu “čuvala” prljavštine. Izlaganje mikroorganizmima je neophodno da se pravilno izgradi imunitet, kao i da u kasnijem životu ne budemo izloženi preteranoj sklonosti sistemskim upalama i autoimunim bolestima.

Holesterol. Još jedan bauk kojim nas lekari plaše. Međutim, holesterol je neophodan za funkcionisanje mozga, a manjak holesterola može da dovede do demencije i drugih kognitivnih poremećaja (koji su, gle čuda, u poslednjim decenijama u naglom porastu). Visok nivo holesterola u krvi obično je posledica, a ne uzrok: on ukazuje na neku skrivenu upalu koju su izazvali drugi faktori. Telo zapravo koristi holesterol da bi popravilo oštećenja koja nastaju hroničnim i prikrivenim upalama.

Mleko i jaja. Neki zagovornici zdrave ishrane proglasili su ove namirnice štetnim. To je velika zabluda. Ako su dobijene od prirodno gajene živine i stoke koja je pasla travu i nije tretirana antibioticima, ovo su veoma zdrave namirnice, kada se konzumiraju umereno. Ajurveda smatra čisto mleko prirodnim lekom, a što se jaja tiče, pokazalo se da ona, uzimana umereno, veoma malo utiču na povećanje masnoća u krvi, ali zato pomažu gradnji mišića, sadrže peptide koji pomažu snižavanju pritiska, podstiču funkciju mozga i povećavaju budnost.


Izvori:

http://www.takepart.com
http://www.eatwild.com/healthbenefits.htm)
http://www.charlespoliquin.com)
http://www.fourhourworkweek.com/blog/2009/06/06/saturated-fat/)
http://www.guardian.co.uk/commentis...

 

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Post – svrha i korist

  • Slavica M 14.06.2019 16:28
   Poštovani Đole, koriste se ljuspice psilijuma. Ljuspice su bogate biljnim vlaknima ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 121

Svi članci u rubrici