“Popravka” crevne flore

Patogene bakterije postoje čak i u zdravim crevima. Ali, u zdravim crevima održava se ravnoteža između korisnih i štetnih bakterija i ona obično iznosi 80 do 85% korisnih prema 20 do 15% štetnih.

Taj odnos je normalan za ljudsko telo koje sadrži oko 100 hiljada milijardi mikroorganizama. Tek kada se taj odnos poremeti, bolest može da nas neometano napadne. 

To je zato što te prijateljske bakterije, osim što učestvuju u varenju hrane i čine ga dobrim, što je i samo po sebi od suštinske važnosti za dobro zdravlje, rade u sprezi sa celokupnim imunim sistemom u telu. Procenjuje se da 60 do 80% našeg imunog sistema zavisi od prijateljskih ili probiotičkih bakterija!

Na nesreću, uobičajena ishrana na Zapadu i zvanični medicinski sistem orijentisan na lekove dovodi do poremećaja ravnoteže probiotskih i patogenih bakterija. Ta neravnoteža dovodi do preteranog razvoja bakterija u tankom crevu.

Prvo što nam pada na pamet je da to može da dovede do gljivičnih infekcija. Međutim, daleko od toga da je to sve. Preteran rast patogenih bakterija u crevima može da se ispolji u obliku mnoštva poremećaja, od sindroma nadražljivih creva, pa do dijabetesa tip 2 i drugih bolesti, koje se obično leče lekovima, koji učine problem trajnim.

Loše usvajanja hranljivih materija je jedan suptilniji i često previđan izraz preteranog rasta bakterija. Što više jedete, to manje hranljivih materija se u tankom crevu apsorbuje iz hrane i ulazi iz krv. Nizak nivo energije, umor i gojaznost su očiglednim simptomi toga. Obično je reakcija da se posegne za namirnicama koje podižu energiju, kao što su ugljeni hidrati i kofein. To može da pogorša stanje i da na kraju dovede do boleati koje ugrožavaju život.

Antibiotici uništavaju sve vrste bakterija, uključujući i dobre. I vakcine mogu da budu destruktivne. Genetski modifikovana hrana nanosi ogromnu štetu genskoj DNK i RNK prijateljskih bakterija. Šećer, prerađeni ugljeni hidrati i trans-masti takođe dovode do preteranog rasta štetnih bakterija.

Kako da povratimo poremećenu ravnotežu
Prvi korak je da pređemo sa uobičajene ishrane na većinom sveže, organski gajene integralne namirnice bogate biljnim vlaknima. Na minimum treba svesti korišćenje prerađene hrane, čak i one koja se prodaje u prodavnicama zdrave hrane. Izbegavajte hidrogenizovane masti (najviše ih sadrže margarin i standardni pekarski proizvodi). Prestanite da pijete zašećerene i gazirane napitke. Jedite više svežeg voća, orašastih plodova i povrća, posebno zeleniša.

Ta promena će dovesti do toga da se crevna sredina promeni u blago baznu (pH 7.2 do 7.4) što nije pogodno za razvoj patogenih bakterija. Standardna ishrana u razvijenim zemljama stvara kiselu unutrašnju sredinu koja pogoduje patogenim bakterijama. Nije loše da pogledate neki pregled kiselotvornih i alkalotvornih namirnica.
Istovremeno, treba redovno konzumirati probiotske suplemente, namirnice i napitke kako bi se pomoglo da se razvije više probiotskih bakterija. Fermentisane namirnice i napici, kao što su kiseli kupus i kefir, pomažu na prirodan način rast probiotika. Kefir možete da napravite i sami.

Što se tiče načina života, dovoljno dobrog sna i manje stresa podstiču zdravu ravnotežu bakterija u crevima.

Tri biljke koje pomažu da se creva detoksikuju
Da biste održali ravnotežu od 80/20 korisnih bakterija u odnosu na patogene možete da koristite prirodna sredstva, biljke i začine, koje mogu da “razlikuju” i uklanjaju i uništavaju samo patogene bakterije. To pomaže da preostale, ili pomoću probiotičkih namirnica dodate, korisne bakterije rastu i učine sve što mogu da pomognu našem imunitetu i varenju.

Beli luk je izvrstan izbor. Nakon što pojedemo češanj belog luka, dolazi do niza metaboličkih zbivanja koja dovode do oslobađanja alicina u tankom crevu. Alicin ostavlja na miru korisne bakterije, dok patogene eliminiše. Dakle, treba jesti svež beli luk da bi se dobile dobrobiti od njega. Ukoliko vas beli luk baš i ne privlači, možete ga pojesti sa kašičicom prirodnog meda. Ajurvedski lekari u mnogim smesama koriste med kao prenosnik. Testovi su pokazali da svež beli luk deluje na patogene bakterije moćnije od penicilina i tetraciklina, a da ne uništava celokupnu crevnu floru.

Ulje nane se takođe koristi da eliminiše patogene bakterije a da ne naškodi korisnoj crevnoj flori. U medicini je poznato da ulje nane pomaže crevnu peristaltiku i ublažava sindrom nadražljivih creva. Međutim, obično se ne pominje svojstvo ovog ulja da uništava patogene bakterije, uključujući E. coli.
(Napomena: nije nam poznato da li se ulje nane u kapsulama može nabaviti kod nas)

Ulje oregana je takođe moćno antibakterijsko sredstvo koje ostavlja na miru korisne bakterije. Bitan je njegov sastojak po imenu karvakrol.

Aktivni ugalj takođe može da pomogne u smanjenju količine gasova i uspostavljanju ravnoteže crevne flore. Ipak, njega treba koristiti samo povremeno.

Izvori:

www.altmedrev.com/publications/7/5/410.pdf
www.globalhealingcenter.com/natural-health/oregano-oil/
www.yogawiz.com
http://altmedicine.about.com
www.jeffreywarber.com/hc%20pages/irritablebowel.html#anchor3
http://dralexrinehart.com


 

Srodni članci (po ključnim rečima)

Zašto je dobar malteks... Malteks je prirodni zaslađivač koji se dobija od ječma. Tamne je boje i izgledom podseća na med. Može da se upotrebiti kao zamena za rafinisani šećer, a i u prehrambenoj industriji se koristi kao zasl...
Jabuka obnavlja crevnu floru... Odavno se zna koliko jabuka ima korisnih svojstava, ali je nedavno dokazano da ona značajno pomaže da se uspostavi ravnoteža crevne flore.   Fakultet za ishranu Univerziteta Vašington sproveo...
Seminar Lorena Lokmena... Jedan od vodećih promotera sirove biljne hrane, Loren Lokmen iz Kostarike, održaće od 22. jula uvodna predavanja u Novom Sadu i Beogradu, a potom i trodnevni seminar. UVODNA PREDAVANJA LORENA LOKME...
Jabuka... Jabuka je oduvek važila za lekovito voće. Pojedine vrste jabuke sadrže jod i to desetak puta više nego banane ili kajsije, što uz sadržaj C vitamina može biti od posebnog značaja u spreč...
Ishrana u bojama duge... Ne kaže se slučajno da prvo jedemo očima pre nego što probamo hranu. Tanjir ispunjen raznobojnim voćem i povrćem nije samo lep za gledanje. Istraživanja pokazuju da ovi raznobojni proizvodi pri...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • 7 probiotskih namirnica koje volimo

  • fejan 23.11.2017 11:19
   Preporucujem da pogledate sledeći dokumentarni film o čokoladi.Film se zove " ...
 • Jedite orahe da mislite bolje

  • esma 22.08.2017 10:50
   Divan članak o konzumiranju voća koje razjašnjava sve nedoumice a i upućuje na ...
 • Nameštanje želuca

  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  22 ( +12 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +9 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 144

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Zašto je dobar malteks

Detaljnije »