Prilično bezbedni suplementi

suplementi5U moru dodataka ishrani u obliku pilula i tableta, verovatno se pitate šta je od toga zaista potrebno i korisno, i naravno, šta je bezbedno. Navodimo 5 suplemenata koji donose najveću opštu korist i potpuno su neškodljivi.

Probiotici. Da pomognete zdravlju organa za varenje, pogotovo ako imate određene stomačne probleme, od koristi je da uzimate kapsule probiotika. Probiotici sadrže žive, aktivne kulture Lactobacillusa acidophilusa i drugih korisnih bakterija, koje nam često nedostaju ako smo se hranili loše, ili ako često uzimamo lekove (ne samo antibiotike!). Probiotici ne samo da koriste organima za varenje, već i doprinose opštem imunitetu i zdravlju organizma u celini. Potpuno su neškodljivi, nemaju nikakvih neželjnih dejstava.
Cink. Ovo je jedini suplement za koji je konkretno dokazano da može da doprinese da prehlade i virusne infekcije kraće traju, pošto ometa razmnožavanje virusa. Dobro je uzimati ga kad počne sezona respiratornih infekcija, i uopšte ako je potrebno da podržimo rad imunog sistema.
Omega-3. Prirodno se nalaze u ribljem ulju i lanenom semenu ili lanenom ulju. Poželjno je uzimati omega 3 u obliku suplemenata ukoliko imamo problema sa upalama niskog intenziteta (koje mogu da oštete krvne sudove) i “lošim” holesterolom u krvi. Ovi suplementi doprinose i boljem funkcionisanju mozga, pa posebno koriste ljudima koji imaju poremećaj pažnje.  
Vitamin C. Uloga vitamina C je kontroverzna, zato što zapravo ne postoje čvrsti naučni dokazi o zdravstvenim koristima od velikih doza ovog vitamina, koje često preporučuju naturolozi. Međutim, zna se da manjak vitamina C može izazvati probleme, kao što je npr. skorbut. Mnogo je bolje nadoknađivati vitamin C iz prirodnih izvora. Najbogatiji prirodni izvor je voćka kamu kamu – ali vitamin C u velikim količinama sadrže paprika i ren, pa tek potom limun i pomorandže i ostalo voće. Međutim, u svrhu oporavka od respiratornih i drugih oboljenja, poželjno je neko vreme uzimazi suplemente vitamina C.
Vitamin D. Tek u poslednje vreme izbijaju u prvi plan istraživanja koja pokazuju da vitamin D ne utiče samo na zdravlje kostiju, već na brojne procese u organizmu, od imuniteta i kardiovaskularnog zdravlja, do prevencije dijabetesa. Vitamin D se prirodno sintetiše kada se koža izlaže suncu, ali ga u namirnicama nema. Zato je tokom zime poželjno uzimati suplemente vitamina D3 (vitamin D2 je sintetički). Suplementi vitamina D preporučljivi su i starijim osobama, zato što je kod njih smanjena sposobnost sinteze vitamina D u koži.

Svi ovi suplementi su neškodljivi, i ako se ne pretera sa količinama, nijedan od njih nema štetne efekte. Pakovanja suplemenata moraju da sadrže podatke koja se doza uzima, pa se toga treba držati i ne prekoračiti navedene količine. Isto tako, ukoliko uzimate i neke druge lekove, uvek je dobro konsultovati se sa lekarom zbog mogućih ukrštenih reakcija.

Izvori:
https://examine.com/nutrition
www.healtguide.org

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Sirovo hladno presovano ulje lana

Beyond sirovo hladno presovano ulje lana je prvo te vrste na našem tržištu. Dobijeno je novom revolucionarnom nemačkom tehnologijom koja obezbeđuje da se ceo proces presovanja semenki odvija na temperaturi ispod 37°C što ulje čini sirovim.
Kamu kamu, organski

Voće amazonskih šuma Perua i Brazila. Sadrži izuzetno veliku količinu vitamina C, oko 60 puta više nego narandža i zato se smatra jednim od najboljih prirodnih izvora ovog vitamina na svetu. Takođe sadrži antioksidanse, aminokiseline, minerale i vitamine uključujući beta karotin i značajnu količinu biljnih vlakana.
Srodni članci (po ključnim rečima)

biserimudrosti.com... Jednu polovinu života čovek provede gubeći zdravlje, a drugu polovinu pokušavajući da ga vrati. - Leonardo da Vinči Bolest ne dolazi odjednom, kao iz vedra neba, nego je posledica dugog niza mnog...
Osetljivi na gluten bolje podnose beskvasni hleb... Interesantno je da je nekoliko proučavanja utvrdilo da hleb pravljen bez pekarskog kvasca, odnosno hleb od kiselog testa, bolje tolerišu pojedinci koji su osetljivi na gluten. Celijakija je autoimu...
Avokado... Avokado je voćka bogata mastima, ima ih oko 23 %. Sadrži dijetna vlakna i bogat je mineralima kao što su bakar, magnezijum, mangan, a sadrži i određene količine gvožđa, kalcijuma, joda, selena, cinka ...
Detoks - potreba ili prolazna moda?... U ovom članku, naći ćete argumente za i protiv takozvanih detoks dijeta, ali i pozitivno iskustvo urednice jednog poznatog časopisa koja je isprobala Neera program za mršavljenje i detoksikacij...
Između običaja i bontona... Sa  prvim  jesenjim danima počelo je vreme porodičnih  slavlja. Vesela  uvertira u  božićne i novogodišnje svečanosti. Divne prilike da u svoj dom pozovete prijatelje i rođake...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • 7 probiotskih namirnica koje volimo

  • fejan 23.11.2017 11:19
   Preporucujem da pogledate sledeći dokumentarni film o čokoladi.Film se zove " ...
 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  22 ( +10 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +9 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 101

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

biserimudrosti.com

Detaljnije »