Prirodna sredstva protiv tinitusa

Tinitus, ili zujanje u ušima, nije sam po sebi bolest, ali je vrlo neprijatan. Može da ima oblik zvonjenja, zviždanja, škljocanja ili šištanja, tiho ili glasno, stalno ili na mahove. Medicina nema lek, ali neka prirodna sredstva mogu pomoći da se ublaži.

Pre svega, potreban je detaljan lekarski pregled da se eliminišu moguće ozbiljne bolesti koje mogu da dovedu do tinitusa (kao što su, na primer, visok pritisak ili tumor uva). Pa ako takvih uzroka nema, obično neće biti ni ponuđena ni terapije, pošto zapadna medicina ovo stanje ne leči. Pa ipak, nekim ljudima zvuci u ušima mogu da izazovu veliku iritaciju, bukvalno ih dovodeći do ludila. Evo šta bi možda moglo da pomogne. 

B vitamini
To je verovatno prva stvar koju bi vam prepisali zvanični lekari kad im se požalite na tinitus. Zaista, u nekim slučajevima je zujanje u ušima povezano sa manjkom ovih vitamina, pa tada oni mogu i pomoći. Specijalista za uvo, grlo i nos dr Mihael Zajdman preporučuje posebno veće doze tri specifična B vitamina – tiamina, nijacina i vitamina B 12. Po njemu, tablete tiamina mogu da pomognu ublažavanju tinitusa zato što stabilizuju nervni sistem, posebno nerve unutrašnjeg uva. Takođe, ovi vitamini poboljšavaju i cirkulaciju u unutrašnjem uvu. Neka od istraživanja su povezala tinitus sa manjkom vitamina B 12, pa zato uzimanje ovog suplementa u nekim slučajevima takođe može pomoći.

Što se tiče doza za tinitus, po dr Zajdmenu, trebalo bi uzimati:
• Tiamin - 25 do 500 mg dnevno
• Niacin - 50 mg dvaput dnevno; ako za dve nedelje ne nastupi poboljšanje, povećavati dozu za po 50 mg svake dve nedelje, dok se ne dođe do 500 mg dvaput dnevno
• Vitamin B12 -- 1mg dnevno prvih 6 meseci; kasnije, 0.1 mg dnevno

Susam
Neki stručnjaci za kinesku medicinu preporučuju susam za ublažavanje tinitusa. Potrebno je obogatiti ishranu susamovim semenkama, ili konzumirati taan – susamovu pastu – u salati, kao namaz ili dodatak jelima.

Ginko biloba
Mnoga proučavanja su pokazale da ginko pomaže kod raznih zdravstvenih problema povezanih sa starenjem uključujući gubitak pamćenja, slabu cirkulaciju, pa i tinitus.
Pošto ginko poboljšava cirkulaciju, on pomaže u onim slučajevima tinitusa koji su povezani sa smanjenim dotokom krvi u unutrašnje uvo. Verovatno je da neće pomoći u svim slučajevima, ali je svakako jedna od biljaka koje treba prve probati.

Kanadski ljutić (Hydrastis canadensis)
Može da pomogne u nekim slučajevima tinitusa.

Cink
Tinitus takođe može biti povezan sa manjkom cinka. Zato ishrana namirnicama bogatim cinkom, npr. bundevino seme, brazilski orasi i pekan orasi može da pomogne, kao i cink u tabletama.

Magnezijum
U nekim slučajevima magnezijum može da pomogne kod tinitusa. Dr Zajdman preporučuje 400 mg dnevno.


Napomena:
Treba imati u vidu da uzimanje velikih doza aspirina može biti faktor koji doprinosi tinitusu. Zato aspirin u tim slučajevima treba izbegavati, osim ukoliko ga lekar nije propisao usled nekog drugog oboljenja.

Napomena: nikakve terapije, pa ni terapije o kojima se govori u ovom članku, ne treba sprovoditi na svoju ruku, već se o svemu treba najpre konsultovati sa svojim lekarom.

Izvori:

Originalni članak dr Michaela Seidmana, koji se smatra ekspertom za tinitus, vidite na ovom linku: https://www.tinnitusformula.com/library/alternative-treatments-for-tinnitus/

Duke, James A., PhD. The Green Pharmacy. New York, NY: Rodale, 1997. Print.
Stengler, Mark, ND. The Natural Physician's Healing Therapies: Proven Remedies Medical Doctors Don't Know. New York, NY: Prentice Hall Press, 2010. Print.
Murray, Michael T., ND. Encyclopedia of Nutritional Supplements: The Essential Guide for Improving Your Health Naturally. New York, NY: Three Rivers Press, 1996. Print.
Gottlieb, Bill. Alternative Cures: The Most Effective Natural Home Remedies for 160 Health Problems. Rodale, 2000. Print. 

 

Srodni članci (po ključnim rečima)

Sunce za imunitet... Više izlaganja suncu može da poveća sposobnost vašeg tela da se bori protiv bolesti, pokazala je inovativna studija koju su sproveli istraživači Univerziteta Kopenhagen u Danskoj, a objavljena je u ča...
Voće u ljudskoj ishrani... Kad govorimo o voću, mislimo na zrele plodove višegodišnjih kultivisanih ili samoniklih stabala (voćaka) koji se bez štetnih posledica po zdravlje mogu koristiti za ljudsku ishranu u sirovom stanju. V...
čime zameniti “belu smrt”... Zagovornici zdrave ishrane slikovito nazivaju belo brašno, kuhinjsku so i beli šećer - "bela smrt". I nisu daleko od istine, bar prema onome što sada priznaje i zvanična medicina, s obzirom da se ova ...
Prirodna pomoć protiv zatvora... Jedna od najefikasnijih biljaka za rešavanje lakših slučajeva zatvora, ali takođe i biljka koja ima i drugih dejstava povoljnih po zdravlje, jeste psilijum ili buhačica (Plantago ovata). Psilijum ...
Šta jesti nakon terapije antibioticima... Nakon terapije antibioticima, važno je obnoviti „dobre bakterije“ u crevima. Ako želite to da učinite na prirodan način, pre nego uzimanjem suplemenata, možete da povećate unos sledećih na...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • 7 probiotskih namirnica koje volimo

  • fejan 23.11.2017 11:19
   Preporucujem da pogledate sledeći dokumentarni film o čokoladi.Film se zove " ...
 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  22 ( +10 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +9 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 74

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Sunce za imunitet

Detaljnije »