Probiotici korisni za ceo organizam!

Probiotici su prijateljske bakterije u crevima. Kada se oni unište antibioticima, poremeti se varenje, ali i neke druge stvari. Postepeno su istraživači shvatili da probiotici značajno utiču i na krvni pritisak, gojaznost, alergije, raspoloženje...

Danas se zna da probiotici ne služe samo boljem varenju. Oni donose ozbiljne zdravstvene dobrobiti, u koje spadaju i sledeće.

Antikancerogeno dejstvo. Istraživači Univerziteta Kalifornija su davali jednoj grupi miševa samo antiinflamatorne crevne bakterije, dok su drugoj davali i inflamatorne i antiinflamatorne bakterije u proporcijama kakve se normalno nalaze u crevima. Utvrdili su da su miševi hranjeni korisnim bakterijama proizvodili mikrobe za koje je poznato da sprečavaju rak. Dobre bakterije su takođe smanjile oštećenja gena. U jednom drugom proučavanju, objavljenom u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, miševi sa najčešćim tipom raka jetre hranjeni su probioticima. Pokazalo se da su se kod njih tumori smanjili 42%, a prokrvljenost tumora za 52%, u odnosu na miševe koji nisu lečeni. Oba istraživanja pokazuju da probiotici imaju snažno antikancerogeno dejstvo.

Pomažu mršavljenje. Istraživanje objavljano u časopisu British Journal of Nutrition utvrdilo je da probiotici mogu da pomognu ženama da smršaju i zadrže poželjnu telesnu težinu. Ispitanice koje su uzimale pilule probiotika iz familije Lactobacillus rhamnosus smršale su gotovo dvostruko više u odnosu na ispitanice kojima je davan placebo.

Štite organizam od teških metala. Istraživači Kanadskog centra za istraživanje ljudskog mikrobioma i probiotika na Loson institutu davali su trudnicama probiotike i utvrdili da je kod njih za 78% bila smanjena apsorpcija arsenika, a za 36% apsorpcija žive. Arsenik i živa su uobičajeni teški metali koji se, nažalost, nalaze u hrani i vodi, a povezani su se nekim vrstama raka, kao i smanjenom inteligencijom kod dece.

Ublažavaju alergije. Istraživanje objavljeno u časopisu International Forum of Allergy & Rhinology utvrdilo je da su probiotici ublažili simptome sezonskih alergija kod ispitanika, na primer kijanje i zapušen nos. A istraživanja Čikaškog i Napuljskog univerziteta utvrdila su da je probiotik  Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) uspeo da ukloni netoleranciju na mleko kod neke dece. Drugo istraživanje je pokazalo da je isti probiotik pomogao da se ublaži alergija na kikiriki kod 80% dece kojima su davani probiotici da bi se smanjio ovaj problem.

Snižavaju pritisak. Istraživanje objavljeno u časopisu Hypertension utvrdilo je da je kod ispitanika koji su svakodnevno konzumirali probiotike tokom dva meseca (jogurt ili suplemente) sistolni pritisak u proseku opao za 3,6 mmHg, a dijastolni za 2,4 mmHg. Istraživači veruju da probiotici deluju na krvni pritisak posredno – time što pomažu regulisanju holesterola, glukoze u krvi i rezistencije na insulin.

Ublažavaju depresiju. Zvuči čudno, ali je istinito, jer su istraživanja dva univerziteta, u Torontu i u Lajdenu (Holandija) utvrdili da su zdravi ispitanici, koji su uzimali probiotike u koje spadaju Bifidobacterium i Lactobacillus, bili znatno manje skloni tužnim raspoloženjima u odnosu kontrolnu grupu, koja nije uzimala probiotike. Takođe, konzumacija probiotika tokom dva meseca pomogla je da se kod pacijenata koji pate od sindroma hroničnog umora smanji osećaj potištenosti i anksioznosti. Naučnici veruju da probiotici to postižu tako što podstiču proizvodnju L-triptofana, koji je neurotransmiter koji stimuliše dobro raspoloženje.


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Post – svrha i korist

  • Slavica M 14.06.2019 16:28
   Poštovani Đole, koriste se ljuspice psilijuma. Ljuspice su bogate biljnim vlaknima ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 139

Svi članci u rubrici