Šta snižava homocistein

Homocistein je inflamatorna aminokiselina koja nastaje kao nusprodukt metabolizma proteina. Oštećenja zida arterija izazvana homocisteinom su jedan od glavnih faktora koji pokreću proces ateroskleroze. Postoje prirodni načini da se od toga zaštitimo.
Priča o homocisteinu je započela izveštajem dr Kilmera Mekulija iz 1969. da je povišen nivo homocisteina povezan sa uznapredovalom aterosklerozom i preranom smrću. On je otkrio da deca, rođena sa genetskim poremećajem nazvanim homocisteinurija, koji dovodi do toga da nivoi homocisteina budu veoma visoki, često umiru veoma mlada usled uznapredovale skleroze u njihovim arterijama. Ali, tek je 1990-tih u potpunosti uvažen značaj homocisteina u razvoju srčanih oboljenja.
 
Problemi sa povišenim homocisteinom
Povišen nivo homocisteina dovodi do pojačanog zgrušavanja koje smanjuje dotok krvi u važne delove tela. Nedostatak krvi u srcu može prouzrokovati srčani napad, a smanjeno snabdevanje mozga krvlju ubrzava razvoj demencije i može dovesti do moždanih udara.
Visok nivo homocisteina je takođe povezan sa ugrušcima u drugim važnim delovima tela. To uključuje i vene, u slučajevima tromboze dubokih vena, ili emboliju pluća. U nekim proučavanjima, čak je i umereno povećanje nivoa homocisteina pokazalo povezanost sa učestalošću formiranja krvnih ugrušaka.

Ko bi trebalo da se testira
U principu, nivoe homocisteina bi trebalo da provere svi koji imaju porodičnu istoriju srčanih oboljenja, šloga, dijabetesa ili kognitivne degeneracije (demencije). Isto tako, svi kojima je dijagnostikovano neko od tih stanja trebalo bi da prate svoje nivoe homocisteina. U rizičnu grupu spadaju i oni koji imaju ličnu ili porodičnu istoriju alkoholizma ili bubrežnih oboljenja.
Najbolji način da se provere nivoi homocisteina su laboratorijske pretrage koje se tiču zdravlja srca i koje uključuju merenje C-reaktivnog proteina, Lp(a) (lipoprotein a) i VAP test (vertikalni autoprofil holesterola).

Kako dolazi do povišavanja nivoa homocisteina
Homocistein je metabolički nusproizvod metabolizma belančevina, a posebno metabolizma metionina. Metionin se nalazi u mesu, plodovima mora, mlečnim proizvodima, jajima, susamu i brazilskom orahu. Homocistein se metabolizuje na dva načina: remetilacijom i transsulfuracijom. Remetilacija zahteva folate (B9) i B12 koenzime, dok transsulfuracija zahteva piridoksal-5-fosfat, koenzim B6.
Po pravilu se oko 50% homicisteina remetilizuje, a ostatak homocisteina se transsulfuriše u cistein. Cistein koji se tako formira se potom koristi za proizvodnju glutationa. Glutation je moćan antioksidans koji štiti ćelije od oksidativnog stresa. Vitamin B2 i magnezijum učestvuju u metabolizmu homocisteina. Ako u telu ne postoji dovoljno vitamina B6, B12, folata, B2 i magnezijuma, može doći do opasnog povišavanja nivoa homicisteina.

Uzroci povišavanja homocisteina
* Loša ishrana sa mnogo šećera i ugljenih hidrata može da smanji nivo ključnih B vitamina i magnezijuma.
* Poremećaj ravnoteže crevnih bakterija dovodi do loše apsorpcije hranljivih sastojaka, što takođe može dovesti do povišavanja nivoa homocisteina.
* Genetski poremećaji, na primer oni koji izazivaju probleme sa apsorpcijom i korišćenjem folata i vitamina B6, se često susreću kod osoba sa povišenim nivoom homocisteina.
 

Šta se preporučuje
Testiranja krvi koja pokazuju nivoe homocisteina iznad 6,3 mmol/L  (po američkim standardima) su indikacija loše metilacije i povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti. U tom slučaju bi trebalo uvesti suplemente metilizovanih oblika vitamina B, kao što su metil-folat, metil-B12, Pyridoxal5 fosfat, riboflavin, trimetilglicin, magnezijum i holin.
Preporučeni suplementi su takođe i N-Acetyl cistein i lipoička kiselina, oni pomožu stvaranje glutationa i snižavaju nivoe homocisteina.
Visokokvalitetne omega-3 masne kiseline i zasićene srednjelančane masti iz kokosovog ulja su suštinski važne za snižavanje nivoa homocisteina.
 

Izvori:
www.drjockers.com
www.medicinenet.com
www.lef.org


 

Srodni članci (po ključnim rečima)

Alge protiv radijacije... Dobro je znati, zlu ne trebalo, da morske alge, posebno spirulina i hlorela, pomažu eliminaciji radioaktivnih materija iz organizma, a svojim antioksidativnim svojstvima štite telo od raka. Ovo j...
Magnezijum određuje nivo vitamina D... Naučno je utvrđena činjenica da veliki deo populacije zapadnih zemalja ima manjak vitamina D. Nedavno je potvrđeno da magnezijum igra ključnu ulogu u regulisanju vitamina D u krvi. Magnezijum je j...
Ugljeni hidrati i srce... Jedno skorašnje italijansko proučavanje je otkrilo da žene koje konzumiraju hranu bogatu ugljenim hidratima visokog glikemijskog indeksa (beli hleb i špageti, pice, rafinisani šećer) udvostručavaju ri...
Pirinač, laka i zdrava hrana... I u našoj kuhinji pirinač je dosta zastupljen, ali nažalost u najvećoj meri još uvek se više koristi beli, rafinisani pirinač. Da bi organizam u potpunosti mogao da iskoristi sve hranljive sastojke ov...
Vitamin D smanjuje rizik od astme... Skorašnje istraživanje nezavisne mreže istraživača Cochrane Collaboration pokazalo je da uzimanje suplemenata vitamina D može da za 50% smanji rizik od težih astmatičnih napada. Ovo je bio r...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • 7 probiotskih namirnica koje volimo

  • fejan 23.11.2017 11:19
   Preporucujem da pogledate sledeći dokumentarni film o čokoladi.Film se zove " ...
 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  22 ( +12 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +9 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 127

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Alge protiv radijacije

Detaljnije »