Sunčanje - opasno ili lekovito?

suncanje2aKad čitate današnje zdravstvene preporuke, stičete utisak da je sunčanje opasno. Istina je, međutim, da sunčanje, ispravno sprovedeno, poboljšava imunitet, snižava krvni pritisak i čini razne dobre stvari za organizam.

Da navedemo najpre zašto je direktno izlaganje suncu korisno za zdravlje.  
Povišava nivo vitamina D u krvi. Ovaj vitamin je povezan sa veoma velikim brojem procesa u organizmu. Odavno se manjak vitamina D povezuje sa lošim zdravljem kostiju. Međutim, novija istraživanja povezuju manjak vitamina D i sa smanjenjem imuniteta, srčanim oboljenjima i rakom. Sunčanje je najbolji način da se organizmu obezbede neophodne količine vitamina D. Mada se vitamin D može uneti i ishranom i suplementima, to nije podjednako efikasno kao prirodna sinteza vitamina D u koži kada se izloži direktnim sunčevim zracima.
Snižava krvni pritisak. Britanski istraživači Univerziteta Sauthempton, predvođeni profesorom eksperimentalne medicine Martinom Filišem, potvrdili su nalaze nekih ranijih istraživanja da sunčanje doprinosi sniženju krvnog pritiska. Naime, oni su utvrdili da izlaganje kože sunčevim zracima dovodi do reakcije sa azot-oksidom iz površinskih slojeva kože, što dovodi do širenja krvnih sudova i ulaska azot-oksida u krvotok. To snižava krvni pritisak, značajnije kod osoba sa hipertenzijom, a manje kod osoba koje imaju normalan pritisak.
Doprinosi smanjenju arterioskleroze. Neka istraživanja utvrdila su da UVB zračenje može da doprinese smanjenju upala, i shodno tome, da uspori razvoj i napredovanje arterioroskleroze koja u osnovi ima imunoinflamatorne procese.
Smanjuje rizik od infekcija. Izlaganje UV zračenju povećava broj limfocita (ćelija imunog sistema) kao i procenat kiseonika u krvi.
Uništava bakterije. Odavno je poznato da je sunčeva svetlost baktericidna, tako da na sunčanim mestima ima manje bakterija nego na zamračenima. Na sličan način sunce deluje baktericidno i na kožu.
Poboljšava raspoloženje. Ovo znamo iz ličnog iskustva; međutim, to pokazuju i brojna naučna i epidemiološka istraživanja i podaci. U severnim zemljama, na primer, ima više slučajeva alkoholizma, depresije i melanholije nego u sunčanim mediteranskim zemljama.

Evo sad nekoliko uputstava kako da se sunčate tako da vam to donese maksimalnu korist, a minimalni rizik.
Planirajte redovno izlaganje suncu tokom čitave godine, a izbegavajte kratkotrajno intenzivno sunčanje tokom 2-3 nedelje koje provedete na godišnjem odmoru.
Nemojte se pržiti na suncu. Najbolje efekte po zdravlje sunčanje daje kad temperatura vazduha nije visoka - na primer, oko 18 stepeni. To je slučaj u proleće, jesen, i eventualno veoma rano ujutru tokom leta. Tokom leta, jutarnje sunčanje je najkorisnije i najbezopasnije, pa se sunčajte ujutru. Tokom dana, i kad meteorolozi upozoravaju na visok UV indeks, nosite odeću sa dugim rukavima, šešire sa širokim obodom i bolje se držite hladovine.
Ako se već sunčate, nemojte se mazati zaštitnim kremama. Na taj način neutrališete dosta dobrobiti sunčevog zračenja.
Uvek je bolje sunčati se kraće nego duže.

I naravno: uvek se izlažite suncu oprezno, postepeno i nikako ne dozvolite da izgorite. Popularno "prženje" na plaži doneće vam više štete nego koristi.

 

Stručne reference:
www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/news/20140120/sunlight-might-be-good-for-your-blood-pressure-study#1
Naoto Sasaki, Tomoya Yamashita, Kazuyuki Kasahara, Atsushi Fukunaga, Tomoyuki Yamaguchi, et al. UVB Exposure Prevents Atherosclerosis by Regulating Immunoinflammatory Responses. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2016;36:00-00.

Srodni članci (po ključnim rečima)

Istine i zablude o celulitu... Gotovo 90% žena ima celulit, i većina njih bi želela da ga se oslobodi. Šta zaista pomaže, a šta ne? Zabluda: sunčanje oslobađa od celulita Činjenica: donekle je tačno da tamnija koža prikriva c...
Greške u korišćenju krema za sunčanje... Čak i ako koristite kreme za sučanje, to još uvek ne znači da se na pravi način štitite od sunčevog zračenja. Evo nekoliko najčešćih, tipičnih grešaka. Ne štedite kremu Ako ceo dan provodite napol...
Sunčanje štiti od raka... Jedno nedavno proučavanje koje je povezalo izlaganje suncu sa rizikom od raka utvrdilo je da ljudi koji su se više izlagali suncu imaju značajno manji rizik od razvoja mnogih vrsta raka1. Ovo prouč...
Za i protiv GMO... Prvo i osnovno, bez kulture dijaloga i prava svakog da iznese svoje mišljenje nema napretka, tako da svako vređanje nečijeg mišljenja po meni nije dobar put, a nije nenasilan svakako. (piše: Dragan An...
Sunčanje je zdravo... Mada nam često govore da je sunčanje opasno i može da prouzrokuje melanom, odnosno rak kože, grupa britanskih istraživača utvrdila je upravo suprotno. Nasuprot uobičajenom verovanju, izlaganje suncu z...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • 7 probiotskih namirnica koje volimo

  • fejan 23.11.2017 11:19
   Preporucujem da pogledate sledeći dokumentarni film o čokoladi.Film se zove " ...
 • Jedite orahe da mislite bolje

  • esma 22.08.2017 10:50
   Divan članak o konzumiranju voća koje razjašnjava sve nedoumice a i upućuje na ...
 • Med, slatki lek

  • Slavica M 06.05.2017 11:29
   Draga Mirnesa, med ne sadrži gluten te ga možete slobodno koristiti u ishrani.
 • Nameštanje želuca

  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • redakcija
  redakcija
  28 ( +9 )
 • Slavica M
  Slavica M
  21 ( +12 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +8 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 457

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Istine i zablude o celulitu

Detaljnije »