Vitamin D smanjuje rizik od astme

Skorašnje istraživanje nezavisne mreže istraživača Cochrane Collaboration pokazalo je da uzimanje suplemenata vitamina D može da za 50% smanji rizik od težih astmatičnih napada.

Ovo je bio rezultat koji je iznenadio i same istraživače koji su proučili niz prethodnih istraživanja o vitaminu D, koja su ovaj efekat propustile da primete ili istaknu. Ali, statistička i kombinovana analiza pokazala je da je efekat vitamina D na astmu i te kako “statistički i klinički značajan”.
Odavno je poznato da vitamin D igra ulogu u očuvanju zdravlja kostiju, ali su 1980-tih istraživači otkrili da u čitavom telu postoje receptori za vitamin D – posebno u belim krvnim zrncima i epitelnom sloju organa za disanje. Zato su se naučnici zainteresovali da utvrde ima li taj vitamin ulogu u funkcionisanju imunog sistema ili organa za disanje.

Od tada je niz proučavanja potvrdio da vitamin D igra ključnu ulogu u regulaciji imuniteta. Manjak vitamina D u krvi bio je snažno povezan sa niozm autoimunih oboljenja, koje imaju mnoge zajedničke crte kao i alergije i astma. Proučavanja koja su pratila obolele od astme potvrdile su da su osobe koje imaju niže nivoe vitamina D u krvi sklonije da dobiju napade astme.
Dakle, istraživači Cohrane grupe proučili 81 studiju koja daje materijale da se utvrdi veza između vitamina D i napada astme. Pratili su razne ishode astmatičnih napada, uključujući i pogoršanje simptoma koje je dovodilo do odlaska u hitnu pomoću, bolničkog lečenja ili neophodnosti korišćenja “pumpice” (oralnih kortikosteroida), funkcionisanja pluća, biomarkera upale disajnih puteva.
Sve to je dovelo do neopozivog zaključka da su osobe koje su uzimale suplemente vitamina D za 50% manje bile sklone da dobiju ozbiljnije napade astme.
Ovo je vrlo važno znati i imati u vidu na početku zime – zato što manje sunca automatski dovodi do toga da se manje proizvodi vitamin D, koji se sintetiše u koži samo kada se ona izloži direktno sunčevim zracima.

Dakle, po svemu sudeći, za osobe sklone oboljenjima disajnih puteva, a posebno astmi, ne bi bilo loše da razmotre mogućnost da tokom zimskih meseci kada je malo sunca, a respiratorne infekcije učestalije, redovno uzimaju suplemente vitamina D (po mogućstvu, prirodnu varijantu, vitamin D3).

Izvor:
www.news-medical.net


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Post – svrha i korist

  • Slavica M 14.06.2019 16:28
   Poštovani Đole, koriste se ljuspice psilijuma. Ljuspice su bogate biljnim vlaknima ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 104

Svi članci u rubrici