Vitamin D smanjuje rizik od astme

vitid2Skorašnje istraživanje nezavisne mreže istraživača Cochrane Collaboration pokazalo je da uzimanje suplemenata vitamina D može da za 50% smanji rizik od težih astmatičnih napada.

Ovo je bio rezultat koji je iznenadio i same istraživače koji su proučili niz prethodnih istraživanja o vitaminu D, koja su ovaj efekat propustile da primete ili istaknu. Ali, statistička i kombinovana analiza pokazala je da je efekat vitamina D na astmu i te kako “statistički i klinički značajan”.
Odavno je poznato da vitamin D igra ulogu u očuvanju zdravlja kostiju, ali su 1980-tih istraživači otkrili da u čitavom telu postoje receptori za vitamin D – posebno u belim krvnim zrncima i epitelnom sloju organa za disanje. Zato su se naučnici zainteresovali da utvrde ima li taj vitamin ulogu u funkcionisanju imunog sistema ili organa za disanje.

Od tada je niz proučavanja potvrdio da vitamin D igra ključnu ulogu u regulaciji imuniteta. Manjak vitamina D u krvi bio je snažno povezan sa niozm autoimunih oboljenja, koje imaju mnoge zajedničke crte kao i alergije i astma. Proučavanja koja su pratila obolele od astme potvrdile su da su osobe koje imaju niže nivoe vitamina D u krvi sklonije da dobiju napade astme.
Dakle, istraživači Cohrane grupe proučili 81 studiju koja daje materijale da se utvrdi veza između vitamina D i napada astme. Pratili su razne ishode astmatičnih napada, uključujući i pogoršanje simptoma koje je dovodilo do odlaska u hitnu pomoću, bolničkog lečenja ili neophodnosti korišćenja “pumpice” (oralnih kortikosteroida), funkcionisanja pluća, biomarkera upale disajnih puteva.
Sve to je dovelo do neopozivog zaključka da su osobe koje su uzimale suplemente vitamina D za 50% manje bile sklone da dobiju ozbiljnije napade astme.
Ovo je vrlo važno znati i imati u vidu na početku zime – zato što manje sunca automatski dovodi do toga da se manje proizvodi vitamin D, koji se sintetiše u koži samo kada se ona izloži direktno sunčevim zracima.

Dakle, po svemu sudeći, za osobe sklone oboljenjima disajnih puteva, a posebno astmi, ne bi bilo loše da razmotre mogućnost da tokom zimskih meseci kada je malo sunca, a respiratorne infekcije učestalije, redovno uzimaju suplemente vitamina D (po mogućstvu, prirodnu varijantu, vitamin D3).

Izvor:
www.news-medical.net

Srodni članci (po ključnim rečima)

Dobrobiti od mahunarki... Pošto su veoma bogate proteinima, mahunarke su obavezna namirnica za one koji se hrane vegetarijanski ili veganski. Ali, mahunarke donose i razne druge zdravstvene dobrobiti. Evo nekih od njih… P...
Koliko šećera je previše... Dosadašnje američke preporuke za ishranu sugerišu da bi dnevno moglo da se unese najviše 25% kalorija iz tzv. "dodatog šećera". Nova istraživanja pokazuju da su odrasli koji konzumiraju toliku količin...
Bundeva, lekovita poslastica... Nepravedno zanemarena “domaća banana” – bundeva - odličan je izvor vitamina, minerala i drugih važnih materija zimi. Ima malo kalorija a lako se vari. Bogata je biljnim vlaknima, posebno pektinom, pa ...
Da li su dlanovi – lekoviti?... Znamo da svaki čovek kada ga nešto zaboli odmah stavlja dlan na to mesto sa željom da bol prođe. To je nagonska reakcija. Ako nekoga npr. zabole leđa, ruka sama kreće na to mesto, bez pomisli. To...
Koliko je važan doručak... „Doručak je kralj svih obroka i ni po koju cenu ga ne smete preskakati”. Osim što nam daje energiju, doručak dokazano utiče na smanjenje telesne težine, prevenciju dijabetesa, doprinosi boljem funkci...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • 7 probiotskih namirnica koje volimo

  • fejan 23.11.2017 11:19
   Preporucujem da pogledate sledeći dokumentarni film o čokoladi.Film se zove " ...
 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  22 ( +12 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +9 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 88

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Dobrobiti od mahunarki

Detaljnije »