Zašto imamo višak kiselosti

Većina ljudi danas ima višak kiselih otpadnih materija u organizmu. To značajno opterećuje telo. Istraživači ukazuju da je kiselo-bazna ravnoteža u ishrani od ključne važnosti za zdravlje.

Krvotok mora da ima pH od 7,365. Ako se ta vrednost promeni samo za 0,1, u bilo kom smeru, mogu nastati ozbiljni zdravstveni problemi. Srećom, telo ima neverovatno efikasan sistem kojim kontroliše pH vrednost. Taj urođeni sistem zaštite uključuje eliminaciju viška kiselih ili baznih nusprodukata putem pluća (disanja), kože, pljuvačke i urina. Najčešći problem sa uravnotežavanjem pH vrednosti u današnjem svetu je eliminacija kiselih proizvoda metabolizma. Previše kiseline nastaje usled nekoliko stvari: manjka kiseonika, loše ishrane, toksina iz okoline, upala na nivou ćelija i otpadnih produkata metabolizma.

Problem hronične kiselosti
Kad telo hronično ima višak kiselosti, uobičajeni mehanizmi eliminacije postaju preopterećeni pa organizam mora da počne da uzima alkalne (bazne) minerale iz tkiva kako bi neutralisao kiselost. Usled toga, alkalni minerali se uzimaju iz:
Kostiju i zuba (kalcijum)
Mišića i nerava (kalijum)
Arterija (magnezijum)
Zglobova (natrijum)
Istraživanja su pokazala sledeće: ako se neko hrani tako da konzumira velike količine voća i povrća (koje sadrže dosta alkalizujućih supstanci), to značajno utiče na proces ponovne izgradnje kostiju i izbacivanja kalcijuma. To se dešava zato što se prilikom varenja svežeg voća i povrća u telu proizvode bikarbonati. Citrusno voće (posebno limun), zeleno lisnato povrće i neko bilje imaju najviše alkalnih elemenata.
Dr Džozef Kempbel (autor poznate epiidemiološke studije “Kineska studija”) kaže: “Preterana konzumacija namirnica koje proizvode kiselinu dovodi do metaboličke acidoze. Kada se to desi, paratireoidni hormon podstiče uzimanje kalcijuma iz kostiju i zuba (osteoliza) da se neutrališe višak kiselosti. Nakon mnogo godina, takav gubitak kalcijuma dovodi do tanjenja i slabosti kostiju.”
Istraživanje Univerziteta Kalifornija koje je pratilo 9000 žena pokazalo je da one koje imaju hroničnu acidozu imaju značajno veći rizik od gubitka kostiju nego one koje imaju normalne nivoe pH. Autori to takođe pripisuju telesnim mehanizmima koji koriste kalcijum da održe pH homeostazu krvi. Metabolička acidoza stvara mehanizam koja rastvara kalcijum iz kostiju i šalje ga u telesne tečnosti.
Istaknuti naučnik-istraživač Linda Fraseto, docent kliničke medicine na Univerzitetu Kalifornija, napisala je jedan članak pod nazivom “Ishrana, evolucija i starenje” u kojem ističe da savremenim ljudima u celini nedostaju alkalne materije u ishrani. Raniji način ishrane se po njoj može opisati kao visokoproteinski, visokomineralni, visokofitonutrijentni. Takva ishrana imala je moćni alkalizujući efekat, zato što ne samo da je bila bogata proteinima, nego i kalcijumom, magnezijumom i cinkom.

Loša ishrana i kiselost
Istovremeno, ranija ishrana je sadržala veoma malo natrijum-hlorida (kuhinjske soli), šećera i rafinisanih ugljenih hidrata. U odnosu na današnju ishranu, nekada se unosilo 2-3 puta više kalcijuma, kalijuma i belančevina. Soli se unosilo sedam puta manje. Stari način ishrane dovodio je do viška baznih materija, dok zapadnjačka ishrana proizvodi višak kiselih materija. Takva blaga metabolička kiselost bi mogla da bude jedan od neprepoznatih uzroka u svim slučajevima poremećaja sa gubitkom koštane i mišićne mase.

Doktorka Fraseto zastupa mišljenje da mnogi savremeni zdravstveni problemi koji proističu iz današnje neprirodne ishrane (tj. ishrane koja ne odgovara našim genetski određenim nutritivnim potrebama) potiču od manjka alkalnih soli kalijuma (kalijumske baze) kojih u izobilju ima u biljnoj hrani koju su naši predaci mnogo više konzumirali, i od zamene tih soli natrijum-hloridom (kuhinjskom solju) koji se preterano koristi u savremenoj ishrani, koja je istovremeno siromašna biljnom hranom bogatom kalijumovim bazama.

Ukratko rečeno: mnogo više voća i povrća, a manje rafinisanog šećera i rafinisanih ugljenih hidrata u ishrani, može značajno da pomogne našem zdravlju.

Izvori:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2630872/
http://ajcn.nutrition.org/content/73/1/118.full
http://ajcn.nutrition.org/content/81/4/923.abstract


 

Srodni članci (po ključnim rečima)

kako učiniti povrće hranljivijim... Način pripreme povrća može da utiče na povećanje njegove hranljive vrednosti i iskoristivost obilja hranljivih sastojaka koje sadrži. * Kratko propržite šargarepu i na pari skuvajte brokoli: seckanje,...
Da li vam je želudac alkalan?... Previše kiseline u želucu nije dobro – ali nije ni premalo. Alkaloza je naziv za prekomerno baznu sredinu u želucu. Potrebno je uspostaviti ravnotežu između bazne i kisele sredine. Mnogi dijetetiča...
Presno odmara organizam... Uobičajeni način ishrane zasnovan na konzumiranju mesa, rafinisanog ulja, brašna i šećera, kolača, rafinisane kuhinjske soli itd. dovodi do postepenog menjenja lagano bazne sredine krvi u kiselu, a st...
Dobrobiti od mahunarki... Pošto su veoma bogate proteinima, mahunarke su obavezna namirnica za one koji se hrane vegetarijanski ili veganski. Ali, mahunarke donose i razne druge zdravstvene dobrobiti. Evo nekih od njih… P...
Barena blitva sa kuzu sosom... Odvojiti stabljike od listova blitve. Stabljike obariti u posoljenoj vodi 1 minut, zatim dodati lišće i sve zajedno kuvati još 20 sekundi.  Procediti (ne bacati vodu) i iseckati. Ra...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • Jedite orahe da mislite bolje

  • esma 22.08.2017 10:50
   Divan članak o konzumiranju voća koje razjašnjava sve nedoumice a i upućuje na ...
 • Med, slatki lek

  • Slavica M 06.05.2017 11:29
   Draga Mirnesa, med ne sadrži gluten te ga možete slobodno koristiti u ishrani.
    
  • Mirnesa 06.05.2017 09:09
   Da li osobe alergične na gluten smiju konzumirati med?
 • Ublažite multiplu sklerozu prirodno

  • redakcija 04.04.2017 13:57
   Poštovana, detaljan opis Svankove dijete u kojoj piše sve što bi Vas moglo ...
    
  • ##ja## 02.04.2017 01:37
   Jesam li ja dobro razumjela, da se nebi meso trebalo jesti?! Hvala #
 • redakcija
  redakcija
  26 ( +8 )
 • Slavica M
  Slavica M
  21 ( +13 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  15 ( +8 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +32 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 230

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

kako učiniti povrće hranljivijim

Detaljnije »