Zašto su važni B vitamini

Vitamini B grupe uključeni su u stotine različitih hemijskih procesa u organizmu. Pomažu da dobro spavamo, imamo dovoljno energije, doprinose da se osećamo zadovoljno. Njihov nedostatak direktno utiče na zdravlje srca i krvnih sudova.

U kompleks vitamina B spadaju sledeći vitamini, koji pored brojeva uz slovo B imaju i druge nazive pod kojima su poznati: B1 – tiamin, B2 – riboflavin, B3 – niacin, B5 - pantotenska kiselina, B6 – piridoksin, B7 – biotin, B9 - folna kiselina, B12 – cijanokobalamin, kolin i inozitol. Svaki od ovih vitamina igra važnu ulogu u organizmu, a u mnogim procesima učestvuju zajedno. Na primer, tiamin, riboflavin, biotin i niacin zajedno učestvuju u proizvodnji energije, dok piridoksin, cijanokobalamin i folna kiselina – učestvuju u konverziji homocisteina (faktor koji utiče na zdravlje krvnih sudova, kao što ćemo kasnije videti). Vitamin B12 i folna kiselina učestvuju u procesu razvoja tkiva.
B vitamini su rastvorljivi u vodi, što znači da se ne gomilaju u organizmu, već telo lako izlučuje njihov višak. S obzirom na to, mala je verovatnoća da možemo uneti prviše vitamina B i izazvati  eventualne negativne posledice.

 

Štite od kardiovaskularnih bolesti
Vitamini B6, B12 i folna kiselina deluju na metabolizam aminokiseline metionina. Jedan od međukoraka u konverziji metionina je i belančevina homocistein. Homocistein se uz pomoć vitamina B6, B12 i posebno folne kiseline pretvara u bezopasna jedinjenja. Problem nastaje je ako imamo manjak jednog ili višak nekog drugog od tih vitamina. Tada postepeno može da dođe do gomilanja homocisteina u organizmu i krvnim sudovima, a kao rezultat toga udvostručuje se rizik od moždanog i srčanog udara. Istraživanja su pokazala da optimalna snabdevenost ovim vitaminima, posebno folnom kiselinom i vitaminom B12, smanjuju nivo homocisteina u krvi za 30-60 odsto, što znači da se smanjuje verovatnoća od srčanog i moždanog udara.

Popravljaju raspoloženje
Naučnici tvrde da je čak 20 odsto depresivnih stanja povezano sa manjkom jednog ili više vitamina B kompleksa. Na naše raspoloženje, pamćenje, motivisanost i osećaj zadovoljstva određuju neurotransmiteri, hemijske supstance pomoću kojih neuroni u mozgu međusobno komuniciraju.  Između ostalih, u njih spadaju serotonin (zvani još I “hormon sreće”,) dopamin i acetil-holin. Ovi neurotransmiteri se sintetišu od proteina, tačnije aminokiselina (koje su sastavni deo proteina), a vitamin B6 je izuzetno važan za sintezu aminokiselina.
Jedna američka klinika obavila je zanimljivo istraživanje sa grupom zatvorenika-dobrovoljaca. Zatvorenici su dobijali su hranu koja ne sadrži vitamin B6, i već posle nedelju dana došlo je do promene njihovog raspoloženja - postali su agresivniji ili depresivniji, nemotivisani, razdražljivi i umorni. Za dobro raspoloženje, psihičko zdravlje i pamćenje, potrebni su i drugi vitamini iz B grupe - B12, B3 i B1.

Podižu energiju, otklanjaju umor
Da bismo bili puni energije i spremni za rad, potrebno je hranu koju unosimo - ugljene hidrate i masti - pretvoriti u energiju. Ovaj proces se odvija na više nivoa uz pomoć određenih B vitamina. Vitamin B1 je ključan u procesu pretvaranja ugljenih hidrata u glukozu iz koje telo i mozak dobijaju energiju. Vitamin B2 je nezamenjiv u proizvodnji energije na ćelijskom nivou, kao i u proizvodnji energije iz masti. Ako postoji manjak tog vitamina, telo ne može da efikasno koristi energiju iz masnih ćelija.

Sprečavaju da dođe do anemije   
Anemija nas obično prvo asocira na manjak gvožđa. Ali, možete imati sasvim dovoljno gvožđa u organizmu, međutim ukoliko imate ozbiljan manjak vitamina B12  ili folne kiseline, javiće se anemija koju često prate umor, malaksalost, lupanje srca .
Pomažu održanju trudnoće
Svaka buduća majka ima dve želje - da joj trudnoća prođe bez problema i da dete bude zdravo.  Nažalost, zbog manjka folne kiseline kod trudnica u svetu se godišnje rodi 300.000 dece sa određenim stepenom deformiteta. Manjak folne kiseline je i jedan od uzročnika spontanog pobačaja. Optimalni nivo i dodatna suplementacija folnom kiselinom je naročito važna u prvim nedeljama trudnoće jer su one izuzetno važne za razvoj fetusa .

Prirodni izvori B vitamina
Odlični izvori vitamina B su napitak od kombuha gljive, krompir, banane, ljute papričice, tempeh, mahunarke. B vitamini se nalaze i u žitaricama, ali samo integralnim. Belo brašno ili običan beli pirinač sadrže B vitamine u minimalnim količinama. Odličan izvor vitamina B je i kvasac , posebno pivski.
Odličan izvor folata (folne kiseline) je zeleno lisnato povrće. Ali, količina folata se smanjuje sa stajanjem povrća, kuvanje ih brzo uništava. Jedan od dobrih izvora folata je lešnik.
Zdrava crevna flora takođe proizvodi određene B vitamine, na primer biotin.


A. Milinković
 

Srodni članci (po ključnim rečima)

Probiotici lek za alergije?... Naučnici iz Australije su otkrili da probiotici značajno smanjuju alergijske reakcije na kikiriki kod dece, koje mogu biti veoma opasne. Nakon dužeg konzumiranja probiotika, čak 80% lečene dece bilo j...
Voda u fiziologiji organizma ... Jedan od pionira u istraživanju uloge čiste vode u organizmu, dr Ferejdun Batmanheliđ, primetio je u svojoj kliničkoj praksi kako neke neugodne hronične bolesti, na primer, čir na želucu reaguju pobol...
Kokosov šećer... Organski kokosov šećer je prirodni zaslađivač i idealna je zamena za beli i smeđi šećer. Dobija se tradicionalnim sakupljanjem nektara kokosovog cveta. Prirodne je boje, mirisa i ukusa koji blago ...
Post za isceljenje... Pored mnogih metoda koje na našim prostorima uopšte nisu poznate, retko se govori i o medicinskom postu. Postoji nekoliko vrsta: post na voću, post na pirinču, post sa surutkom... Pogled...
Šta se dešava kad redovno jedete jagode... Jagode sadrže više vitamina C od pomorandže, a bogate su i drugim antioksidansima koji su korisni za zdravlje. Evo šta se dešava kad ih redovno konzumirate. Smanjuje se rizik o...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Nameštanje želuca

  • Nada 19.03.2019 20:23
   Poštovanje, Ja sam išla kod baka Radmile do juna 2018. nekoliko puta i veoma mi je ...
    
  • redakcija 07.01.2018 13:40
   Poštovana, nažalost nemamo kontakt pomenute gđe Radmile, ali možete da pišete ...
    
  • Jelena 01.01.2018 18:10
   Poštovani, kako mogu doći do kontakt broja telefona gospođe Radmile koja namešta ...
 • Post – svrha i korist

  • Slavica M 14.06.2019 16:28
   Poštovani Đole, koriste se ljuspice psilijuma. Ljuspice su bogate biljnim vlaknima ...
 • Prirodna zaštita od krpelja

  • Istrebljivac 01.06.2018 23:16
   Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 114

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Probiotici lek za alergije?

Detaljnije »