Prirodna zaštita od komaraca

Komaraca ima zaista mnogo, ali hemikalije kojima se štitimo od njih nisu baš zdrave. Bolja opcija su eterična ulja i ekstrakti nekih biljaka  - lavande, vanile, morača, i drugih. Evo kako se koriste....


Lavanda
Cvetovima lavande istrljajte predeo iza ušiju, ručne zglobove i vrat. Ne samo da ćete oterati komarce, već ćete i lepo mirisati.

Ekstrakt vanile
Nanesite ekstrakt vanile ili esencijalno ulje vanile iza ušiju, na vrat i zglobove ruku.

Citronela (Cymbopogon nardus) – ulje ove biljke se koristi u losionima, sprejevima i mirisnim svećama za rasterivanje komaraca.
Naučnici Univerziteta Guelf istraživali su efikasnost mirisnih sveća sa 3% ulja citronele i mirisne štapiće sa 5% ulja citronele. Ispitanici koji su se nalazili najbiliže svećama imali su 42,3% manje ujeda komaraca od onih koji se nalazili dalje od izvora citronele, dok su oni koji su se nalazili blizu mirisnih štapića ima 24,2% manje ujeda.

Drugi prirodni repelenti

 


Morač – malo istraživanje naučnika Nacionalnog univerziteta u Seulu, Koreja, otkrilo je da je sprej protiv komaraca na bazi 5% ulja morača bio 84% efikasan nakon 90 minuta, dok je krema sa 8% ulja morača bila 70% efikasna nakon 90 minuta.

Majčina dušica – jedno istraživanje otkrilo je da su karvakrol i alfa-terpinin, dva sastojka iz esencijalnog ulja majčine dušice, efikasna u rasterivanju komaraca. Oprez: ulje majčine dušice može previše da iritira i ima prejak miris da bi se koristilo u efikasnim koncentracijama iznad 25%.

Ulje karanfilića – dva istraživanja su otkrila da je nerazblaženo ulje karanfilića efikasno protiv komaraca. Ali, kao i kod ulja od majčine dušice, i ulje karanfilića ne bi trebalo nanositi na kožu nerazblaženo.

Ekstrakt celera – tajlandsko istraživanje upoređivalo je 15 repelenata na bazi ekstrakta celera. Naučnici su otkrili da ekstrakt celera ne iritira kožu i ne uzrokuje peckanje. 

Nim ulje – sastojci azadriaktini deluju protiv insekata.

Eterično ulje limun eukaliptusa
Ulje biljke većine eukaliptusa, posebno Eucalyptus citriodora (limun eukaliptus) pruža najefikasniju prirodnu zaštitu od komaraca, pokazalo je istraživanje iz 2002. godine objavljeno u New England Journal of Medicine. Eukaliptus je pobedio nekoliko veštačkih i biljnih sredstava za borbu protiv komaraca.
Jednostavan recept sa limun eukaliptusom koji sami možete da napravite: pomešajte 1 deo ulja eukaliptusa sa 10 delova suncokretovog ulja. Utrljajte ovo ulje u kožu ili ga isprskajte po telu.

Beli luk – prema popularnoj teoriji, beli luk štiti od komaraca. Istraživanje Univerziteta Konektikat ispitivalo je njegovu efikasnost, ali nisu otkrili da ona i postoji.Sastojci prirodnih repelenata
Ako pravite veliku količinu sredstva za zaštitu od komaraca, pomešajte 1 deo esencijalnog ulja sa 10-20 delova nosećeg ulja ili alkohola. Za manje količine, u 2 kašike nosećeg ulja ili alkohola stavite 10-25 kapi.
Esencijalna ulja koja možete koristiti su: cimet, limun eukaliptus, citronela, ricinus.
Za noseća ulja možete da izaberete: maslinovo, suncokretovo i druga ulja koja se koriste za kuvanje.

SAVET
Prirodni repelent nanesite na kožu ili odeću, ali pazite da izbegnete predeo oko očiju. Ponovo nanesite repelent nakon sat vremena. Čuvajte repelent u tamnoj bočici, daleko od izvora toplote i svetlosti.

Etarsko ulje eukaliptusa

Ovo ulje je smeša isparljivih komponenti biljke Eukaliptus globuli koja se dobija destilacijom vodenom parom svežih listova. Etarsko ulje eukaliptusa je prirodni antiseptik i antibiotik, sa deodoransnom funkcijom.
Sifra proizvoda: 114003

Etarsko ulje lavande

Ovo ulje je smeša isparljivih komponenti aromatične biljke Lavandula angustifolia koja se dobija destilacijom vodenom parom svežih cvetova. Etarsko ulje lavande je prirodni antibiotik, antiseptik, antidepresiv, sedativ i detoksikant.
Sifra proizvoda: 114004 

Srodni članci (po ključnim rečima)

Prirodno protiv alergija... Poznato je da se alergije često aktiviraju u proleće. Upotrebite prirodna sredstva i počnite da se pripremate pre nego što sve procveta, kako biste taj period prebrodili sa što manje problema.  S...
Nana smiruje stomak... Istraživači Univerziteta Adelaida dokazali su da nana ublažava sindrom nadražljivih creva, oboljenja koje je u današnje vreme sve češće, a gotovo je dvostruko češće kod žena.   Sindrom nadr...
8 namirnica da ostanemo zdravi... Ponovo nailazi talas prehlada i gripa, pa se pripremite već u kuhinji! Upotrebite 8 namirnica da ojačate imunitet i pomognete sebi da ostanete zdravi. Paprike. Vitamin C je važan za imunitet. Da li...
Beli luk protiv nilskog virusa ... Svedoci smo kako se povremeno pojavi infekcija poznata kao virus zapadnog Nila (WNV). Prenosioci su komarci; s obzirom na veliku vlagu u zemlji, biće ih dosta. Zato je dobro znati da beli luk može da ...
Celer... Celer je odlična namirnica za one koji nastoje da reše problem hipertenzije ishranom, jer, dokazano, sadrži aktivne materije koje opuštaju mišiće arterija i na taj način snižavaju krvni pritisak. ...


banner mpower yoga


 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  22 ( +10 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +9 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 149

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Prirodno protiv alergija

Detaljnije »