Kamu kamu

Kamu kamu (Myrciaria dubia) je voćka porekom iz amazonskih prašuma. Poznata je po neobično visokom sadržaju vitamina C, verovatno najvišem od sveg poznatog voća. U poslednje vreme je postala popularna na tržištu zdrave hrane, gde se može naći uglavnom u obliku suplemenata, najčešće praha.

Moringa

Moringa (Moringa oleifera) je veliko drvo koje potiče sa severa Indije. Njeni listovi i mahune se hiljadama godina koriste u tradicionalnoj medicini i smatraju veoma zdravim. Bogata je vitaminima, mineralima, antioksidansima i bioaktivnim biljnim komponentama. Kod nas se može nabaviti uglavnom u obliku praha (od sušenih listova).

Astragalus

Astragalus je biljka koja se vekovima koristila kao medicinsko sredstvo u tradicionalnoj kineskoj medicini. Ima preko 2000 vrsta astragalusa, ali se u medicinskim suplementima koriste samo dve - Astragalus membranaceus i Astragalus mongholicus (kod nas na tržištu je dostupan Astragalus membranaceus u prahu). U tradicionalnoj medicini astragalus se koristio kao tonik za vitalnost (usporavanje starenja), podsticanje imuniteta, protiv umora, prehlada, alergija, srčanih oboljenja i dijabetesa.

Lukuma

Lukuma (Pouteria lucuma) je plod poreklom sa Anda, koji ima neobično sladak ukus. Na našem tržištu se može naći uglavnom u obliku praha. S obzirom na to, kao i na obilje vitamina i minerala koje sadrži, prah lukume se može koristiti kao prirodni zaslađivač, daleko zdraviji od šećera.

Maka

Maka (Lepidium meyenii) je biljka poreklom iz Perua. Raste na Andima, u surovim uslovima i na veoma velikim nadmorskim visinama iznad 4000 metara. Spada u porodicu krstašica (kao npr. brokoli i kupus), a u svojoj postojbini je dugo korišćena u ishrani (kao namirnica) i u medicinske svrhe.

Eritritol

Eritritol je prirodni zaslađivač koji se nalazi npr. u kruškama, lubenicama, grožđu, ali i u soja sosu (tamari i šoju). Otkriven je čak i u ljudskim tkivima i telesnim tečnostima. Spada u grupu jedinjenja poznatih kao šećerni alkoholi. Eritritol izgleda kao beli prah, slatkoća mu je otprilike 70% slatkoće šećera. Eritritol ne izaziva skokove šećera u krvi, tj. ne uzrokuje skokove insulina, pa je zato pogodan i za ishranu dijabetičara.

Asai bobice

Asai bobice spadaju u koštunice (porodicu voća u koju spadaju i trešnje, kajsije, breskve, šljive i masline). To su tamnoljubičaste bobice koje po izgledu podsećaju na borovnice ili grožđe i predstavljaju plodove asai palme (Euterpe oleracea), drveća koje je široko rasprostranjeno u kišnim šumama Amazona.

Mačija kandža

Mačija (ili mačja) kandža je biljka koja se u tradicionalnoj medicini naroda Južne Amerike, uključujući i Inke, vekovima koristila protiv virusnih infekcija i za jačanje imuniteta. Lekovita materija se dobija od korena i kore te biljke. Mačija kandža se najčešće koristi za ublažavanje simptoma osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 419