Da li je joga za mene?

Svako od nas je bar jednom pozvao prijatelja da mu se pridruži na času joge. Ako izuzmemo one standardne predrasude vezane za bilo koju novu fizičku aktivnost, možemo izdvojiti nekoliko nedoumica ili sumnji koje se najčešće javljaju kod početnika. (Piše: Martina Tripković, instruktorka joge)

“Čudna” atmosfera ili joga je dosadna
Prvi kontakt sa iskusnijim joga polaznicima kao i sa mestom održavanja časova često mogu da zbune početnike. Potpuna tišina ili tiha ambijentalna muzika; esencije mirišljavih štapića koje se osete u prostoru; nepokretnost prisutnih tokom njihovih meditativnih položaja; spretno “zagrevanje” već iskusnijih vežbača - najčešće su situacije koje u zatičemo u sali.
Kako se prvi deo časa inače svodi na “povlačenje iz spoljnog sveta”, svako u tom kontekstu pronalazi svoj način povezivanja sa svojom unutrašnjošću.
Instruktor vam može pružiti smernice u tom pravcu, kao na primer: da sednete ili legnete potpuno pravih leđa, da osvestite disanje, kontakt između tela i poda itd…
Bitno je da se ne vežete za prve spoljašnje utiske, već da probate da “zaronite” sa punom pažnjom u sebe, osetite svoje telo, opustite se i tako adekvatno pripremite za sve pogodnosti časa koji sledi.
Polako, kako budete učili da se povezujete sa svojim dahom, asane ćete izvoditi sve lakše i sa više samopouzdanja. Postepeno ćete usvajati sve stabilniji balans i sa lakoćom prelaziti kroz položaje dok istežete i jačate mišiće. Potrebno je malo vremena i strpljenja dok se ne naviknete i da budete redovni na časovima.

Voda tokom časa - da ili ne ?
Može vam se desiti da osetite zamor i žeđ te da zbog toga morate na kratko da zastanete. U toj situaciji pomoćiće vam koji gutljaj vode i kratak odmor u joga položajima poput tadasane, virasane ili balasane. Na prvim časovima najbolje bi bilo da se smestite negde pozadi kako biste imali dobar pogled i na iskusnije vežbače. Nemojte sebi da dozvolite da dehidrirate i potom odjednom popijete mnogo vode. Tako može doći do kontraefekta, i umesto da se osećate sveži i spremni za nastavak vežbanja, osetićete se naduto i teško. Sve je stvar discipline... i taj problem će se vremenom rešiti i harmonizovati vašim redovnim dolascima na časove.

Opsesija: Da li pravilno dišem?
Opterećenje zbog nepravilnog disanja često može da obeshrabri početnike. Pravilno disanje tokom prelazaka kroz položaje je proces koji zahteva dosta prakse i iskustva. Nije strašno ako ne možete da pratite vođstvo i tempo instruktora. Budite sigurni da i iskusnijim vežbačima koji veoma lepo rade asane to uvek ne polazi za rukom. Sasvim je normalno da u početku s vremena na vreme “izgubite” harmonični tok disanja. Upravo je zbog toga ona “neobična“ priprema na početku časa važna. Dakle, samo se lagano vratite u tok vežbanja. Takođe, jedna od čestih grešaka koju početnici prave je i preterano zadržavanje daha, jer to može uticati na brzo umaranje i osećaj iscrpljenosti umesto suprotnog – laganog toka daha i pokreta.

Obeshrabrenje ili izgovor: ja ovo nikada neću uspeti
Budite nežni prema sebi i nemojte se opterećivati ako ne možete sve da izvedete po instrukcijama ili u skladu sa ostalim vežbačima. Kada budete naučili da dišete duboko iz stomaka, osvestite svoje telo i njegove mogućnosti, imaćete već dobru osnovu za ulazak u naprednije položaje (vežbe snage i balansa).
Dublje osluškivanje svog tela učiniće da takođe i ono počne da sluša vas. Osetićete sve veću kontrolu i dublju harmoniju između vašeg uma, duha i tela.
 
Vaš joga instruktor
Martina Tripković, www.hathayoga.rs

(Preuzeto sa www.b92.net)


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 168