Da li je joga za mene?

jogazameneSvako od nas je bar jednom pozvao prijatelja da mu se pridruži na času joge. Ako izuzmemo one standardne predrasude vezane za bilo koju novu fizičku aktivnost, možemo izdvojiti nekoliko nedoumica ili sumnji koje se najčešće javljaju kod početnika. (Piše: Martina Tripković, instruktorka joge)

“Čudna” atmosfera ili joga je dosadna
Prvi kontakt sa iskusnijim joga polaznicima kao i sa mestom održavanja časova često mogu da zbune početnike. Potpuna tišina ili tiha ambijentalna muzika; esencije mirišljavih štapića koje se osete u prostoru; nepokretnost prisutnih tokom njihovih meditativnih položaja; spretno “zagrevanje” već iskusnijih vežbača - najčešće su situacije koje u zatičemo u sali.
Kako se prvi deo časa inače svodi na “povlačenje iz spoljnog sveta”, svako u tom kontekstu pronalazi svoj način povezivanja sa svojom unutrašnjošću.
Instruktor vam može pružiti smernice u tom pravcu, kao na primer: da sednete ili legnete potpuno pravih leđa, da osvestite disanje, kontakt između tela i poda itd…
Bitno je da se ne vežete za prve spoljašnje utiske, već da probate da “zaronite” sa punom pažnjom u sebe, osetite svoje telo, opustite se i tako adekvatno pripremite za sve pogodnosti časa koji sledi.
Polako, kako budete učili da se povezujete sa svojim dahom, asane ćete izvoditi sve lakše i sa više samopouzdanja. Postepeno ćete usvajati sve stabilniji balans i sa lakoćom prelaziti kroz položaje dok istežete i jačate mišiće. Potrebno je malo vremena i strpljenja dok se ne naviknete i da budete redovni na časovima.

Voda tokom časa - da ili ne ?
Može vam se desiti da osetite zamor i žeđ te da zbog toga morate na kratko da zastanete. U toj situaciji pomoćiće vam koji gutljaj vode i kratak odmor u joga položajima poput tadasane, virasane ili balasane. Na prvim časovima najbolje bi bilo da se smestite negde pozadi kako biste imali dobar pogled i na iskusnije vežbače. Nemojte sebi da dozvolite da dehidrirate i potom odjednom popijete mnogo vode. Tako može doći do kontraefekta, i umesto da se osećate sveži i spremni za nastavak vežbanja, osetićete se naduto i teško. Sve je stvar discipline... i taj problem će se vremenom rešiti i harmonizovati vašim redovnim dolascima na časove.

Opsesija: Da li pravilno dišem?
Opterećenje zbog nepravilnog disanja često može da obeshrabri početnike. Pravilno disanje tokom prelazaka kroz položaje je proces koji zahteva dosta prakse i iskustva. Nije strašno ako ne možete da pratite vođstvo i tempo instruktora. Budite sigurni da i iskusnijim vežbačima koji veoma lepo rade asane to uvek ne polazi za rukom. Sasvim je normalno da u početku s vremena na vreme “izgubite” harmonični tok disanja. Upravo je zbog toga ona “neobična“ priprema na početku časa važna. Dakle, samo se lagano vratite u tok vežbanja. Takođe, jedna od čestih grešaka koju početnici prave je i preterano zadržavanje daha, jer to može uticati na brzo umaranje i osećaj iscrpljenosti umesto suprotnog – laganog toka daha i pokreta.

Obeshrabrenje ili izgovor: ja ovo nikada neću uspeti
Budite nežni prema sebi i nemojte se opterećivati ako ne možete sve da izvedete po instrukcijama ili u skladu sa ostalim vežbačima. Kada budete naučili da dišete duboko iz stomaka, osvestite svoje telo i njegove mogućnosti, imaćete već dobru osnovu za ulazak u naprednije položaje (vežbe snage i balansa).
Dublje osluškivanje svog tela učiniće da takođe i ono počne da sluša vas. Osetićete sve veću kontrolu i dublju harmoniju između vašeg uma, duha i tela.
 
Vaš joga instruktor
Martina Tripković, www.hathayoga.rs

(Preuzeto sa www.b92.net)

Srodni članci (po ključnim rečima)

Svesnost na času joge... Na čas joge možete otići da biste se opustili i pobegli od svakodnevnog pritiska i svega ostalog o čemu danas mediji bruje, ili, neuporedivo bolje, da biste trening tela koristili za trening duha. (pi...
Joga u poslovnom svetu... Joga kao filozofija i način života u smislu očuvanja i poboljšanja stanja duha i tela potvrđuje sebe i u savremenom društvu. Kao primer možemo istaći japansku kompaniju Fuji incorpo...
Zdravstvene dobrobiti joge... Joga je kompletan sistem koji vodi telesnom, emotivnom i mentalnom zdravlju, koji svakome može nešto da ponudi.  Joga se obično započinje fizičkim vežbama (na sanskritu asana), a nastavlja v...
Kako da efikasnije vežbate jogu... Odlučili ste da probate jogu i praktično primenite njena blagotvorna dejstva u svakodnevnom životu. Dajemo vam nekoliko saveta kako da ovu bogatu, drevnu disciplinu primenite što efikasnije (pi...
Dve strane uspeha... Lepo je biti uspešan - ali kada mislimo da smo bolji od drugih, skloniji smo da zaboravljamo potrebe drugih i da im ne pomažemo. Ipak, postoji jedna stvar koja može navesti uspešne ljude da više dele ...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • Detoks - potreba ili prolazna moda?

  • Jelena Culaja 24.01.2018 10:53
   Po povratku iz Amerike 2012.godine, i samim tim nagle promene klime, moje telo i ...
 • Dobrobiti letnjeg posta

  • Goran Stevanovic 17.07.2017 15:33
   Za neera dijetu sam saznao od kume iz Beograda još 2008. godine, kao sredstvo za ...
    
  • Svetlana Savic 09.07.2017 14:47
   Treći put kupujem Neera sirup i prezadovoljna sam. Ovaj put je pomogao da vratim ...
 • O zdravlju, sasvim iskreno

  • Ivana 07.06.2017 00:36
   Danas sam pročitala knjigu i oduševljena sam. Iskrena ispovest i veoma hrabra ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  28 ( +10 )
 • Slavica M
  Slavica M
  21 ( +12 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +8 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 134

Srodni članci (po ključnim rečima)

Svesnost na času joge

Detaljnije »