Gde na jogu i kako pronaći svog instruktora?

Kada je u pitanju odabir škole joge kao i instruktora, potrebno je naglasiti da će vaš izbor uglavnom zavisiti od vašeg temperamenta, sklonosti, ličnih potreba i prioriteta. (Piše: Martina Tripković, instruktorka joge)

Pokušaću da vam ukažem na nekoliko stvari ili činjenica na koje prilikom odabira stila joge ili instruktora možete obratiti pažnju. Zaista, različiti su prioriteti koje polaznici postavljaju. Pa tako, mnogima je bitna blizina joga studija, veličina grupa, uslovi u kojima se vežba, posvećenost i stručnost instruktora, cena časova, asistencija tokom časa ili čak potpuno individualni pristup.
Međutim, ako vam je zaista važan kvalitet rada i vaš sveukupni napredak, neće vam biti teško da možda idete sa jednog kraja grada na drugi, niti će vam preterano smetati ako je prepuna sala ili vam neko u grupi ne odgovara. Neka vam kvalitet rada i vaš lični napredak uvek budu na prvom mestu. Budite usredsređeni na kvalitetan rad jer u jogi leži velika snaga, a istrajnost biva uvek bogato nagrađena.

Dobar joga instruktor živi ono čemu poučava
Šta bi trebalo da očekujete od vašeg joga instruktora? Potpunu posvećenost času, stručnost, kvalifikovanost i upućenost u koncept časova. Imate pravo da zahtevate njegovo dobro raspoloženje, osmeh, prijatnost i ljubaznost; lične savete i instrukcije u zavisnosti od dogovorenog vremena i pristupa; stpljenje, staloženost, sposobnost jasnog opažanja i izražavanja. Naglasak na ekstremnu fleksibilnost i demonstriranje izuzetno teških položaja ne moraju biti odlike dobrog joga instruktora ali svakako mogu biti inspirativne.
Ljubav prema svom poslu prepoznaće se kroz energičnu razdraganost, zadovoljstvo kojim odiše, kroz konstantno istaživanje, osmišljavanje i unošenje inovacija.

Dobar učitelj pruža energiju, ne uzima je!
Davanje preciznih instrukcija i balansiranje kolektivne energije polaznika na času uz zabavu i opuštenost mogu biti od velike važnosti za vaš dobar osećaj. I to je ono što bi instruktoru trebalo da bude bitno - da se vi osećate opušteno i prijatno. Učitelj joge je iskren i istinski ponizan. Svestan je da i on sam nije bolji od drugih i da pravom učenju zapravo nema kraja. Zna da njegovi polaznici imaju iste sposobnosti kao i on. Zna da je ono što je njegova prednost količina informacija, iskustvo koje je stekao, kao i fizička spremnost. Ne stavlja sebe na pijedastal, već vas usmerava na vas same, pomaže vam da oktrijete vaše sposobnosti i daje vam smernice kako da se povežete sa vašim neograničenim unutrašnjim izvorom energije.

Kako prepoznati šta mi odgovara?
Pratite kako se osećate. Jeste li napeti ili opušteni? Naravno, to ne možete možda znati odmah, zato je potrebno da izdvojite malo vremena za prilagođavanje. Ukoliko se posle izvesnog vremena i dalje budete osećali “ukočeno” i napeto, probajte da promenite školu, možda će vam neki drugi stil više odgovarati.
Verujte, nisu u pitanju ni godine, ni fleksibilnost, ni dobri uslovi, ni loši uslovi, ni udaljenost, ni veličina grupe. Ako vam joga instruktor koji vas vodi zaista prija, ako se u njegovom prisustvu osećate dobro, ako ima sposobnost da vas nadahne, inspiriše i izvuče iz vas najbolje onda ste na pravom mestu, samo nastavite.

Instruktorka joge Martina Tripković, www.hathayoga.rs
preuzeto sa: http://superzena.b92.net

Srodni članci (po ključnim rečima)

Ishrana i joga... Radionica presne biljne ishrane i vinjasa joge održaće se u Čortanovcima u subotu  9. 11, sa početkom u 15 časova.   Veb sajt za promociju biljne ishrane, koji vodi Marina Grubić, u sara...
Joga u poslovnom svetu... Joga kao filozofija i način života u smislu očuvanja i poboljšanja stanja duha i tela potvrđuje sebe i u savremenom društvu. Kao primer možemo istaći japansku kompaniju Fuji incorpo...
Šta je bolje: joga ili hodanje?... Da li je za zdravlje vašeg srca bolje sat vremena brzog hoda ili joge? Novo istraživanje otkriva da je i jedan i drugi izbor jednako koristan za zdravlje. Naučnici sa Harvarda, koji su istra...
Odmor utiče i na gene!... Ako planirate zimski odmor, evo dobre vesti: i samo razmišljanje o odmoru može da pozitivno utiče na naše raspoloženje. Pakovanje i kretanje na put donosi nam još više fizi...
Hrana i joga... Radionica pripreme niskomasne, presne hrane održaće sa u Beogradu u subotu, 8. juna u fitnes centru „Green Zone“, Kralja Petra 45, V sprat. Program je sledeći: 16-17 h priprema večere...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 125

Srodni članci (po ključnim rečima)

Ishrana i joga

Detaljnije »