Joga za... išijas

Išijas je bolest koja nastaje kada živac išijadikus - koji je inače najduži nerv u telu - bude pritisnut hernijacijom diska. Kompresija ovog nerva može da izazove ukočenost, peckanje ili bol. Neki joga položaji mogu nam pomoći u prevenciji ovog neugodnog problema.


Išijadikus je najduži nerv, koji se proteže od sakruma duž zadnjih strana nogu do prstiju. Kroz niz vežbi i joga položaja koji se nazivaju asane, svaka grupa mišića se postepeno ojačava, pri čemu se postiže i njihova maksimalna fleksibilnost. Telo postaje dobro izbalansirano i držanje se lako održava.
Ovo je veoma važno, jer donji dio leđa čini stub našeg tela i učestvuje u gotovo svim aktivnostima.
Dobra snaga i fleksibilnost su neophodni za pravilnu potporu kičme.
Kada je kičma dobro podržana, manje su šanse od povreda i oštećenja pršljenova i intervertebralnih diskova. Ovaj tip povrede je glavni uzrok išijasa i išijasnog bola.

Položaj drveta ili VRIKŠASANA – položaj drveta (Vrikša: drvo) je osnovni asimetričan stojeći položaj održavanja ravnoteže. Veoma efikasan kod jažanja leđa, butina listova i gležnjeva.Utiče na fleksibilnost kukova i prepona. Uz redovnu praksu poboljšava stanje koncentracije ravnoteže. Izuzetno pomaže ublažavanju bolova kod išijasa, kao i kod ljudi koji imaju ravna stopala.

Stanite pravih leđa, stopala blago razmaknutih. Osetite kontakt stopala i poda i težinu tela ravnomerno raspoređenu na oba stopala i duž cele njihove površine.
Nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite sa punom koncentracijom na telo i disanje kako bi se telo opustilo i oslobodilo napetosti.
Sa udahom podignite levo stopalo savijajući nogu u kolenu i postavite ga sa unutrašnje strane desne butine sto bliže perineumu (možete koristiti pomoć ruke da smestite stopalo)…
Podignemo ruke i sastavimo dlanove ispred grudi
Sa sledećim udahom podižemo ravne ruke do visine ramena ( formirajuci slovo T) sa dlanovima okrenutim nadole
Sa izdahom polako okrećemo dlanove naviše i sklapamo ih iznad glave u položaju molitve.
Da bismo lakše održali ravnotežu, možemo fiksirati pogled u jednu tačku ispred nas u visini očiju.
Zadržite se u položaju dok ne postignete potpunu ravnotežu, udobnost i smirenost uma, a zatim zamenite strane i ponovite vežbu.


Za početak ovu vežbu možemo raditi oslanjajući se blago na zid radi veće bezbednosti i podrške. Osobe koje imaju problema sa pritiskom, kao i blage vrtoglavice, neka opreznije rade ovu vežbu.
Izbegavajte svaki pokret koji može izazvati ili pojačati bol.
Odmarajte se na leđima savijenih kolena, osetite cela leđa na površini poda od lumbalnog do gornjeg dela, razvucite lopatice, opustite vrat, što sporije i dublje dišite.

ARDHA MACJENDRASANA – Osnovni sedeći položaj uvrtanja

Povećava fleksibilnost u svakom pršljenu kičme od baze karlice do vrata. Isteže leđa i kukove, masira abdominalne organe, pomaže u oslobađanju od zatvora, uvećava protok krvi do kičme, disanje postaje brže, cirkulacija se ubrzava.

Ovaj položaj pomaže da se izleče nervni poremećaji, smiruje um i razvija koncentraciju.

Sedite ispruženih nogu, ispravite leđa i smestite dlanove pored tela neka vam služe kao blagi oslonac kako bi kičma ostala prava.
Postavite desno stopalo sa spoljne strane levog kolena. Levu nogu savijte u kolenu da leva peta dodiruje spoljnju stranu karlice sa desne strane. Obe sedalne koske osećamo na podu.
Ispravite leđa, a onda se okrenite u desnu stranu, ispružite desnu ruku - neka vam posluži kao oslonac za prava leđa. Podvucite levu nadlakticu sa spoljne strane desnog kolena. Probajte da se uhvatite levom rukom za desni skočni zglob. Ako ne možete, savijte ruku u laktu pa pritiskajte blago laktom koleno u levu stranu .
Težimo da napravimo što jaču i aktivniju rotaciju, vrat i pogled idu što više udesno… dok levim laktom pritskamo koleno ulevo. Sa svakim izdahom uvlačimo stomak i izvlačimo što više kičmu naviše, jer samim tim i rotacija postaje efikasnija.
Izlazimo postepeno iz položaja tako što prvo okrećemo glavu ka napred, polako opustimo
ruke, položimo nogu do noge i ispravimo kolena. Sa udahom podižemo ruke iznad glave (ledja su prava)… sa izdahom lagano se preklapamo iz kukova… kolena ostaju što je moguće više ispružena. Probamo da se uhvatimo za prste stopala i što više protegnemo donji deo leđa.
Ponovimo vežbu sa drugom nogom i rotacijom na levu stranu.
Završimo vežbu tako što se opet protegnemo u sedećem položaju, izvučemo leđa naviše sa udahom i preklopimo se iz kukova sa izdahom.


Martina Tripković
sertifikovani instruktor joge Evropske joga alijanse
www.hathayoga.rs

 

Srodni članci (po ključnim rečima)

Čokolada za regulaciju težine... Sve je više osoba sa viškom kilograma, čak i među decom. Mada nema magičnog rešenja za mršavljenje, istraživanja su nepobitno utvrdila da čokolada tu može da pomogne, na ne...
Hrana koja štiti od sunca... Nekoliko istraživanja je potvrdilo da značajnu zaštitu koži od oštećenja kože nastalih UV zračenjem pružaju i fitohemikalije koje unosimo hranom. Između ostalog, u namirnice koje &scaron...
Šta su to – psihobiotici?... Neki probiotici mogu da ponesu i naziv psihobiotici, jer nova istraživanja pokazuju da doprinose poboljšanju mentalnog zdravlja. Probiotici, opštepoznati kao „prijateljske bakte...
Ublažite multiplu sklerozu prirodno... Multipla skleroza (MS) je neurodegenerativna autoimuna bolest. Zvanična medicina nema lek niti joj je poznat uzrok. Prirodna medicina smatra da se napredovanje ove bolesti može značajno smanjiti ishra...
Najčešće zablude o jogi... Već godinama, joga je prisutna na ovim prostorima i postala je neka vrsta mode. Čak i nakon godina praktične primene ona ostaje kontroverzan subjekt. U ovom članku, pozabavićemo se nekim uobičajenim z...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 106

Srodni članci (po ključnim rečima)

Čokolada za regulaciju težine

Detaljnije »