Kako da efikasnije vežbate jogu

Odlučili ste da probate jogu i praktično primenite njena blagotvorna dejstva u svakodnevnom životu. Dajemo vam nekoliko saveta kako da ovu bogatu, drevnu disciplinu primenite što efikasnije (piše: Martina Tripković, instruktorka joge).

Ne zanemarujte trenutne postojeće probleme
Ukoliko naslućujete da postoji mogućnost bilo kakvog zdravstvenog problema, pre upuštanja u joga praksu ili bilo koju formu fizičkog vežbanja konsultujte vašeg lekara.

Vežbajte uz adekvatno vođstvo - pod pratnjom iskusnog učitelja
Budite slobodni da potražite uvid u stručnu kvalifikovanost instruktora i izaberite stil joge koji vam odgovara. Joga je danas bogatija, sa mnoštvom stilova i svrsishodnih modifikacija. Važno je razumeti da će od vašeg ličnog pristupa i interesovanja zavisiti i odabir stila joge ili učitelja.
Instruktoru uvek možete nagovestiti šta biste želeli da postignete i pitati ga da li su vaša očekivanja u skladu sa stilom joge koju on vodi. Ukoliko nisu, zamolite ga da vas dalje uputi.
Ukoliko ne možete odmah da osetite koji stil joge vam odgovara, savetujemo vam da promenite nekoliko škola (s tim da redovno idete na vežbanje!) i vežbate minimum mesec dana u istoj školi. U skladu sa vašim potrebama i željenim ciljevima, naći ćete školu i instruktora koji vam odgovara.

Prevazilaženje početne nelagodnosti

Ponekad početna nelagodnost može biti nesvesni otpor na pozitivnu promenu koja može da se ostvari. Ovde veoma često stupa na snagu jedan drevni zakon koji kaže: Prihvatanje mesta gde najviše osećamo otpor može biti veoma dobro za nas. Zato pružite određenom stilu joge i instruktoru šansu da probude ono najlepše u vama i unesu pozitivne promene u vaš život.

Sistematičnost i stabilnost prakse
Preveliki entuzijazam kao i želja za brzim napretkom često mogu da zanemare signale koje nam telo šalje. Nehotice može doći do blagog istegnuća nekog od mišića ili nerava. Zbog toga je važno da se previše ne naprežemo i ne poredimo sa drugima. Najbolje je da počnete sa jogom za početnike gde ćete naučiti kako da vežbe izvodite polako i umereno, u skladu sa sopstvenom fleksibilnošću.

Koncepti časova – da li odabrati veće ili manje grupe?
Probajte da osetite da li vam više prija rad u većim ili manjim grupama. Neko će biti opušteniji i produktivniji u većoj grupi upravo zato što fokus nije usmeren na njega, te će osećati veću slobodu da opušteno uči, greši, istražuje, dok će drugima više prijati manja grupa kao i veća pažnja instruktora.
Najdelotvoriniji pristup je individualni pristup 1:1 gde instruktor formira program prema vašim potrebama ili željenim ciljevima. Iako je cena ovakvog pristupa značajno viša u donosu na grupne termine, preporučuje se ukoliko vam vaše mogućnosti to dozvoljavaju. Koji god pristup da odaberete, neophodno je da i sami uložite napor i interesovanje te da vežbom postepeno ovladate. Kako biste istinski osetili blagotvorno dejstvo joga prakse, savetujemo vam da budete strpljivi i da postepeno usvajate položaje, pomerajući sopstvene granice i uživajući duboko zadovoljstvo dok to radite. Joga nije takmičarska disciplina i ne postoje jasno određena pravila rangiranja polaznika. Treba joj pristupiti ne samo kao fizičkom, već i kao jednom holističkom kopleksnom sistemu koji predstvalja razvoj na svim nivoima bića.

Aktivno slušanje
Veoma brz način života i nedostatak koncentracije povremeno utiču na to da često ne primetimo oko nas stvari koje su ključne i važne. Redovno vežbanje joge pomaže da se produbi pažnja i koncentracija kako bismo sve ono što je nepotrebno u prioritetima odstranili a one korisne informacije usvojili i više se angažovali oko njih.

Otvorenost i unošenje novina i promena
Kada praktikant dođe do nivoa da može da vežba i sam, trebalo bi da je već usvojio osnovne zakone rada joga asana, tehnika disanja i sam ih kombinuje. Ukoliko se položaji vremenom kada ih telo i psiha usvoje ne produbljuju, zbog tendencije tela da se na sve navikava, može doći do blage stagnacije i osećaja ne napredovanja. Zarad razbijanja ove monotonije potrebno je unositi promene, osvežiti redovan program vežbanja zahtevnijim položajima, naprednijim tehnikama disanja kao i praktikovati duže zadržavanje u položajima. Na ovaj način, angažovaćemo zaostale grupe mišića i uticati na njihovo jačanje i istezanje, osećaćemo se snažnije i produktivnije.

Martina Tripković,
joga instruktor u Hatha Yoga centru Novi Beograd

Izvor: www.b92.net
 

 

Srodni članci (po ključnim rečima)

Smokve i rotkva protiv šuljeva... Lečenje osnovnog uzroka, a to je hronični zatvor, jedini je način da se trajno ratosiljamo hemoroida. Za početak, celom digestivnom traktu mora se pružiti potpun odmor na nekoliko dana, kako bi se tem...
U organskom je budućnost... Kompanija “Beyond” je danas vodeći uvoznik i distributer organski gajenih mahunarki, semenki i žitarica, a najnoviji artikal u ponudi „Beyonda“ sada je i organski musli, koji će sigurno obradovati pri...
Ne zaboravite presnu hranu! ... Sveže voće i povrće u sebi sadrži mnoge enzime i vitamine koji se kuvanjem uništavaju. Zbog toga je unošenje određene količine sirovih namirnica - na primer, u vidu salate - vrlo važan e...
Lekovita salata od spanaća ... Potrebno je: mladi listovi spanaća, beli luk, limunov sok, maslinovo ulje, jogurt po želji.Priprema: pomešajte mlade listove spanaća sa dosta sitno iseckanog belog luka, limunovim sokom i masli...
Umesto novogodišnjih odluka... Da li svake godine obećavate sebi da ćete smršati, redovno vežbati, prestati da se zadužujete... i nikad ne ostvarite sve odluke koje donesete? U tom slučaju, probajte nešto sasvim druga...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 97

Srodni članci (po ključnim rečima)

Smokve i rotkva protiv šuljeva

Detaljnije »