Mala škola joge (1)

Danas, kada hatha joga postaje sve više progresivna i kada njena izvrsna terapeutska dejstva dobijaju sve veći značaj u zdravstvu, medicini kao i u lečenju mnogih psihofizičkih bolesti, ne možemo a da se bar za trenutak ne zapitamo šta je to toliko posebno u ovoj tehnici i otkud tolika ekspanzija u širenju i promovisanju ove drevne nauke.


Činjenica je da savremeni svet karakteriše težnja da sa što manje utroška energije, vremena i materijala postigne što je moguće više. Ovakav način života je, jednostavno rečeno, posledica ovog vremena i instant-društva gde se sve odvija vrtoglavom brzinom, gde nam život postaje sve teži, jer iz dana u dan želimo sve više, usvajajući postepeno uticaj nametnutih sistema vrednosti.
Ipak, čovek nekako uspeva da pronađe izlaz okrećući se ka unutrašnjem sebi, krećući  od najopipljivijeg, najsigurnijeg i najbezbednijeg dela sebe –  svog tela!
Vremenom prihvatajući svoje telo i uživajući u vežbanju - mi otkrivamo dve  velike istine:
Naše telo kao i um imaju ogromnu sposobnost da se prilagode promenama u okruženju. Istovremeno, naše telo i um imaju ogromnu sposobnost da se odupru uticajima iz okruženja…
Vežbajući jogu učimo da usklađujemo pokret i dah, razvijamo fokus i pažnju uz pomoć koje se energetski štitimo od spoljašnjih uticaja i učestalih fluktacija uma.

Dobrobiti po zdravlje

Rezultat potpune koncentracije i pažnje odražava se na psihičkom planu gde stičemo samokontrolu, samopouzdanje, povećavamo snagu volje, intelektualnu i radnu sposobnost.
Redovno vežbanje poboljšava fizički izgled, fleksibilnost, izdržljivost i prirodni imunitet organizma. Uz zdravu ishranu kao i uz vežbe disanja uspešno regulišemo telesnu težinu, povećavamo kapacitet pluća, ali i “razgrađujemo” napor i nagomilane napetosti iz organizma.

Na koji način ovo postižemo?
Reč Joga se sa  drevnog saskrita prevodi kao INTEGRACIJA. U ovom smislu ona predstvalja proces gde uključujemo  identifikaciju uz pomoć koje  uspešno eliminišemo sve ono što nas sputava, čini nas depresivnim i bolesnim.
Identifikaciju započinjemo fokusirajuci pažnju na svoje telo, zatim na disanje i treća faza predstavlja praćenje mentalnih procesa.  
Osvešćivanjem potisnutih emocija i prepoznavanjem svega onoga što ima moć da nas kontroliše, razgrađujući blokade tela i uma, oslobađamo naše potencijale, životnu energiju i snagu duha. Vremenom primećujemo da  sve više uživamo dok vežbamo, uspostavljajući ravnotežu i izgrađujući zdrav, optimistički i vedar stav prema sebi i okolini.
Ulazak u joga položaje se odvija do granica prijatnosti, bez napora i u skladu sa sopstvenim mogućnostima.
Osnovna načela: Kako vežbamo?
Prvi korak  jeste upravo ODLUKA da počnemo da vežbamo.
Praktična disciplina uključuje asane (joga položaje), pranajamu (vežbe disanja) i joga nidru (duboku relaksaciju).

Ulazak u Joga položaj  (Asanu) se sastoji iz tri faze:
1.    Posmatranje i zauzimanje položaja,
2.    Zadržavanje u položaju,
3.    Vraćanje u priodno stanje sa potpunim opuštanjem.
Posmatranjem i ulaskom u asanu pratimo različite fiziološke procese: istezanje, kontrahovanje, opuštanje mišića i njihovu koordinaciju tokom održavanja položaja tela. Mišićnu kontrakciju izazivaju nervni impulsi koji iz mozga preko nervnih vlakana stižu do mišićnog tkiva.
Zbog toga su pažnja i opušteno posmatranje u jogi toliko važni.
Zadržavanje u položaju se odvija do granice prijatnosti, ali ne ni previše da ne bismo poremetili konstrukciju i redosled odabranih vežbi kao i pravilo kontra položaja, koje vraća sistem u ravnotežu.
Uz  kratko opuštanje koje je praćeno dubokim disanjem učimo da osetimo promene u telu, integrišemo efekat vežbe, obnavljamo se i pripremamo za nastavak uživanja u vežbanju.
U jogi se oslobadjamo želje za takmičenjem i prestižom jer njen cilj predstavlja usavršavanje u granicama individualnih potreba i mogućnosti. Na ovaj način ličnost se oplemenjuje  i uspešno harmonizuje sa sredinom u kojoj živi.

 

Martina Tripković, sertifikovani instruktor Evropske joga alijanse

Nastavak sledi.....mala škola joge...
www.hathayoga.rs


 

Srodni članci (po ključnim rečima)

Zaštitimo prirodu na praznike... Nova godina je sjajna prilika da probamo neke nove stvari. Na primer, nije uopšte teško živeti ekološki. Kad bi svako napravio samo nekoliko malih promena, budućnost naše p...
Prirodna sredstva protiv tinitusa... Tinitus, ili zujanje u ušima, nije sam po sebi bolest, ali je vrlo neprijatan. Može da ima oblik zvonjenja, zviždanja, škljocanja ili šištanja, tiho ili glasno, stalno ili ...
Vreme je za pomorandže... Pomorandže su bogate vitaminom C, B1, B9 (folnom kiselinom) i A, kalijumom, kalcijumom i vlaknima, pa se preporučuju u prevenciji prehlade i gripa. Nedavno je otkriveno i da su bogate supstancama koje...
Kako podneti promene vremena... Na naše raspoloženje, ali i zdravstveno stanje, utiču nagle promene temperature, vlage, UV zračenja, vetar, jonizacija i drugo. Osobe koje su posebno osetljive na to nazivaju se meteoropati.&nb...
Ulje nane u medicini... Eterično ulje nane (mente) koristi se već vekovima u medicini, za probleme sa disajnim putevima i varenjem. Ali, ono se može koristiti i za poboljšanje zdravlja usta, kose, noktiju i kože. U...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 125

Srodni članci (po ključnim rečima)

Zaštitimo prirodu na praznike

Detaljnije »