Svesnost na času joge

Na čas joge možete otići da biste se opustili i pobegli od svakodnevnog pritiska i svega ostalog o čemu danas mediji bruje, ili, neuporedivo bolje, da biste trening tela koristili za trening duha. (piše: Ana Stevanović, instruktorka joge)

 

Tokom vežbanja joge, postoje različite prepreke koje često ometaju napredak. Njih treba prepoznati i suočiti se sa njima. Isto tako, dobro je znati da i drugi prolaze kroz iste stvari.
Kada prepreku prepoznamo, sledeći je korak naći rešenje za prevazilaženje.
Jedna od najčešćih prepreka koje se javljaju kod vežbača, jeste trenutna nerazgibanost. Ona se lako prevazilazi redovnim praktikovanjem asana. Nikada ne treba odustati u startu, na prvom, probnom času. (Ovo se ne odnosi na osobe sa ozbiljnijim telesnim deformitetima, to je neka druga tema). Uhvatite svoju sumnju u letu, i ne dajte joj da vam ukrade priliku da probate. Ako ne probate, nećete ni znati.
Druga prepreka je mentalna slika u našem mozgu da određenu asanu ili tehniku nismo u stanju da uradimo.
Da bismo radili na ovom polju, dakle, prvo moramo da BUDEMO SVESNI šta mislimo i kako se osećamo dok ulazimo i dok bitišemo u asani. Ovo nas već dovodi do činjenice da već svesno vežbamo, što je i jedino pravo i plodonosno vežbanje.
Možda ćemo osetiti nesigurnost, nesposobnost, strah, nevoljnost, malodušnost… šta god. Ambicija i nasilno "guranje" sebe iako smo kruti i krti, svakako nisu metod, ali su vrlo česti instrumenti.
Ako osvestimo na koji način se odnosimo prema položaju koji treba osvojiti, možemo mnogo saznati o mehanizmima pomoću kojih funkcionišemo svakodnevno. Mnogo o sopstvenom karakteru.
RADOST da savladamo asanu je pozitivan znak! Radost je stanje koje, kao čarobni štapić, pomera granice! Koristiti radost kao metod jeste mudrost - to je alhemija na delu. Ne verujte, uverite se sami: ostanite radosni u srcu (ne znači da je to lako) dok prolazite kroz različite faze na vežbanju, i pratite da li se otvaraju i vaš um i vaše telo. Istražujte bistrog uma i radosnog srca - kao dete!
SPOKOJ/SMIRENJE jeste unutrašnja klima kroz koju je zadovoljstvo probijati barijere. To smireno stanje uma i izvežbana budna paznja koja samo počiva na trenutnoj nemogućnosti… posmatra je i prihvata bez opiranja… dok i telo i um ne skliznu u dublje dubine. Iskustvo tela produbljuje iskustvo uma i obratno.  Moje viđenje je da se ovakva unutrašnja klima javlja kada se osvajaju "konasane".
VIZUELIZACIJA je uspešan metod ako ne možemo da stvorimo odgovarajuću osećajnu klimu unutar sebe. Ustanovljeno je da se događaji koje mentalno predstavljamo, tj. učestalo vizuelizujemo veliki broj puta, beleže u kori velikog mozga i mozak ne može da ih razlikuje od događaja koji su se stvarno dogodili. Danas znamo da uspešnom vizuelizacijom možemo da otklonimo mnoga ograničenja u životu.
Tužno je to sto se tako prirodna i prastara sposobnost, koju poseduje svako ljudsko biće, danas prezentuje kao otkrovenje mnogih novopečenih "učenja" pa se uzima silan novac za prenošenje ovog "tajnog  znanja".
No, vizuelizovanje sebe idealno smeštenog u asani jeste stvaranje programa u svom mozgu da se to neminovno i dogodi. Putem nervnih impulsa, mozak će pripremiti telo koje će, kad sve bude podešeno, potvrditi sebe kao neposrednog izvršioca utisnutih radnji.

Iz svega rečenog sledi da sve što praktikujemo na času joge, možemo primeniti u životu. Nijedan momenat našeg svesnog napora nije uzaludan. Zato, ne prepuštajmo se polusnu na času, VEŽBAJMO SVESNO!

Ana Stevanović, sertifikovana instruktorka joge Evropske joga alijanse
Info:  e-mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., tel. 062/301-136

 

 

Srodni članci (po ključnim rečima)

Voda kao lek... Ne čaj, ne vruća supa, ne ceđeni voćni sok - već najobičnija, čista voda, hladna ili topla, može predstavljati jedno od najdragocenijih prirodnih lekovitih sredstava. Teško vam je da poverujete? Srećo...
Trčanje štiti mozak od stresa... Novo istraživanje Univerziteta Brigam Jang utvrdilo je da trčanje ublažava uticaj hroničnog stresa na hipokampus, deo mozga koji je zadužen za učenje i pamćenje. Većina ljudi bi se složila sa tvrdn...
Neverovatna lakoća pročišćenja... Verovatno ste već imali iskustvo kako se srećno osećate kad učinite nešto što vam je izgledalo teško, ali ste ipak imali volje da istrajete. Iako na prvi pogled ne izgleda laka, Neera dijeta u krajnje...
Šta je bolje: joga ili hodanje?... Da li je za zdravlje vašeg srca bolje sat vremena brzog hoda ili joge? Novo istraživanje otkriva da je i jedan i drugi izbor jednako koristan za zdravlje. Naučnici sa Harvarda, koji su istraživali ...
Moje iskustvo neera dijete... Neera sirup upotrebljavam jednom godišnje i to već duži niz godina. Nemam problem sa prekomernom težinom pa ga koristim u svrhu čišćenja i detoksikacije organizma, gde se pokazao kao izu...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 135

Srodni članci (po ključnim rečima)

Voda kao lek

Detaljnije »