Da li vas mrzi da meditirate?

preprekeMeditacija donosi brojne koristi zdravlju: ublažava anksioznost i depresiju, poboljšava zdravlje srca i još mnogo toga. Ali, mnogi ljudi ne uživaju u ovim koristima jer su zbog prepreka na koje su naišli na početku odustali od meditacije.

Svaki početak je težak, kaže poslovica. Isto je i sa meditacijom, ali izazovi na koje nailaze početnici u ovoj disciplini mogu se prevazići. Evo koje su najčešće prepreke i kako ih „preskočiti“.

Nedostatak samodiscipline. Ovaj izgovor je mnoge odvratio od sticanja nove zdrave navike. Ali, disciplina se vežba, kao i mišići, dakle svakodnevnom praksom. Ne pokušavajte da meditirate 20 ili 30 minuta ako vam fali samodisciplina. U početku meditirajte po pet minuta, i to ujutro, čim se probudite. Kako vreme bude prolazilo, biće vam lakše da produžite trajanje meditacije na 10 ili 20 minuta. Štaviše, disciplina koju ćete steći na ovaj način otvoriće vam put za uvođenje novih zdravih navika.
Prezauzetost. I ovde je savet da se krene od kraćih vežbi – svako može da izdvoji pet minuta dnevno za meditaciju. A možete da meditirate i duže, ne menjajući svakodnevne navike. Npr. meditirajte dok ste zaglavljeni u saobraćajnoj gužvi ili tokom pauze za ručak.
Nestrpljenje. Neki početnici očekuju da stres i anksioznost nestanu nakon prvih 15 minuta meditacije. Naravno da to nije moguće. Dobra vest je da ćete nakon nekoliko nedelja stalne meditacije početi da osećate njeno blagotvorno dejstvo. Samo dve nedelje meditacije pomoglo je ispitanicima u jednom istraživanju da smanje vrludanje misli i poboljšaju kapacitet za pamćenje.
„Zaspim tokom meditacije.“ Možda se samo niste dovoljno naspavali tokom noći. Možete podići energiju tokom meditacije na sledeći način: držite leđa uspravno, podignite bradu i obratite pažnju na disanje.
„Mislim da meditacija nije mnogo važna.“ Pre započinjanja meditacije dobro je znati kakve koristi možete imati od nje. Kada to znate, povećavaju se šanse da budete dosledni u njenom sprovođenju. Možda će vas iznenaditi da meditacija npr. menja aktuelnu strukuturu mozga, što za rezultat ima bolje pamćenje i koncentraciju.
„Ne mogu da smirim misli.“ Nemojte se time opterećivati: prihvatite da ne možete tokom celog trajanja meditacije držati um očišćen od misli. Ali, brojanje daha može da pomogne da se smirite i pročistite um. Takođe, ako u vašem slučaju meditacija svesne pažnje ne deluje, tj. ne možete da održite pažnju, probajte neku meditaciju koja uključuje ponavljanje mantre.

 

B. Soldatović
Izvor: care2.com

Srodni članci (po ključnim rečima)

Kako do „hormona sreće“... Endorfini, ili „hormoni sreće“, su specifične supstance koje luči šišarkasta žlezda da bi podigla prag bola, proizvela smirenje i osećaj povišenog raspoloženja (euforije).   Endorfini su veom...
Reka teče sama od sebe... Ako po lepom danu sednete u mlak pesak na obali reke, umirite se i opustite i ostavite začas po strani sve planove, brige i želje, možda će vas zapanjiti uvid kako voda pred vama lako, graciozno i bez...
Meditacija pomaže nastavnicima... Školski nastavnici koji su prošli kratak ali intenzivan trening meditacije bili su manje potišteni, manje anksiozni i manje u stresu a imali su više saosećanja i više svesti o osećanjima drugih. Ovo j...
Meditacija čuva imunitet... Odavno je poznato da se meditacijom može smanjiti stres, a povećati osećaj spokoja i uravnoteženosti. Najnovije istraživanje, u koje se uključio i jedan nobelovac, pokazuje da pozitivne promene k...
Mala škola meditacije (2)... Suština uspeha u umirivanju uma i postizanju unutrašnje ravnoteže i spokoja je redovna praksa. Ako vežbate deset do dvadeset minuta svakog dana, u utvrđeno vreme, postepeno će vaša sposobnost da odr...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  22 ( +10 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +9 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 180

Srodni članci (po ključnim rečima)

Kako do „hormona sreće“

Detaljnije »