Mala škola meditacije (3)

Koncentracija na plamen je jedna od osnovnih vežbi koje nam pomažu da umirimo misli i iznesemo unutrašnju svetlost na površinu. Sledeća bitna stvar koja nam je potrebna da bismo uspešno meditirali jeste da pročistimo svoj emocionalni svet. To postižemo koncentracijom na srce.

 


Čitava naša civilizacija usmerena je na um. Od malih nogu učimo se da koristimo prevashodno um, i polako, tokom odrastanja, mi postajemo mentalna bića, naučeni da razmišljamo, kalkulišemo i procenjujemo prevashodno prema kriterijumima verovatnosti,  korisnisti i logičnosti. Ovo je svakako veliko dostignuće u razvoju ljudske civilizacije i nipošto ga ne treba potcenjivati. Problem je što orijentacija prevashodno na um, kad se tiče ličnog života pojedinca, nosi sa sobom i osećanje stalne napetosti, preopterećnost mislima, sumnju i podozrenje u odnosu prema stvarnosti i nedostatak pravog ispunjenja. Ma koliko da nam donosi koristi u praktičnom životu, što se tiče našeg unutrašnjeg ispunjenja, um je kao suvo drvo. U njemu nema mira, ljubavi, radosti ni entuzijazma. Ako hoćemo da u svom ličnom životu imamo ove stvari, moramo ih potražiti prevashodno u srcu.

 

Ljudsko srce i božansko srce
Kad kažemo „srce“, većina ljudi ovde pomisli na osećanja, i to na nižu vrstu osećanja. Ovde moramo da kažemo da kada se radi o meditaciji, ne mislimo na ljudska osećanja koja su smeštena u energetskom centru koji se u jogi naziva manipura čakra i lociran je u predelu stomaka, oko pupka, već na viša, ili božanska osećanja, koja izviru iz anahata čakre, višeg energetskog centra, koji je smešten na sredini grudnog koša. To je tačno ono mesto koje svako potpuno spontano dodirne kada naglašeno kaže „ja“. U tome ima duboke simbolike, jer naše pravo „ja“, božansko „ja“ zaista jeste usredsređeno u srcu, a ne u umu, koji formira našu spoljašnju ličnost. Otprilike do 12. godine svako dete živi i postupa prevashodno iz srca. Posle 12. godine dominaciju preuzima intelektualni um.

Unutrašnje dete
Kakva je to promena, možemo da vidimo ako uporedimo dete od, recimo, 7 godina sa odraslim čovekom. U celini gledano, dete je spontano, radosno, srećno, dinamično, sija i zrači i očarava nas svojom neposrednošću i ljupkošću. Isto tako, u celini gledano, sredovečan čovek, u odnosu na dete, izgleda sumorno, sivo, sumnjičavo, podozrivo, veoma retko sija ili zrači i obično ne deluje srećno. Ali, srećom, ni kod jednog čoveka unutrašnje dete nije nestalo; ono je i dalje skriveno duboko u nama i pomoću meditacije na srce mi možemo da ponovo iznesemo na površinu one divne, ispunjujuće osobine i sjaj koji smo imali dok smo bili deca.


Praktična vežba: ruža u srcu
Molim vas da zamislite cvet u svom srcu, jednu ružu. Osetite da ta ruža nije potpuno rascvetana; ona je u obliku pupoljka. Nakon što ste meditirali dva ili tri minuta, molim vas, pokušajte da zamislite da ta ruža cveta, laticu po laticu. Vidite i osetite kako ta ruža cveta laticu po laticu unutar vašeg srca.
Potom, nakon pet minuta, pokušajte da osetite da tu uopšte nema srca; u vama je samo cvet koji zovete „srce“. Nemate srce, već samo cvet. Cvet je postao vaše srce ili je vaše srce postalo cvet.
Nakon sedam ili osam minuta, molim vas osetite da je to cvet-srce ili srce-cvet prekrilo čitavo vaše telo. Vaše telo nije više tu; od glave do pete osećate miris ruže. Ako pogledate svoja stopala, smesta osećate miris ruže. Ako pogledate svoje koleno, osećate miris ruže. Ako pogledate svoju glavu, osećate miris ruže. Svuda osećate tu ružu. Lepota i miris i svetlost te ruže proželi su celo vaše telo.
Kad osetite da ste od glave do pete postali samo lepota, miris, svetlost i blaženstvo te ruže, onda ste spremni da položite sebe pred Stopala Voljenog Svevišnjeg, koji je moj Guru, vaš Guru, svačiji Guru. Osetite: „Gospode Svevišnji, sada polažem Sebe pred Tvoja Stopala“. Time je vaša meditacija završena.

(Vežba preuzeta iz knjige „101 tehnika meditacije“ savremenog učitelja meditacije Šri Činmoja. Opširnije o meditaciji na www.meditacija.org)

(Nastaviće se)

Tekst preuzet iz časopisa Zdrav život

Srodni članci (po ključnim rečima)

S kim si, onakav si... Ogovaranja, glasine, podmetanja, rasprave… znamo kako loši prijatelji mogu da povrede naša osećanja, ali izgleda da takve stvari mogu i da naude našem zdravlju, bar sudeći po istraživanju nedavno obja...
7 dobrobiti soka od kupusa... Kupus je sjajna zimska namirnica; obično ga jedemo svež, kao salatu, ili ukiseljen. Ali, može se napraviti i sok od kupusa, koji je višestruko koristan, evo zašto. Jača imunitet. Sok ...
Neera korak po korak... Pošto smo od čitalaca našeg sajta primili dosta pitanja da podrobnije objasnimo delovanje i sprovođenje Neera dijete za mršavljanje i detoksikaciju, odlučili smo da u nekoliko nas...
Mala škola meditacije (2)... Suština uspeha u umirivanju uma i postizanju unutrašnje ravnoteže i spokoja je redovna praksa. Ako vežbate deset do dvadeset minuta svakog dana, u utvrđeno vreme, postepeno će vaša sposobnost da odr...
Meditacija, hrana za dušu... Samo ako hranimo unutrašnji život, spoljašnji život može imati pravi smisao. Tri puta dnevno mi neizostavno hranimo svoje telo. A opet, duboko u nama postoji božansko dete koje se zove d...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • Detoks - potreba ili prolazna moda?

  • Jelena Culaja 24.01.2018 10:53
   Po povratku iz Amerike 2012.godine, i samim tim nagle promene klime, moje telo i ...
 • Dobrobiti letnjeg posta

  • Goran Stevanovic 17.07.2017 15:33
   Za neera dijetu sam saznao od kume iz Beograda još 2008. godine, kao sredstvo za ...
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +11 )
 • Slavica M
  Slavica M
  21 ( +12 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +9 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 198

Srodni članci (po ključnim rečima)

S kim si, onakav si

Detaljnije »