Meditacija pomaže nastavnicima

Školski nastavnici koji su prošli kratak ali intenzivan trening meditacije bili su manje potišteni, manje anksiozni i manje u stresu a imali su više saosećanja i više svesti o osećanjima drugih. Ovo je pokazalo proučavanje Univerziteta Kalifornija.


U današnje vreme, procenjuje se da desetine miliona ljudi širom sveta praktikuju meditaciju, neki kao deo svoje duhovne prakse, a drugi kao način da reše psihološke probleme, povećaju samosvest i razbistre um. Nekoliko istraživanja dr H. Bensona sa Harvarda egzaktno je pokazalo da meditacija dovodi do pozitivnih promena krvnog pritiska, metabolizma i da pomaže lakšem podnošenju bola, ali su manje istraživane specifične emotivne promene do kojih dovodi ova praksa.

Ovo novo proučavanje univerziteta Kalifornija, koje je povezalo drevne tehnike meditacije sa najsavremenijim praksama regulisanja emocija, objavljeno prošlog meseca u časopisu “Emotion”, sprovedeno je sa ciljem da se stvore nove tehnike koje pomažu da se smanje destruktivne emocije i poboljša društveno i emocionalno ponašanje.

Po rečima prof. dr Margaret Kemeni, ovo proučavanje ukazuje da veća svest o mentalnim procesima utiče i na emocionalno ponašanje. “Ovo proučavanje je posebno važno zato što prilike za refleksiju i kontemplaciju izgleda da se potpuno gube u našoj ubrzanoj, tehnologijom gonjenoj kulturi”, dodala je prof. Kemeni.

U eksperimentu je učestvovalo 82 školska nastavnika, muškarci i žene od 25 do 60 godina. Izabrani su nastavnici jer je njihov poziv posebno stresan i zato što veština meditacije koju su naučili mogu da primene odmah u svom praktičnom životu, i da dobrobiti od meditacije (u vidu poyitivnijih stavova i osećanja) prenesu i na svoje učenike, na opštu korist.

Trening kome su se podvrgli učitelji imao je tri stupnja:


1. vežbe koncentracije koje uključuju postojanu, usredsređenu pažnju koncentrisanu na određeni mentalni ili čulni sadržaj
2. vežbe svesne pažnje, koje uključuju podrobno ispitivanje sopstvenog tela i osećanja
3. usmerene tehnike koje imaju za cilj da podstaknu saosećanje i samilost prema drugima


Nakon što su prošli trening, učesnici su bili podvrgnuti testu koji pokazuje kako rešavaju probleme u međusobnim odnosima sa bliskim osobama. Primećeno je da su se neki pokazatelji u njihovom ponašanju promenili, pogotovo neprijateljski izrazi lica i neprijateljski pogledi su se smanjili. Pored toga, depresivna raspoloženja među ispitanicima su se smanjila gotovo za polovinu. Ispitanici su praćeni tokom 5 meseci nakon eksperimenta i autori istraživanja kažu da su se i u tom vremenskom periodu mnoge pozitivne promene zadržale.
“Mnogo manje su nam poznati dugoročni efekti koji nastaju kao rezultat meditacije, pogotovo kad “sjaj” neposrednog meditativnog iskustva izbledi”, izjavila je prof. Kemeni. “Važno je da znamo kakvi su ti efekti jer verovatno te promene igraju važnu ulogu u dugoročnom dejstvu meditacije na mentalne i fizičke simptome oboljenja i stanja”.

O praktičnim vežbama meditacije pogledajte članak "Mala škola meditacije" na ovom sajtu u rubrici Unapređenje zdravlje, Meditacija

 

.
 

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 124