Meditacija smanjuje usamljenost

Istraživači Univerziteta Kalifornija iz Los Anđelesa su dokazali da jednostavan program meditacije smanjuje osećaj usamljenosti kod starijih osoba.  A to nije sve: isti program smanjio je i ekspresiju gena koji izazivaju upale, i time dokazao da direktno poboljšava zdravlje.


Mnogi stariji ljudi provode poslednje godine sami. Supružnici im umru a deca se raziđu. Međutim, usamljenost je više od toga da je kuća tiha i da se nema društva. Tokom vremena, usamljenost ne samo da narušava psihu, već može imati i ozbiljan uticaj na fizičko telo. Ustanovljeno je da je osećaj usamljenosti povezan sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja, Alchajmerove bolesti, depresije, pa čak i prerane smrti. Razvoj efikasnih tretmana da se smanji osećaj usamljenosti kod starijih osoba je od suštinske važnost, ali su raniji napori imali ograničen uspeh.

Obuka da se bude “sada i ovde”
Istraživači Univerziteta Kalifornija nasumično su izabrali odrasle osobe u dobu između 55 i 85 godina, i oni su dodeljeni ili grupi koja je vežbala meditaciju i razvoj pažnje (prisutnost) ili kontrolnoj grupi koja nije meditirala. Svi ispitanici su na početku i na kraju proučavanja ispitani koristeći utvrđenu test za merenje usamljenosti. Takođe su uzeti uzorci krci na početku i kraju eksperimenta kako bi se izmerila ekspresija gena i nivoi upale.

Meditanti su pohađali sastanke jednom nedeljno u trajanju od dva sata na kojima su naučili tehnike pažnje, uključujući svesnost i tehnike disanja. Takođe su praktikovali meditaciju 30 minuta svakog dana kod kuće, a pohađali su i jednokratni trening/povlačenje u trajanju od dva dana.

Na kraju eksperimenta, učesnici eksperimenta koji su meditirali su saopštili da imaju subjektivno manji osećaj usamljenosti, dok je analiza krvi pokazala značajno smanjenje ekspresije gena povezanih sa upalama! Taj program razvoja pažnje je, dakle, smanjio i gensku ekspresiju i proteinske markere upale, uključujući i C-reaktivni protein (koji pokazuje rizik od srčanih oboljenja).
Upala je prirodna komponenta imunog sistema i može da pomogne da se telo izbori sa nizom napada, od infekcija pa do povreda izazvanih udarcima. Međutim, medicina danas zna da je hronična upala primarni faktor u patologiji mnogih bolesti i psiholoških poremećaja.


Prvi dokaz koji povezuje psihu i gene
“Iako je ovaj uzorak bio mali, rezultati su veoma ohrabrujući”, izjavio je autor istraživanja, dr Majkl Irvin, profesor psihijatrije na Semelovom institutu za neurologiju i ljudsko ponašanje Univerziteta Kalifornija. “Ono je još jedan u nizu istraživanja koja pokazuju stvarne dobrobiti od raznih meditativnih tehnika, uključujući i taj či i jogu. Naš rad predstavlja prvi dokaz koji pokazuje da psihološki pristup koji smanjuje osećaj usamljenosti takođe smanjuje ekspresiju proinflamatornih gena”, rekao je Kol. “Ukoliko ovo potvrde i dalje istraživanja, program razvoja pažnje (prisutnosti) mogao bi da postane vredno oruđe da se poboljša kvalitet života mnogih starijih ljudi”.

Dokazi se umnožavaju
Autor ovog istraživanja, dr Kol, napomenuo je i da je sve više dokaza koji pokazuju dobrobiti od meditativnih praksi. Samo mesec dana pre ovog istraživanja, dr Helena Lavrecki, prof. psihijatrije na Univerzitetu Kalifornija, objavila je proučavanje koja pokazuje da jedan oblik jogičke meditacije koji uključuje pojanje takođe doprineo smanjenju ekspresije inflamatornih gena, kao i nivoa stresa, među pojedincima koji su brinuli o pacijentima obolelim od Alchajmerove bolesti.

 “Ova proučavanja počinju da pomeraju ograničeno poimanje da su um i genom samo neodređeno povezani, kao i da utvrđuju jednostavne prakse koje može da koristi pojedinac da poboljša svoje zdravlje”, izjavio je dr Irvin.
 

 

Srodni članci (po ključnim rečima)

Karanfilić, prirodni lek... Poznata je činjenica da su većina začina dobri izvori antioksidanasa. Možda niste znali da karanfilić po tome spada u sam vrh. Istraživanja na Univerzitetu Miguel Hernandez su pokazala da su karanf...
Joga budi životnu radost... Kada naš um obuzme depresija, teško nam je da sakupimo energije da obavimo čak i jednostavne stvari. Mnogi traže alternativne metode za prevazilaženje depresije, jer lekovi ne mogu da bu...
Ne zaboravite presnu hranu! ... Sveže voće i povrće u sebi sadrži mnoge enzime i vitamine koji se kuvanjem uništavaju. Zbog toga je unošenje određene količine sirovih namirnica - na primer, u vidu salate - vrlo važan element zdrave ...
Fizička aktivnost štiti od prehlada... Redovno fizičko vežbanje može vam pomoći da budete manje prehlađeni i imate manje problema tokom sezone gripa, i to skoro dvostruko manje. To su pokazali rezultati istraživanja Univerziteta Apalačian,...
Mala škola meditacije (1)... Meditacija nije komplikovana egzotična veština, već sasvim jednostavan i prirodan metod da iznesemo na površinu unutrašnje blago koje svi imamo - mir, svetlost, radost, ljubav i entuzijazam. Ako bi...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • Detoks - potreba ili prolazna moda?

  • Jelena Culaja 24.01.2018 10:53
   Po povratku iz Amerike 2012.godine, i samim tim nagle promene klime, moje telo i ...
 • Dobrobiti letnjeg posta

  • Goran Stevanovic 17.07.2017 15:33
   Za neera dijetu sam saznao od kume iz Beograda još 2008. godine, kao sredstvo za ...
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +11 )
 • Slavica M
  Slavica M
  21 ( +12 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +9 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 155

Srodni članci (po ključnim rečima)

Karanfilić, prirodni lek

Detaljnije »