Da li verujete intuiciji

Nesvesni procesi deluju sve vreme i učestvuju u složenom procesu donošenja odluka. Često im ne pridajemo značaj i oslanjamo se na racionalne kriterijume, zanemarujući osećanja koja se spontano javljaju.


Naučnici su otkrili da ljudi imaju dva različita „operativna sistema“. Sistem 1 deluje brzo, instinktivno, često podsvesno – njega kontroliše desni deo mozga i drugi delovi koji su se razvili još u praistorijsko doba i poznati su kao „limbički“, „reptilski“ delovi mozga. Sistem 2 je sporiji, analitičniji i svesniji i njega kontroliše levi deo mozga i noviji delovi mozga, poznati i pod imenom „neokorteks“. Istraživači su otkrili da je intuicija deo sistema 1, zato deluje brzo i često nemamo racionalan odnos prema tako donetim odlukama. Drugim rečima, intuitivne odluke nisu nešto o čemu pažljivo razmišljamo, već pre izbori koji se donose brzo i instinktivno.

Intuicija zna unapred
Ali, zašto verujemo svojoj intuiciji? Jedan od razloga, kažu naučnici, je taj što sistem 1 često zna tačan odgovor mnogo pre sistema 2. Na primer, u jednom istraživanju, naučnici su tražili od ispitanika da igraju karte sa ciljem da osvoje što više novca. Ono što ispitanici nisu shvatili bilo je da je igra od početka nameštena. Tu su bila dva špila karata, jedan koji je bio namešten da u početku obezbedi velike dobitke posle kojih je sledio veliki gubitak i drugi koji je obezbeđivao male dobitke, gotovo bez gubitaka. Nakon 50 karata ispitanici su rekli da im se čini da znaju koji špil je sigurniji, a nakon 80 su tačno mogli da objasne razliku između špilova. Ali, samo nakon 10 karata dlanovi su počeli da im se znoje kada je trebalo da uzmu kartu iz „opasnog“ špila, i isto toliko karata im je bilo potrebno da počnu da favorizuju „bezbedan“ špil, a da nisu bili svesni toga. Drugim rečima, pre nego što je analitički deo mozga mogao da objasni šta se dešava, intuitivni deo je znao da postoji opasnost i vodio je osobu na bezbednu stranu.

„Mozganje“ ne vodi do boljih odluka
Druga istraživanja su otkrila da kada treba doneti najvažnije životne odluke, kao što su koju kuću kupiti ili sa kim stupiti u brak, poverenje u intuciju vodi do boljeg rezultata nego analziranje i „mozganje“. U jednom takvom istraživanju, kupci automobila koji su imali dovoljno vremena da analiziraju sve informacije o različitim automobilima i njihovim osobinama, kasnije su bili zadovoljni svojim izborom samo 25%, dok su oni koji su odluku doneli brzo, intuitivno, bili 60% zadovoljni kupovinom.
Naša intuicija često zna šta je bolje za nas čak i onda kada naš „misleći um“ ne razume šta se dešava. To je zato što intuicija „dolazi“ iz onog dela mozga koji se razvio u vreme kada su skrivene opasnosti mogle da iskrsnu svakog trenutka, kao što je na primer tigar koji vreba iza žbuna. Ovaj deo mozga je izvežban da oseti iznenadnu opasnost i da pronađe bezbedno sklonište. Ali, kako većina od nas danas živi u relativno bezbednim okolnostima, ovaj deo mozga se ne koristi često, pa smo zato skloni da ignorišemo njegove poruke.

Dobro zdravlje poboljšava intuiciju

Većina nas „intuiciju“ smatra mentalnom aktivnošću, ali ona je zasnovana na reakcijama tela koje šalje signale mozgu (ubrzan rad srca, znojenje dlanova, napetost), a obraćanje pažnje na ove signale je ono što zovemo „slušanje intuicije“.
Ako telo nije dobrog zdravlja, neće moći da šalje tačne signale mozgu. Evo kako istovremeno možete pomoći i zdravlju svog tela i svojoj intuiciji.

* Izbegavajte preterano gledanje tv-a, surfovanje po internetu, čitanje novina, ali i prekomeran rad i kontakte sa ljudima, odnosno sve ono što vam oduzima previše energije i ometa vas u slušanju onoga što vam organizam govori.
* Dovoljno se krećite, jer se na taj način ubrzava cirkulacija i smanjuje stres, što podstiče energiju i pažnju potrebne za osluškivanje intuicije.
* Odmaranje i opuštanje obnavljaju organizam i poboljšavaju njegovu sposobnost slanja intuitivnih signala.
* Jedite zdravo – pravilna ishrana čini da se osećate bolje, ali i „hrani“ vašu intuiciju.
* Mislite pozitivno. Stav prema životu utiče na fizičko zdravlje. Negativne misli i emocionalni usponi i padovi blokiraju intuiciju. Koristite moć pozitivnog mišljenja i blokiranja negativnih misli.

 

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 97

Svi članci u rubrici