Kako prevazići strah od letenja

Sezona godišnjih odmora je u jeku. Ukoliko putujete na neku dalju destinaciju koja je dostižna samo avionom, možda unapred osećate napetost zbog leta. Ili ste odustali od željenog letovališta i izabrali neko bliže, samo da ne biste leteli avionom.

Letenje avionom može da unervozi i najmirniju osobu. Činjenice govore da oko 6,5% ljudi, u nekoj meri, strahuje od letenja. Uzroci straha od letenja mogu da budu različiti. Ako se zaista plašite samog letenja avionom, moguće je da patite od aviofobije. Ali izvor straha od letenja mogu da budu i strah od visine ili strah od zatvorenog prostora. U zavisnosti od izvora vašeg straha, zavisi i kako ćete se protiv njega boriti. Evo nekoliko saveta kako da ipak poletite na odmor.
Razmišljajte logično o situaciji u kojoj se nalazite (ili u kojoj ćete se naći). Avioni su veoma bezbedan vid transporta. Imate mnogo više šanse da nastradate vozeći auto, nego vozeći se avionom. U stvari, šanse da vaš let prođe bez problema su 99,99%!!!
Kada se unervozite pred let ili tokom leta, mirno kažite sebi da je avion bezbedno prevozno sredstvo. Ako vas uznemiri neki neobičan zvuk tokom leta, obratite se stjuardesi. Ona će imati logično objašnjenje i smiriti vas (zaista, obično i nije reč o nekom problemu). Umesto da paničite, zamišljajte kako ćete se divno provesti na odmoru u prelepom ambijentu.
Pre nego što poletite, dok ste još kod kuće, zapišite sve razloge zbog kojih vas letenje avionom čini napetim. Dobro razmislite o svakom svom strahu. Zapitajte se zašto vas nešto plaši. Mislite pozitivno. Možda će razgovor o strahu od letenja da vam pomogne da ga prevaziđete.
Udobno se smestite na sedište u avionu. Nosite kapu. Naučno je dokazano da nošenje udobne kape može da vas oslobodi mentalne nesigurnosti i učini da osetite olakšanje u situaciji u kojoj se nalazite. Ponesite od kuće neku sitnicu koja vas čini srećnim, bila to omiljena grickalica ili brojanica. Navucite roletnu na prozor, odnosno nemojte gledati kroz prozor. Ponesite ćebe, jastuk, šal, papuče (ako putujete na dalji put), sve one stvari koje će vam putovanje učiniti udobnijim.
To što ste vi u avionu ne mora da znači da i vaš um mora da bude u njemu! Ponekad čak i buka u motoru aviona može da vas unervozi. Zato ponesite slušalice, zatvorite oči, pokrijte se ćebetom da vam ne bude hladno i slušajte opuštajuću muziku ili zvuke iz prirode. Opustite mišiće i zamislite da ste tamo odakle dolaze zvuci koje slušate (plaža, tropska šuma itd.). Koncentrišite se, koliko god možete, na taj predeo. To može da bude teško u početku, ali kad god vam se pojavi neka misao da vam poremeti koncentraciju, odbacite je i fokusirajte se na to mirno mesto u svom umu.
Oslobodite se stresa jednostavnim vežbama. Ponesite gumu za vežbanje šake ili mekanu lopticu koju ćete stezati najjače što možete. Na taj način ćete izbaciti iz sebe napetost i smanjiti tenziju. Možete probati i sledeće: stežite i opuštajte mišiće u celom telu – krenite do stopala i „penjite“ se naviše. Zatim uradite isto, samo u suprotnom pravcu, od glave do stopala. Na ovaj način ćete se osloboditi napetosti i opustiti sve mišiće na svom telu.
Popijte nekoliko manjih gutljaja vode, nekoliko puta udahnite duboko i ponovite to ako je potrebno – ovo bi trebalo da pomogne. Kada osetite da ne možete da kontrolišete napetost, uradite u sedištu neku jednostavnu vežbu kako biste izbacili višak energije.
Kada ste već u vazduhu, odvratite sami sebi pažnju od leta. Gledajte film ili čitajte dobru knjigu ili interesantne novine, slušajte muziku, jedite, igrajte igrice na telefonu, razgovarajte sa saputnikom, rešavajte ukrštene reči, radite bilo šta što će vas „zaposliti“.
Spavajte tokom leta. Neka vas uspava opuštajuća muzika sa vašeg mp3 plejera. Kupite kartu do prozora, pa se onda okrenite od njega i spustite roletnu. Ponesite udoban jastuk za putovanje. Obavestite stjuardesu da ćete da spavate, da vam tokom puta ne bi nudila piće ili jelo. Nosite udobnu odeću i slojevito se obucite kako biste mogli da se prilagodite eventualnim promenama temperature tokom leta.


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 123

Svi članci u rubrici