Koliko postižemo afirmacijama?

Dugo sam se pitala zašto na neke afirmacije deluju fantastično, a na neke ne. Zašto neki vizualizacijom postižu mnogo toga, a neki ne. To je trajalo sve dok nisam krenula putem proučavanja moći ljudskog uma, veze uma i tela, naše realnosti i dostignuća. (piše: Jasmina Kovačev, EFT trener)

Na tom putu sam već više od dve decenije i saosećam sa onima kojima povremeno ne polazi za rukom da nešto postignu afirmacijama i vizualizacijom a to i dalje pokušavaju. To svakako ne znači da afirmacije ne treba koristiti, ali treba biti svestan da ukoliko nešto ne postižemo na ovaj način, poslednje što želimo je da nastavimo sa afirmacijama i vizualizacijom. Možda ste jedan od sretnika koji može više da postigne na ovaj način, ali znajte da to nije slučaj sa svima. Isto tako, prisetite se da li su afirmacije i vizualizacije bile uvek efikasne za vas. Baš uvek?
Vrlo je bitno napraviti razliku između fokusa na pozitivnost i afirmacija, jer su to dva potpuno različita pojma. Gde je usmeren naš fokus, usmerena je naša energija uma koji ima mnogo veću moć nego što smo toga svesni. Svi znamo da kada imamo dve biljke, jednu ukrasnu  i drugu koja je korov, ona koju pazimo, zalivamo, obraćamo pažnju na nju, biće sve bolja i snažnija, a druga će postajati sve kržljavija. Isto je i sa fokusom naših misli. Često se treba zapitati da li misao koju trenutno imam treba podržavati energetski, da li mi koristi da je negujem i jačam. Ako uvidite da fokus vaših misli ne neguje ono što želite da postignete, menjajte fokus što pre. Fokus na negativne misli ima svoje razloge i korene na nivou podsvesti.

 

Podsvesni programi
Da bismo ovo bolje objasnili, moramo otići malo dublje u ovu temu, na  temu funkcije podsvesti i korene nastanka naših programa koji su zabeleženi na nivou podsvesti.
Programi podsvesti bivaju formirani kroz sopstvena iskustva, iskustva drugih koje posmatramo i reči naših autoriteta. To je tako bez obzira na kojoj dimenziji su nastali. U svemu tome postoje uticaji i drugih nivoa, kao na primer uticaj energije predaka koju zovemo naslednim faktorom, uticaj prenatalnog i natalnog perioda, kao i nekih drugih nivoa i dimenzija, ali to nije tema ovog teksta. Najveći broj naših ograničenja nastane kroz prethodno navedene načine.
Šta je svrha ovih programa?
Svrha je očuvanje opstanka našeg bića u ovom svetu.
Ti programi deluju na formiranje naših sistema vrednovanja, našeg doživljaja sveta oko sebe kao i doživljaja sebe i drugih oko nas. I sve je to lepo dok su nastala uverenja korisna i u skladu sa onim što želimo na svesnom nivou. Problem nastaje kada mi želimo jedno na svesnom nivou, a podsvest ima potpuno drugačiji program. Program podsveti je kao snimljena traka. Da li možete na nasnimljenoj traci koja priča promeniti tekst time što ćete pričati? Da li ste ikada sebi rekli “Ja to mogu”, a mali glasić u vama kaže, “nisam baš sigurna/siguran”, “nema šanse”. Da li ste možda probali “Svakim danom u svakom pogledu, ja sam sve...” da biste odmah iza toga čuli mali glasić sumnje ili malo glasniji glas koji se buni i kaže: “Ma šta pričaš, znaš da to nije tačno”.
 

Afirmacije ne menjaju podsvest
Šta vi takvim ponavljanjem u stvari afirmišete? Glas programa podsvesti. Možete ga nekad čak i prepoznati kao glas mame, tate, učiteljice.... Nadam se da počinjete da shvatate o čemu pričam. Ono što je najbitnije je da program podsvesti uvek nadjača ono što želimo na svesnom nivou. Ponekad, ali retko možemo nešto postići svojom voljom protiv programa podsvesti, ali za to je potrebna ogromna količina fokusa i energije i vrlo brzo odustajemo baš zbog nesklada onog što želimo i onog što se na neki način suprotstavlja tome sa nivoa podsvesti. Što je program podsvesti glasniji, jači, egzistencijalniji, postaje čak i opasno ići silom protiv njega. Stoga, princip „oseti strah i suprotstavi mu se” je prilično nehuman, a u nekim situacijama veoma opasan.
Kada program podsvesti nije u skladu sa onim što želimo na svesnom nivou, podsvest će nam pomoći da sabotiramo to što želimo na svesnom nivou i nađemo masu razloga zašto je bilo opravdano što nešto nismo uradili. U takvom slučaju ne pomažu ni afirmacije, ni vizualizacije. I što je najinteresantnije, da bismo ostali ispravni u sopstvenim očima, jer nismo uradili to što želimo i što smo planirali, najčešće će nam podsvest pomoći da nađemo vrlo dobre izgovore zašto nešto nismo uradili. Tako ostanemo u pozitivnom svetlu u sopstvenim očima. U suprotnom bi bilo teško opstati u sopstvenoj koži.

Najpre se moraju otkloniti blokade
Iz toga sledi da kada afirmacije ne funkcionišu, to je siguran znak određenih blokada na emotivnom ili mentalnom nivou, koje nam ne dozvoljavaju da afirmacije deluju.
U svakom slučaju blokade treba ukloniti da bi postojao sklad svesti i podsvesti, sklad onog što želimo na svesnom nivou sa onim što nam je mentalni program koji je naša istina zabeležena na nivou podsvesti.
EFT je jedan od najefikasnijih načina za dubinsko čiščenje blokada. Kažem dubinsko, jer ne samo da uklanja blokade na emocionalnom i mentalnom nivou, nego i na dubokom energetskom nivou. I tu je ogromna suštinska razlika kada se poredi energetska psihologija kojoj pripada EFT i drugi pristupi koji ne uključuju energetsko balansiranje koje je direktno vezano za aspekte teme na kojoj se radi.  Između svesnog i podsvesnog dela prema NLP učenju postoji kritična linija koju je ponekad teško proći i doći do podsvesti. Sa energetskim pristupom u znalačkim rukama, to je mnogo lakše postići. Pošto sam i sama NLP master, kao što je i osnivač EFT-a, imam visoko mišljenje o njemu. Međutim, sve ima svoj plus i minus. NLP ima drugih stvari koje EFT nema i koje rado koristim po potrebi, mada za uklanjanje blokada uvek dajem prednost EFT-u, zbog dosadašnjih rezultata koje sam imala u praksi.  Mnogo puta sam pričala sa onima koji su postigli kognitivne promene kroz konvencionalne ili alternativne pristupe, ali energetski je i dalje postojala blokada koja je i dalje delovala. Svaki pristup ima svoje mesto, i treba znati na koju stranu se okrenuti kada ono što radimo ne daje rezultate.
Kada uklonimo blokade na emocionalnom i mentalnom nivou, tada afirmacije mogu delovati i veoma su efikasne. Tada EFT može pomoći  i da pojačamo efekat afirmacija, da se energetski i mentalno programiramo.

Vizualizacija aktivira emocije
Kakva je situacija sa vizualizacijom? Suština nije u samoj vizualizaciji nego u emocijama koje imamo dok vizualizujemo. Ukoliko vizualizujemo nešto što je u suprotnosti sa programom podsvesti, biće veoma teško vizualizovati ili ćemo uspevati da vizualizujemo, ali će emocije biti u skladu sa našim programom podsvesti koji ne želimo da se manifestuje. Npr. ako vizualizujemo neki naš cilj i imamo blokadu koja negde stvara strah da to ne možemo postići, mi kroz vizualizaciju emitujemo strah i privačimo sebi još više dokaza za strah. Nekada oni koji su izrazito vizuelni ne mogu da održe svoju viziju pa im se meša vizuelno ono što je podsvesna primedba tome što želimo tj. što vizualizujemo. Znači, kada vizualizacija ne donosi rezultate, rešenje je ukloniti blokade vizualizaciji i blokade nemogućnosti da osećamo kao da smo već postigli to što želimo na svesnom nivou.
N primer, ako je neko bolestan i oseća strah zbog toga, biće mu teško da vidi sebe zdravog, a čak i ako to do neke mere uspe, frekvencije koje će emitovati su frekvencije straha koje privlače još više dokaza za isti taj strah.
Silva kontrola uma, jedna od mojih prvih i omiljenih treninga ima osnovni postulat – želja, verovanje i očekivanje. Stepen verovanja mora biti 10 na skali od 1  do 10 da bismo bili u potpunosti u skladu sa onim što želimo da postignemo. Šta ako to nemate? To je jasan znak postojanja blokada.
Uklanjanje blokada podsvesti nije jedini uslov za postizanje onog što želimo, ali je jedan od najvažnijih preduslova.

I Lujza Hej se slaže...
Mnogi koji su ljubitelji afirmacija mogu ostati zbunjeni ovim tekstom, mada mislim da je dovoljno navesti činjenicu da je i kraljica afirmacija Luiz Hej na nedavno održanom EFT samitu dala intervju i potvrdila mnogo toga o čemu je gore pisano. I sama se složila da je EFT veoma efikasan kada afirmacije nisu delotvorne.
Bitno je napomenuti da EFT deluje kao relativno jednostavna tehnika, posebno na prvi pogled, mada tačke za stimulaciju nisu ono što je suština procesa, nego samo neophodan deo procesa. Što ga više poznajemo u dubinu i širinu, to su veće mogućnosti primene u svakoj oblasti života. Što više poznajemo umetnički deo EFT-a, a ne samo njegov tehnički deo, to više dolazimo do njegove prave dubine i širine koja je čak i za mnoge koji ga praktikuju nedovoljno poznata.

Jasmina Kovačev, EFT ekspert i sertifikovani trener, Master trener META-Zdravlja, autor knjige  "Preobrazite svoje slabosti u snagu"
www.TehnikaEmocionalneSlobode.com

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 140

Svi članci u rubrici