Mislite pozitivno, bićete zdraviji

Kad smo sretni, raspoloženi i imamo pozitivan stav u životu, imuni sistem reaguje mnogo bolje nego kad smo tužni, namrgođeni, depresivni, agresivni, uplašeni. Emocije su u potpunosti uključene u čitav nervni i telesni sistem.


Psihoneuroimunologija je termin koji se koristi da opiše interakciju između emotivnog stanja, nervnog sistema i imuniteta. To je u stvari onaj centralni mehanizam koji prima i šalje sve informacije u i iz tela po principu biofidbeka.
Stres, bilo emotivni, mentalni ili fizički podiže nivo hormona nadbubrežne žlezde adrenalina, glukokortikosteroida, a preko noradrenalina stimuliše i simpatikus, deo autonomnog nervnog sistema koji je odgovoran za hitne stresogene odbrambene reakcije. Ovi hormoni pored ostalih mnogobrojnih efekata koče razvoj i formiranje belih krvnih ćelija a ometaju rad i funkciju timusa koji se sve više smanjuje. Tako se otvaraju vrata za širenje raznih infekcija, degeneracija i kancera.
Mnogo bolji deo autonomnog nervnog sistema je parasimpatikus, koji kontrolu u toku odmora, sna, opuštanja i meditacije. U toku najdubljeg sna sve komponente imunog sistema se najbolje obnavljaju, jer duboki san i tehnike opuštanja neutrališu uticaj dnevnog stresa i podstiču imunitet.


Negativna osećanja razaraju
Negativne emocije preko hipotalamusa, autonomnog sistema i hormona prave "bure i oluje" u našem telu. Lošiju prognozu imaju pacijenti kod kojih dugo dominiraju negativne emocije, jer su strah, strepnja, srdžba, mržnja, pakost, nasilje, agresija, prevelika tuga, nezahvalnost, osećaj krivice, nemogućnost da se oprosti, bes, ljubomora nekad mnogo jači od sposobnosti tela za samoregulaciju. Kad pacijent ne želi ili nije sposoban da sam prevaziđe te često ponavljane i dugotrajne negativne psihoemocionalne reakcije, one putem neurovegetativnog i hormonalnog sistema u raznim delovima tela izazivaju napetost i disbalans. To dovodi do pada imunog sistema, a udruženo sa ostalim faktorima rizika, to tokom godina dovodi do trajne neravnoteže, poremećaja funkcije i na kraju degeneracije, tj. neke vidljive i dominantne dijagnoze (hipertenzija, dijabetes, astma, ulkus, alergija, fibromialgija, neuralgija, nesanica, rak...).
 
Dobra osećanja leče
Kao što sve u univerzumu ima svoju suprotnost po principu jin-jang, tako se negativnim suprotstavljaju pozitivne emocije, među kojima su najjače ljubav, dobrota, razumevanje, praštanje, samilost. To su emocije koje, usmerene prema nama samima, prema našoj okolini i prema celom čovečanstvu i univerzumu šalju najjače pozitivne vibracije. To su emocije koje bi trebalo podržavati i razvijati od najranijeg detinjsva. Samo se setite kako se divno osećate i kako vas razneže i opuste sećanja na lepe slike, zvukove, mirise, prijatne ljude i događaje.

Tekst preuzet iz nedeljnog dodatka Zdravlje dnevnog lista Danas

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 118

Svi članci u rubrici