Može se sanjati kreativno

Baš kao što su neki poznati naučnici i umetnici došli do svojih remek-dela u snovima koji su se odnosili upravo na one oblasti kojima su bili svesno zaokupljeni, postoji način da i mi svesno izazovemo kreativan san koji je povezan sa našom specifičnom delatnošću.

 

 

Poznata je činjenica da pesnici sanjaju pesme, violinisti čuju muziku na violini, matematičari sanjaju jednačine...

Poznati engleski pisac Robert Luis Stivenson izložio je evoluciju svojih snova u svojim memoarima. Ispričao je kako se u detinjstvu borio da ne zaspi i kako je morao da se suočava sa svojim užasnim snovima. Probudio bi se u užasu, "držeći se grčevito za šipku od zavese na krevetu". Kasnije, dok je studirao medicinu u Edinburgu, toliko su ga progonile noćne more da je bio prisiljen da se konsultuje sa psihijatrom.
Naposletku, Stivensonu je pošlo za rukom da izazove drastičnu promenu u svom životu snova. Imao je običaj da se uspavljuje pričama koje je sam sastavljao, iz ličnog zadovoljstva, menjajući njihov sadržaj prema trenutnom raspoloženju. Kad je taj svoj hobi pretočio u profesionalno pisanje, nastojao je da pronalazi priče koje se mogu objaviti i doneti zaradu. Svesnim naporom uspeo je da navede „čovečuljke“ iz svojih snova koji su ga dotad zastrašivali da izmišljaju sižee za njegove priče i romane!
Poznati roman "Čudni slučaj doktora Džekila i mister Hajda" predstavlja čuveni primer priče koju su proizveli Stivensonovi "patuljci".

 

 

Otkrića u snu
Ovo nije uopšte usamljen primer. Nemački hemičar Kekule se dugo trudio da odgonetne strukturu molekula benzena. San o zmiji koja grize svoj rep pomogao mu je da čim se probudio uvidi da je ona ciklična. Čudesnu poemu „Kublaj Kan“ je engleski pesnik Kolridž sanjao – od prvog do poslednjeg stiha. Isti je slučaj i sa poznatom sonatom „Đavolji triler“ italijanskog kompozitora Đuzepea Tartinija, koji ju je u celosti čuo u svom snu i zaposao po buđenju. Veliki engleski pesnik Viljem Blejk, koji se bavio i grafikom, sanjao je svog pokojnog brata koji mu je pokazao posebnu inovativnu tehniku gravure, koju je Blejk odmah i primenio u praksi. Prema nekim izvorima, i poznati ruski hemičar Mendeljejev je takođe u snu došao do ideje za svoj periodni sistem elemenata...

 

 

I mi možemo da sanjamo kreativno
Engleski psiholog dr sci. Patriša Garfild koja je posvetila mnoge godine proučavanju snova i načina na koji se ljudska kreativnost izražava u snovima, došla je empirijskim putem do procedure koju možemo upotrebiti ako želimo da sanjamo kreativno – tj. da učinimo svoje snove svojim vernim pomoćnicima u svom kreativnom radu i nastojanjima.
 
Evo nekoliko praktičnih koraka koji vam mogu pomoći da indukujete sopstveni kreativan san:
- Eliminišite slike iz snova koje izazivaju strah i izgradite pozitivne slike koje rade za vas.
- Okusite raznovrsnost - putujte, čitajte, gledajte slike, slušajte muziku, studirajte, radite, doživite spoljašnje, osetite unutrašnje. Upijte sve to. Sve će ostati zabeleženo.
- Udubite se u neku oblast od posebnog interesovanja. Izložite sebe iskustvu prikupljanja materijala: proučavajte knjige, gledajte filmove, idite na predavanja, ili se svojim predmetom pozabavite direktno. Duboko interesovanje za neki predmet ili snažna emocionalna zainteresovanost učiniće da vas on naprosto prožme. Upijte ga u sebe.
- Izgradite specifične svesne veštine u oblasti koju ste odabrali. Neophodno je da u vašem repertoaru znanja postoje svi elementi neophodni za rešenje problema. Vaši snovi će vam pomoći da prekombinujete te elemente i tako dobijete rešenje.
- Snažno usredsredite svoju pažnju na oblast koja vas posebno zanima (u periodu od dva-tri dana minimum). Radite na svom predmetu sve do odlaska na spavanje. Svrha toga je da sugerišete sebi da sanjate o tome. Možda ćete takođe poželeti da zadate sebi specifičan zadatak za sanjanje.
- Kad vam se dogodi vaš kreativni san, ponovo ga oživite u mislima na javi i pribeležite ga što pre u nekom obliku; zapišite ga, nacrtajte, odsvirajte, napravite od nečega.
- Vizualizujte ga i prevedite ga u konkretan oblik.
- Posvetite posebnu pažnju snovima koji se ponavljaju i tvorevinama iz sna specifičnim za vas.
•   Takode pomaže:
a. Uvežbavajte proces kreativnog sanjanja. Sagledavajte poznate stvari na neobične načine; zapažajte sličnost među različitim stvarima; oslobodite se krutog mišljenja.
b. Obezbedite sebi vreme, priliku i privatnost za stvaralački rad.
c. Prvo činite; kasnije prosuđujte. Ne procenjujte ideje dok pristižu.
d.  Istrajte u korišćenju simbola iz sna, posebno pozitivnih simbola i figura koje pomažu. Time ćete pomoći svojoj ličnosti da se integriše i povećaćete verovatnoću nastanka kreativnih dela.

 

 

Članak napisan na osnovu knjige "Kreativno sanjanje" dr Patriše Garfild

više informacija: www.babun.net

 

Srodni članci (po ključnim rečima)

Pirinač, laka i zdrava hrana... I u našoj kuhinji pirinač je dosta zastupljen, ali nažalost u najvećoj meri još uvek se više koristi beli, rafinisani pirinač. Da bi organizam u potpunosti mogao da iskoristi sve ...
3 jutarnja napitka koja produžuju život... Tri popularna napitka koje većina ljudi pije ujutru dugoročno povoljno deluju na zdravlje. To su pokazala obimna istraživanja. Evo o čemu se radi. Čaj. Istraživanje objavljano u časopisu Annals od ...
Šta organizam čini kiselim, a šta baznim... Kad se u okviru makrobiotičke ishrane govori o jin i jang namirnicama, iako su to složene kategorije, jedan od njihovih aspekata je uticaj na stvaranje kisele ili bazne sredine u našem organizm...
Kuvani celer u paradajz sosu... Za 3 porcije, potrebno je: 1 veći koren celera, 1 sitno iseckan crni luk, 3 kašike mlevenog paradajza (ili gustog soka od paradajza), 150 g crnih maslina, 1 kašika ulja, so i biber po uk...
Ovce šišaju travu... Lepo je videti kako usred tehnološke civilizacije sviće malo ekološkog zdravog razuma. Naime, gradske vlasti u Parizu odlučile su da umesto motornih kosilica za održavanje zelenih povr&s...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 117

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Pirinač, laka i zdrava hrana

Detaljnije »