Pet problematičnih tvrdnji o životnom uspehu

Neke veoma poznate knjige o životnom uspehu, kao i neki personalni treneri (lajf kouč) iznose diskutabilne tvrdnje, kako bi prodali ono što nude. Te “slatke neistine” zvuče veoma primamljivo, jer igraju na duboke ljudske potrebe i osećanja.


Pretpostavimo da osećate potrebu da unapredite svoj život, da imate potrebu za ličnim rastom i razvojem i da tražite podršku u tome. Danas postoji čitavo tržište na kome razni instruktori, personalni treneri, vodiči za životni uspeh i sl. prodaju svoje usluge. Postoje i neke hit knjige koje govore o tome kako da u životu postignete "sve što hoćete". Da li je to zaista tako jednostavno kako oni to predstavljaju? Pogledajte sledeći tekst, pa zaključite i sami.


Tvrdnja 1:
Vi možete imati (postići) sve što hoćete.

Baš bi bilo lepo da je tako!
Nažalost… nije. To je nemoguće. Niko ne može da u životu ima ili postigne sve što hoće. Čak ni najmoćniji i najbogatiji ljudi to ne mogu. (Uzgred, upravo slavnim, bogatim i moćnim ljudima često nedostaju sasvim jednostavne stvari, kao što su na primer, spokoj, radost, ljubav…)
I još jedna stvar. Često se u životu dešava da želimo nešto, a to nam se ne ostvari. Potom se dogodi da dobijemo nešto još bolje, što ne bismo dobili da nam se prvobitna želja ispunila. Ili, neka želja nam se ne ispuni, pa kasnije, kako se stvari razvijaju, uvidimo da nam ta želja, da se ispunila, ne bi donela nimalo dobra.
Ovo se dešava prilično često, a pogotovo je to slučaj kad naše želje imaju neki destruktivni element (a svi imamo takve tendencije u sebi). Život je najveći učitelj: on nam u praksi pokaže pravu prirodu naših želja; a ponekad nas, na ovaj ili onaj način, uspešno otrezni od naših iluzija.
Ako prestanemo da jurimo nerealne ciljeve – npr. idealno zdravlje, savršenog partnera (kakav obično ne postoji), idealan posao, kuću iz snova, lak i zabavan život sa malo rada – usmerićemo se na nešto manje idealno, ali praktično ostvarljivo. Na primer, da vodimo zdraviji način života, poboljšamo svoju narav i odnose sa bližnjima koliko smo to trenutno u stanju, da nađemo posao koji više angažuje naše kreativne potencijale, da lepše uredimo stan/kuću koju već imamo (makar bili i iznajmljeni), da steknemo više unutrašnjeg mira ili upotrebimo neki neiskorišćen talenat (za sport, umetnost i sl)…


Tvrdnja 2:
Promena je laka.

Nije. Nema lakih promena – ako govorimo o stvarnim promenama, životnim promenama, a ne o promeni garderobe ili frizure. Šta god da hoćemo da promenimo, to moramo nečim da platimo. Može se takođe reći da za sve što dobijemo, moramo da žrtvujemo nešto drugo. Ako neko hoće da postane briljantan student, obično mora da žrtvuje provod i zabavu; ako hoće da bude veoma uspešan u poslu, često mora da žrtvuje veliki deo svog privatnog života. Ako neko hoće da bude sjajna osoba za svoju porodicu, ne može da 12 sati dnevno provodi na poslu, ili zabavljajući se sa prijateljima…
Ako govorimo o promeni karaktera – na primer, hteli bismo da imamo mnogo manje briga, napetosti, stresa, ljutnje, a mnogo više spokoja, radosti, ljubavi – za to su potrebni velika iskrenost, težnja i rad na sebi, koji traju godinama, često i čitavog života.
To što promene nisu lake, ne znači da treba da se obeshrabrimo i prestanemo da uopšte pokušavamo da promenimo stvari nabolje. Što više napora i vremena uložimo, to nam više radosti donosi ono što postignemo.

Tvrdnja 3
Majstorstvo dolazi brzo.

Da bi neko stekao fakultetsku diplomu, potrebno je da završi školovanje koje, čak i ako sve postiže na vreme, ukupno traje oko 16 godina… Zar ćemo zaista poverovati da nam bilo ko, bilo kojom tehnikom, može omogućiti da postanemo majstor neke veštine za nekoliko meseci ili godinu dana? To se jednostavno ne dešava.
Napredak je spor i postepen. Ali, jedno je sigurno: napredovaćemo sve dok sami ne odlučimo da stanemo. U trenutku kad u bilo kojoj stvari kažemo “Dosta je bilo, dovoljno sam se trudio, dovoljno sam radio, dovoljno sam postigao…” i sl, to je obično i kraj napretka u toj oblasti.

Tvrdnja 4
Moguće je programirati um da uspe.

Da, bilo bi moguće, kad bi osoba koja “programira svoj um da uspe" vladala svim stvarima koje se dešavaju u svetu!
Postoji mnogo faktora koji doprinose uspehu. Rešenost i usmerenost koju postignemo u svom umu - ako pod terminom “programiranje uma” to podrazumevaju životni treneri - samo je jedan od tih faktora. Istina je da lakše možemo da postignemo uspeh u nečemu ako naučimo da se koncentrišemo, meditiramo i oslonimo se na unutrašnje vođstvo (intuiciju). Ali je takođe istina da nema takvog “programa” koji će sto posto garantovati uspeh.

Tvrdnja 5:
Samo radite “to i to”, i uspeh je siguran.

Lepo bi bilo kad bi postojao bilo koji metod koji bi svima i u svakom slučaju donosio uspeh. Ali, ne postoji!
Ne postoji nijedan metod, tehnika, procedura, koji bi “radio” podjednako za svakoga. Uzmimo, na primer, zdravlje. Kod obolelih od iste bolesti, operacija nekog spase, nekog ne. Određena dijeta nekima donese vitak stas, a drugi se od nje ugoje. Ma kom metodu da pribegnemo, postoji rizik da neće delovati. Međutim, imamo sva prava da probamo nešto drugo, sve dok ne nađemo ono što zaista “radi” za nas. Možda je u pitanju i kombinacija više stvari.
Ako smo ozbiljno rešeni da postignemo nešto, potrebno je da eksperimentišemo, istražujemo, pokušavamo, isprobavamo – i to razne stvari.

I, naravno, ako otkrijemo nešto što sigurno “radi” za nas, nije baš mudro da počnemo da tvrdimo kako je to najbolje za sve – jer obično nije tako…
 

 

Srodni članci (po ključnim rečima)

Vreme je za sokove... Sokovi od sveže ceđenog voća čiste organizam, daju mu energiju, regenerišu ga. Sveži sokovi od voća snabdevaju organizam potrebnim enzimima, vitaminima, mineralima, i drugim materijama, bitnim za podi...
Ječam reguliše šećer... Redovna konzumacija ječma mogla bi da brzo popravi opšte zdravlje populacije, jer smanjuje nivo šećera u krvi, a time i rizik od dijabetesa, utvrdili su istraživači Univerziteta Lund. ...
Krastavac ... Krastavac je izuzetno je bogat mineralima, a posebno kalijumom. Zato je odlična namirnica leti da se nadoknadi ovaj mineral koji se gubi znojenjem, kao i za one kojima je zbog povišenog pritiska prepo...
Orasi deluju antikancerogeno... Ako volite orahe i redovno ih jedete, odlično! Nedavno je utvrđeno da oni sadrže određene supstance koje mogu da inhibiraju razvoj tumora i da dovedu do umiranja malignih ćelija. Nekoliko objavljen...
Biljne supstance antikancerogene... Interesantno istraživanje Univerziteta Luizijana iz 2013. utvrdilo je da koktel supstanci iz spiruline, kurkume, soje, grožđa, krstašica, jabuka i luka 100% uništava maligne ćelije. S...

Dodaj komentar

Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kako prevazići strah od letenja

  • Milan 13.08.2015 00:50
   Strah od letenja avionom znači nemogućnost osobe da se prepusti životu. To je ...
 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • nadja 25.07.2016 13:36
   Poštovani, danas je četvrti dan kako sam na nera sirupu. Sve vreme pijem kafu (3 ...
    
  • Sandra 27.06.2016 11:15
   Poštovana Vanja, da biste odradili kompletan Neera program (potpuno gladovanje ...
    
  • Valentina 23.06.2016 03:48
   Da li je dovoljna jedna konzerva sirupa za svih 10 dana?
    
  • Belma 13.05.2016 05:42
   Ja od sjutra počinjem
 • redakcija
  redakcija
  21 ( +4 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +33 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +32 )
 • Slavica M
  Slavica M
  12 ( +8 )
 • Slavica M
  Slavica M
  11 ( +7 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 129

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Vreme je za sokove

Detaljnije »