Pisanje nas čini mudrijim

Svi bi trebalo da pišu, ne samo novinari i pisci. Možda ćete reći da je lako nekom ko već piše da to savetuje. Ne morate, međutim, da budete profesionalni pevač da biste pevali. Isto je i sa pisanjem, koje nam donosi značajne dobrobiti, evo koje.

Od svih kreativnih načina izražavanje, pisanje najviše doprinosi sposobnosti diskriminativnog razmišljanja i čini naše razmišljanje jasnijim. Ukratko, pisanje nas čini pametnijim. Evo šta kaže nauka.

Pisanje pomaže da sredimo haos u glavi. To je možda jedna od najboljih stvari u pogledu pisanja. U jednom intervjuu u kojem su pitali nekolicinu pisaca o njihovom radu, pored ostalih odgovora lične prirode, jedan se ponavljao kod svih: pisanje daje čoveku predah u sadašnjem trenutku da sagleda i svari situaciju i podrobno razmisli o onome što ga okupira. Citiramo odgovore dva savremena pisca. “Pišem da bih potpuno shvatila o čemu mislim, šta posmatram, šta vidim i šta to znači.” “Pišem da bih objasnio sebe samom sebi. To je način da obradim moje katastrofe, sredim haotičnost života da bih mu dao simetriju i smisao.”
Nije neuobičajen stav da čovek ne može da potpuno shvati neku zamisao dok je ne zapiše i dok ne uvidi da postoje neki aspekti te zamisli koje dotad nije dobro promislio.
Dakle, pisanje je način da organizujemo svoje razmišljanje. Ono nam omogućava da podrobno razmislimo o svemu, daje nam nove uvide i otvara nam nove perspektive. Kada pišemo, razmišljamo dublje, a to nam pomaže da stvari sagledamo jasnije.

Pisanje nam pomaže da bolje usvojimo informacije koje primamo i da naučimo značajno više.
Kada pišemo, ne samo da jasnije vidimo stvari, već i bolje usvajamo informacije koje dobijemo kada ih zapišemo. To objašnjava zašto studenti i učesnici raznih konferencija i sastanaka koji hvataju beleške nauče više od onih koji samo slušaju i ništa ne zapisuju. Još jedan veoma interesantan detalj otkriva proučavanje obavljeno na Univerzitetu Prinston. Po njemu, studenti koji hvataju beleške pišući na papiru nauče značajno više od njihovih kolega koji hvataju beleške pišući na laptopu.
Istraživači su utvrdili da oni koji koriste laptop kucaju gotovo sve što čuju ne razmišljajući previše o onome što pišu. U osnovi, oni ne razmišljaju o smislu onoga što zapisuju; umesto toga samo mehanički prepisuju. Prepisivanje ne zahteva mnogo kognitivne aktivnosti.
Međutim, oni koji zapisuju rukom očigledno ne mogu da zapišu svaku reč koju izgovori profesor ili predavač. Zato moraju da slušaju pažljivije, da rezimiraju lekcije, beleže samo ključne stvari i zbog toga, nauče znatno više. Kada pišete rukom, vaš mozak je u potpunosti angažovan u procesu razumevanja, što znači da ćete bolje zapamtiti informaciju koju vam saopšte.
Istina je da živimo u digitalnom dobu i verovatno ne možeda ni da zamislite da ne koristite laptop za učenje ili za posao, ali ne bi trebalo da potpuno zanemarite pisanje na stari dobri staromodni način, olovkom na papiru.

Pisanje nam pomaže da obradimo svoja negativna osećanja i poboljšava našu emocionalnu inteligenciju.
Jedno istraživanje iz 1994. je uključilo 63 nezaposlena inženjera da utvrdi kakav efekat bi pisanje moglo da ima na nivo njihovog stresa. Učesnici su podeljeni na tri grupe: 1) kontrolna grupa koja piše (o svojim planovima za taj dan, ili o tome šta rade da nađu posao), druga kontrolna grupa (koja nije pisala ništa) i eksperimentalna grupa (koja je “ekspresivno pisala”, tj. vodila dnevnik o svojim najdubljim razmišljanjima i bolnim iskustvima).
Inženjeri iz eksperimentalne grupe “ekspresivnog pisanja” pisali su 20 minuta svakog dana, opisujući svoje osećanje gubitka, odbačenosti, finansijske nedigurnosti i slično što prati njihovu potragu za poslom.
Rezultati koje su saopštili autori ovog proučavanja glase: nakon tri meseca 5 osoba iz grupe koja je ekspredivno pisala našle su posao, nijedna iz grupe koja je pisala tehničke zabeleške, i dve iz grupe koji nisu pisale. Osam meseci kasnije, samo je 24% osoba iz grupe koja je pravila tehničke beleške našlo stalan posao, 14% iz grupe koja nije ništa pisala, a zapanjujućih 53% iz grupe koja je ekspresivno pisala našlo je stalni posao!
Evo i zaključka istraživača:
“Moguće je da je pisanje o mislima i osećanjima koja se tiču gubitka posla omogućilo otpuštenima da obrade svoja negativna osećanja, da prihvate gubitak i stave tačku na njega, čime su postigli novu perspektivu. Takvo postupanje može da stvori promenu u orijentaciji pojedinca koja mu omogućuje da raskrsti sa negativnim osećanjima, što sprečava ta osećanja da izbiju na površinu i ometu potragu za poslom, na primer, prilikom razgovora za posao.”
Drugim rečima, pisanje nas čini emocionalno inteligentnim i sposobnim da se suočimo sa neprijatnim situacijama.


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 82

Svi članci u rubrici