Pozitivan stav godi zdravlju

Prema jednom nedavnom istraživanju, zahvalnost i uvažavanje nisu samo lepa osećanja, već donose i opipljive zdravstvene dobrobiti. Ako se držimo pozitivnih stavova, to može da poboljša naše zdravlje i da nam produži život.

Izveštaj o istraživanju, sprovedenom na HeartMath institutu u Kaliforniji, objavljen u poznatom časopisu American Journal of Cardiology, tvrdi da zahvalnost pomaže kardiovaskularnom zdravlju i zdravlju imunog sistema. Praćeni su fiziološki i drugi pokazatelji učesnika u ispitivanju, od kojih je zatraženo da se tokom pet minuta prisete nekog događaja koji ih je razbesneo. Potom je od ispitanika traženo da se usredsrede na neko sećanje koje u njima izaziva zahvalnost. Tom prilikom su se rad srca, puls i respiratorni parametri dramatično poboljšali. Istraživači veruju da ukoliko svesno razvijamo zahvalnost – to značajno smanjuje stres, a to opet poboljšava imune funkcije i jača opšte zdravlje.
Šta više, izgleda da ljudi koji su zahvalni i koji uvažavaju druge, često imaju duži životni vek. Dr sci Čarls Kerns napisao je o tome sledeće: “U jednom fascinantnom longitudinalnom proučavanju, utvrđeno je da su katoličke časne sestre koje su tokom svog života izražavale zahvalnost, sreću i pozitivna osećanje živele u proseku do deset godina duže od sestara koje nisu izražavale zahvalnost. U tom istraživanju… otkrivena je značajna obrnuta srazmera izmađu pozitivnog emocionalnog sadržaja u rukom pisanim autobiografijama 180 časnih sestara (kada su u proseku imale 22 godine) i rizika od kasnije smrti u životu (u godinama od 75 do 95). To jest, izražavanje pozitivnih osećanja kao što je zahvalnost u njihovim autobiografskim spisima u mladosti izgleda da je uticalo i 60 godina kasnije da one žive duže od drugih…”

Zahvalnost se razvija svesno
Ako zastanete, osvrnete se na svoj svakodnevni život i utvrdite da vam nedostaju zahvalnost i uvažavanje, znajte da se to može promeniti. Koliko ćemo biti zahvalni, i koliko ćemo uvažavati ono što nam donosi život, zavisi jedino od nas. To je stvar unutrašnjeg stava, a ne životnih okolnosti. Istina je da ponekad teško da ostanemo zahvalni kada nam loše ide, ali je isto tako istina da nas niko ne može sprečiti da budemo zahvalni kako god da nam ide. To ne zavisi od spoljašnjih okolnosti, već samo od nas.

Izvori

http://gbr.pepperdine.edu
www.heartmathbenelux.com
www.heartmath.org
http://createmag.org

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 181

Svi članci u rubrici